محبوب حیدری در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: از طریق منابع بانکی ۱۰۰ میلیارد تومان برای محور کلور – درام تأمین خواهد شد تا فرآیند اجرای این پروژه زیربنایی سرعت بیشتری بگیرد.
وی تصریح کرد: از محل ماده ۵۶ قرار شده ۴۰۰ میلیارد تومان منابع صرف تکمیل محور چهار خطه اردبیل – سرچم شود که در این زمینه مقدمات تأمین اعتبار و تضمین از سوی سازمان برنامه و بودجه در حال تدارک نهایی است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل به توسعه بزرگراهها در استان با مطالعات دقیق و بررسیهای کارشناسی اشاره کرد و گفت: اصلیترین عامل تصادفات در جادههای شمال استان خطای انسانی است که در مراحل بعد خودرو و جاده از دیگر عوامل بروز تصادفات هستند.
حیدری افزود: در جلسات کمیسیون ایمنی راهها و در بررسی دقیق مشخص شده عمده دلیل تصادفات در جادههای شمال استان سرعت و سبقت غیرمجاز است که قطعاً با توسعه بزرگراهها ما قادر خواهیم بود جلوی تصادفات رخ به رخ را گرفته و به تعدیل این امر کمک کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطر نشان کرد: به رغم نصب دوربینهای نظارتی و پایشی در کنترل سرعت رانندگان، ما با برخی تخلفات از سوی رانندگان روبهرو هستیم که این خود به تصادفات مرگبار در جادهها و محورهای مواصلاتی منجر شده و به رغم همه این شرایط ما توسعه بزرگراهها را به عنوان یک حرکت جدی مورد توجه قرار دادیم.
حیدری در مورد پروژه بزرگراهی اردبیل – سرچم اضافه کرد: از ۱۷۸ کیلومتر این مسیر منهای ۴۳ کیلومتر همه قطعات به پیمانکاران واگذار شده به طوری که از سمت اردبیل به سرچم ۹۰ کیلومتر و از سمت سرچم به اردبیل نیز ۴۵ کیلومتر پروژه با سرعت در حال انجام است.
وی به برآورد هزینه توسعه بزرگراه و اجرایی شدن طرحهای زیربنایی در این بخش اشاره کرد و ادامه داد: ۱۲.۵ تا ۲۰ میلیارد تومان منابع در شرایط کنونی به ازای احداث هر یک کیلومتر بزرگراه نیاز است تا ما بتوانیم طرحهای مصوب را به سرانجام برسانیم.
حیدری از احداث کنارگذر نیر به سمت سراب خبر داد و بیان کرد: شرکت ساخت این پروژه را در مرحله مطالعه و انتخاب پیمانکار دارد تا بزرگراه نیر به سمت سراب در کنار کنارگذر این مسیر اجرایی شود.
وی با بیان اینکه ۸۵ درصد پروژههای حوزه راه به اداره کل راه و شهرