خبرگزاری مهر - گروه استانها - رؤیا رجبی: لباسهایش را می پوشد و مثل همیشه از زدن ماسک خبری نیست، با اینکه در خبرها خوانده است که به دلیل شرایط قرمز، بازار تعطیل است اما به امیدِ آن اندک اصنافی که قوانین ستاد کرونا را مبنی بر تعطیلی رعایت نکردهاند، از خانه بیرون میزند.
در گوشهای دیگر، خانوادهای با تصور اینکه بیماری و مرگ فقط مال همسایه است، در حال برنامهریزی برای برگزاری یک مهمانی خانوادگی در خانه و یا باغ ویلا هستند بیآنکه بخواهند پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و این در حالی است که در خبرها خواندهاند که شیوع کرونا به دلیل پنهان ماندن علائم در برخی افراد ناقل، گروهی و خانوادگی شده است.
گروهی نیز هستند که با مشاهده علائم و یا با انجام تست متوجه ابتلای خود به کرونا میشوند اما علائم پنهان و خفیف، برایشان امتیاز ویژهای محسوب میشود تا اقدام به پنهان کاری کرده و در محل کار و دورهمیها حضور یابند و گمان میکنند با زدن یک ماسک خطری دیگران را تهدید نمیکند و این در حالی است که همواره در هشدارها شنیدهاند که زدن ماسک به تنهایی مانع انتقال ویروس کرونا به دیگران نمیشود.
در گوشهای دیگر از شهر عروس و داماد جوانی با سرمستی تمام در حال چیدن تدارک برای برگزاری جشن عروسی خود هستند که قرار است به زعم خودشان با زیرکی و دور از چشم مسئولان و ناظران بهداشتی در یکی از باغ ویلاها و یا در حیاط خانه با حضور پرشور اقوام، دوستان و آشنایان برگزار شود؛ این در حالی است که هم عروس و داماد و هم دعوتشدگان اخبار فجایع کرونایی ناشی از برگزاری مجالس عروسی همچون ابتلای گروهی مهمانان عروسی به کرونا و حتی مرگ داماد، عروس و… به گوششان رسیده است.
البته در این میان تبلیغهای گسترده آرایشگاهها، آتلیهها و صاحبان باغ ویلاها در فضای مجازی برای پذیرش مجالس عروسی در ایام کرونایی تأثیر بسزایی در تشویق افراد برای برپایی مجالس عروسی دارد، چه بسا خانوادههایی که قصد داشتند که بدون برگزاری مراسم، زوج جوان را به خانه بخت بفرستند و وقتی میدان را باز و متولیان نظارتی را بیخیال دیدند، اقدام به برگزاری جشنهای چند ۱۰ نفره و چند صدنفره کردند که در این میان عدهای نیز ترس را کنار گذاشته و کاروان عروسی خود را به جاده و خیابانهای شهر میآورند.
مجالس تشییع و ترحیم چند صد نفره و در برخی موارد چند هزار نفره نیز در جایجای شهرستان همچنان به قوت خود باقی است و انگار نه انگار که برگزاری مراسم برای مرگ یک نفر میتواند باعث مرگ چند نفر دیگر شود؛ گویی بعد از مرگ عزیزشان، مرگ دیگران برایشان هیچ اهمیتی ندارد که روی آگهیهای ترحیم، جانانه از اقوام و آشنایان برای شرکت در مراسم عزیزِ از دست رفته دعوت به عمل میآورند.
مدیریت و کنترل شرایط توسط مسئولان شهرستان نیز در اخبار سختگیرانه به نظر میآید اما آمار و ارقام و شرایط بحرانی فعلی، چیز دیگری را نشان میدهد و رشته سوءمدیریت در شهرستان سر دراز دارد.
در سایه اجرای فرمالیته مصوبات و نبود اقتدار کافی در اجرای محدودیتها، بسیاری از اصناف با خیالِ آسودهای که ناشی از کمبود نظارت و یا جریمه اندک است، مشغول فعالیت هستند؛ مجالس عزا و عروسی کماکان با شدت زیادی در حال برگزاری است.
بازار برگزاری دورهمی در باغ ویلاها نیز داغتر از همیشه است به طوری که برای رزرو باغ ویلا باید از چند روز قبل اقدام کرد و بوستانهای شهر نیز هر شب جای سوزن انداختن ندارند و این چند روز نیز که خیابانها و مسیرهای منتهی به برخی بوستانها از جمله بوستانهای ساحلی در راستای اعمال محدودیتهای ۱۰ روزه مسدود شدهاند اما عدهای بیتوجه به وضعیت بحرانی، مبادی مسدود را دور میزنند تا دورهمیهایشان را در بوستانها و یا کنار رودخانه برگزار کنند.
در آن سوی شهر اما اوضاع به شکل دیگری است؛ در بیمارستان بزرگ دزفول، برخلاف محیط بیرون، زندگی در جریان نیست و این مرگ است که جولان میدهد.
جایی برای بستری نیست و راهروهای بیمارستان به دلیل شلوغی بیماران شبیه به میدان جنگ شدهاند، بیماران زیادی در انتظار خالی شدن تخت با مرگ دست و پنجه نرم میکنند و در گوشه و کنار بیمارستان اما مادران، پدران و فرزندانی برای سلامتی عزیزِ خود که روی تخت به زورِ ماسک اکسیژن و دستگاه تنفسی، نفس میکشد، دست به دعا بردهاند.
آنطرف تر پرستارانی که روزانه پارچههای سفید بر سر چند نفر می کشند و در کنار خستگیهای جانفرسای ناشی از کار همیشه باید دردِ رساندن خبر مرگ عزیزی به خانواده وی را نیز متحمل شوند.
دزفول بوی مرگ گرفته است و بر در و دیوارهای شهر، آگهیهای فوت افراد پیر و جوانی به چشم میخورد که به خاطر غفلت خود و یا اطرافیانشان به کرونا مبتلا شدند و اکنون در زیر خروارها خاک آرمیدهاند.
افرادی که به پروتکلهای بهداشتی بیتوجه بودهاند و این روزها یا بر تختهای بیمارستان بهای بیتوجهیهای خود را با دردهای جانفرسا میدهند و یا با مرگ عزیزانشان داغی ابدی بر دلشان به جای میماند.
در مراکز نمونهگیری کرونا نیز اوضاع به همین منوال است؛ ترافیک خودروهای پارک شده و صف افرادی که در انتظار نوبت تست کرونای خود هستند، مُهر تأییدی بر وضعیت بحرانی و سهمگین دزفول است؛ افرادی که تا روزهای قبل برای حضور و یا برگزاری دورهمی، سفر و مجالس جشن و عزا به دل خیابان و جاده زده بودند اما اکنون کرونا به دل و جان آنها چنگ زده است.
روزانه تست کرونای ۳۵۰ نفر در دزفول مثبت میشود
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول، روزانه تست کرونای ۲۵۰ تا ۳۵۰ نفر در این شهرستان مثبت میشود و این آمار بدون احتساب افراد ناقلی است که به دلایل مختلف تست نمیدهند.
علی قمیشی با بیان اینکه به دلیل افزایش آمار بستریهای کرونایی، ۱۴ بخش بیمارستان بزرگ دزفول به کرونا اختصاص یافته است، میگوید: بیش از ۲۵۰ بیمار کرونایی در بخشهای مختلف این بیمارستان بستری هستند و روزانه تعداد بسیار زیادی از بیماران نیز به صورت سرپایی درمان میشوند.
وی، از مراجعه تعداد بالایِ افراد با علائم حاد به بیمارستان ابراز نگرانی میکند و میافزاید: شدت ابتلاء و علائم ویروس کرونای انگلیسی بسیار بیشتر از سوشهای قبلی این ویروس است؛ ضمن اینکه در حال حاضر بیش از ۱۶۰ بیمار نیز که باید در بیمارستان بستری شوند، به دلیل نبود تخت بستری، صورت سرپایی در حال درمان هستند به این معنا که یک واحد در بیمارستان بزرگ دزفول شکل گرفته است و این افراد که روزانه به تعداد آنها افزوده میشود با مراجعه به این واحد، داروهای لازم برای درمان را دریافت میکنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول آمار ابتلاء، بستری و فوتیهای ناشی از کرونا در دزفول را صعودی و وضعیت این شهرستان را بحرانی و اضطراری بر میشمرد و اظهار میکند: روزانه تعداد مراجعان با علائم کرونا به بیمارستان بزرگ دزفول بیشتر از ظرفیت پذیرش بیمارستان است و پیشبینی میشود که این روند صعودی آمار ابتلاء در دزفول تا سه هفته دیگر ادامه داشته باشد.
قمیشی با انتقاد از بیتوجهی گروهی از مردم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و عادی انگاری در جامعه، تصریح میکند: تقریباً همه مردم از شرایط بحرانی اطلاع دارند اما تعجبآور است که چرا همچنان به برگزاری مراسم عزا، عروسی، دورهمی و یا شرکت در این برنامهها اقدام میکنند و این در حالی است که بر اساس قانون برگزاری هرگونه مراسم تجمعی، جرم است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول با اشاره به بهکارگیری تمام ظرفیت دانشگاه برای درمان بیماران کرونایی، بیان میکند: برای اولین بار در ۱۵ ماه اخیر همه نیروهای مرتبط با رشته پرستاری، آموزش و هیئتهای علمی در بیمارستان بهکارگیری شدهاند به گونهای که این افراد علاوه بر انجام کارهای عادی خود به ارائه خدمت به بیماران بستری در بیمارستان نیز میپردازند.
روند ابتلاء به کرونا در دزفول صعودی است
«۱۰۰ درصد موارد ابتلاء به کرونا در دزفول از نوع انگلیسی است» این خبر را معاون آموزشی، تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی دزفول به خبرنگار مهر میدهد و میگوید: بالغبر ۵۰ درصد از تستهای روزانه کرونا در دزفول به هر میزان که باشند، مثبت میشود که این امر نشاندهنده گردش بسیار بالای ویروس در سطح شهرستان دزفول است.
میثم مرد سلطانی میافزاید: آزمایشگاه کووید -۱۹ در دزفول با حداکثر توان در حال فعالیت است و مراکز ۱۶ ساعته و خانههای بهداشت دزفول نیز با شدت بیشتری فعال شدهاند تا پروسه ایزوله و قرنطینه با سرعت بیشتری انجام شود.
به گفته وی، آمار استفاده از ماسک در دزفول کمتر از ۷۰ درصد است و درصد پایینی از مردم فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت میکنند.
معاون آموزشی، تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی دزفول با بیان اینکه موارد ابتلاء به کرونا در دزفول روز به روز در حال افزایش است، تأکید میکند: شرایط بحرانی فعلی نتیجه بیتوجهی و همکاری نکردن مردم در رعایت خطوط اولیه دفاعی یعنی استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است و حال آنکه رعایت نکردن این اصول باعث افزایش شدید آمار بستریها و فوت شده است.
مرد سلطانی ضمن هشدار نسبت به سهمگین بودن پیک فعلی، یادآور میشود: پیکهای قبلی به طور میانگین تا سه ماه طول میکشید اما این پیک با وجود گذشت چند ماه نه تنها روند کاهشی نداشته بلکه باید شاهد افزایش خیرهکننده آمار مبتلایان به کرونا در چند روز آینده باشیم.
وی با تأکید بر اینکه مردم باید شرایط را جدی بگیرند و ذهنهای خود را واکسینه کنند، اضافه میکند: افرادی که علائمی هر چند کوچک در خود مشاهده میکنند، به خاطر حفظ سلامتی عزیزان و نزدیکان خود نیز که شده قرنطینه را رعایت کنند چرا که این افراد حداقل تا ۱۴ روز ناقل هستند.
معاون آموزشی، تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی دزفول با تقدیر از زحمات کادر درمان بیمارستان بزرگ دزفول، بیان میکند: نیروهای بهداشت و درمان هیچ محدودیت زمانی برای ارائه خدمات ندارند و فشار کار روی آنها زیاد است، کمردرد، آرتروز گردن، فشار روحی و روانی از جمله عوارض کرونا بر پرسنل بهداشت و درمان است.
مرد سلطانی با بیان اینکه این روزها صحنههای بسیار تلخ و دردناکی در اورژانس و بخشهای کرونایی بیمارستان بزرگ دزفول رخ میدهد، از مردم میخواهد که در رعایت موازین بهداشتی و پرهیز از دورهمی و برگزاری هرگونه مراسم تجمعی اهتمام بیشتری داشته باشند.
بیمارستان بزرگ دزفول با کمبود پرستار مواجه است
معاون توسعه دانشگاه علوم پزشکی دزفول نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، کمبود پرستار را از مشکلات اساسی روزهای اخیر برای کنترل و درمان بیماران کرونایی در دزفول عنوان میکند و میافزاید: نیروهای موجود نیز به دلیل فعالیت تمام وقت در یک سال گذشته خسته شده و توان قبل را ندارند.
مسعود اسدی نیا با بیان اینکه آمار امکانات محدود ما جوابگوی خدمات ایده آل و مدنظر به انبوه بیماران کرونایی نیست، میگوید: از افرادی که میتوانند در راستای تأمین پرستار، کمک پرستار، بهیار، کمک بهیار به یاری این دانشگاه بشتابند، استقبال میکنیم؛ ضمن اینکه بیمارستانهای ارتش، بیمارستان ۵۸۰ و بیمارستان چهارم شکاری دزفول در حد توان در این خصوص همکاری کردند ولی همچنان مشکل کمبود پرستار مطرح است.
وی با بیان اینکه همچنان نیازمند نیرو در همه قسمتها هستیم، ادامه میدهد: به طور جدی دچار کمبود نیرو و فضای درمانی هستیم زیرا همکاران ما در حوزه بهداشت و درمان دزفول، روزهای پراسترس و پرمشغلهای را میگذرانند و نیازمند همکاری مردم هستیم.
معاون توسعه دانشگاه علوم پزشکی دزفول اضافه میکند: پنج مرکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته در دزفول فعال است که همه آنها با ازدحام بیماران روبهرو هستند که در حال راهاندازی یک مرکز دیگر هستیم تا بتوانیم به بیماران خدمات ارائه دهیم.
اسدی نیا هشدار میدهد: تعداد بیماران مبتلا به کرونا در دزفول زیاد و موجی که ایجاد شده شدید است؛ شرایط فوق العاده بحرانی است و وضعیت بیمارستان دزفول مانند وضعیت موشک باران در دوران جنگ تحمیلی است؛ بنابراین استدعا میشود که مردم نیز کادر درمان را درک کنند و سعهصدر بیشتری داشته باشند.
اصناف تا ساعت ۱۸ اجازه فعالیت دارند
فرماندار ویژه دزفول نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی و دورهمیها را از اصلیترین عوامل شکلگیری وضعیت بحرانی دزفول عنوان میکند و میگوید: وضعیت این شهرستان اضطراری است و ظرفیت تختهای آی سی یو و بستری بیمارستان کاملاً تکمیل شده است.
علی فرهمند پور میافزاید: محدودیتهای کرونایی همزمان با سراسر کشور در دزفول نیز اجرا شده است و اکنون علاوه بر تعطیلی اصناف درجه دو تا چهار، صنفهای درجه یک نیز تا اطلاع ثانوی صرفاً تا ساعت ۱۸ اجازه فعالیت دارند.
وی عنوان میکند: تیمهای بازرسی نیز به صورت جدی بر نحوه رعایت قوانین ستاد کرونا از سوی اصناف بازرسی میکنند و اصنافی که بر خلاف مصوبات اقدام به فعالیت کنند، پلمب میشوند.
ویروس با شدت بالایی در حال گردش است
رئیس مرکز بهداشت دزفول نیز از افزایش ۱۴۹ درصدی تعداد موارد مثبت کرونا در این شهرستان خبر میدهد و میگوید: ویروس کرونا به شدت و با سرعت زیادی در جامعه در حال گردش است و اگر با همین روند ادامه یابد، کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی کاهش خواهد یافت که این امر در ادامه باعث افزایش موارد فوت ناشی از کرونا خواهد شد.
رضا پور آئین با تأکید بر اینکه بحران فعلی جز با مشارکت حداکثری مردم، اصناف و سایر اقشار جامعه کنترل نخواهد شد، بهترین راهکار برای کاهش بار بیماری را در خانه ماندن و نه گفتن به شرکت در دورهمیها و هرگونه مراسم جشن و عزا عنوان میکند.
وی تأکید میکند: بازرسی از همه اصناف و اماکن عمومی توسط بازرسان بهداشت محیط و حرفهای مرکز بهداشت با شدت بیشتری در حال انجام است و با ناقضان مصوبات ستاد کرونا مطابق با قانون برخورد خواهد شد.
بحران فعلی ناشی از رویکردهای ناصحیح است
به گزارش خبرنگار مهر، در حالی که تا اوایل اسفندماه سال ۹۹ نمودارهای ابتلاء به کرونا و بستری در دزفول سر به زیرتر و آرامتر بودند اما اکنون به ویژه پس از تعطیلات نوروزی این شهرستان همچون بسیاری از نقاط کشور درگیر موج چهارم کووید -۱۹ شده است.
واقعیت این است که رفتارهای غیرمسئولانه و سهلانگاری بسیاری از شهروندان دزفولی و عادی انگاری شرایط به ویژه در ایام نوروز و صد البته بیتدبیری برخی از مسئولان ذیربط در مدیریت شرایط شهرستان باعث شد تا دوباره غول خفته کرونا در دزفول سر برآورد و آتش ابتلاء به کرونا را در این شهرستان برافروخته کند.
به راستی اگر مسئولان دزفول نسبت به اعمال محدودیتها و مدیریت صحیح و اصولی شرایط در ایام تعطیلات نوروز توجه جدیتری داشتند و مردم نیز برای رسیدن به روزهای روشن، سختیها را اندکی دیگر تحمل میکردند شاید امروز شاهد این سیر فزاینده کرونا و مرگومیر ناشی از ابتلاء به این ویروس در دزفول نبودیم.
چند روز دیگر نیز محدودیتهای کرونایی پایان مییابد و تجربه ثابت کرده است که بعد از پایان محدودیتها، مردم و اصناف به روال ناخوشایند قبل بر میگردند و به قول معروف آش همان آش است و کاسه همان کاسه؛ بنابراین ضرورت دارد که متولیان ستاد کرونا شهرستان به منظور بینتیجه نبودن محدودیتها برنامههای مناسبی را برای بعد از محدودیتها تدوین و اجرا کنند تا تعطیلی اصناف که باعث ضررهای زیادی برای آنها شده است، بی خروجی تلقی نشود و به نوعی نتیجه محسوس این امر، باعث تشویق مردم و اصناف برای همکاری در اجرای محدودیتهای بعدی شود.
بدیهی است در شرایطی که روند واکسیناسیون به کندی پیش میرود و زمان واکسیناسیون عمومی نیز نامشخص و مبهم است، مقابله با بحران فعلی نیازمند عزم همگانی است چرا که بدون یک اراده جمعی معطوف به مواجه مؤثر با بیماری امکان رهایی از زنجیره انتقال آن وجود ندارد که در غیر این صورت نباید انتظار و امیدی برای قطع زنجیره انتقال کرونا و مدیریت شرایط در دزفول داشت.
نظر شما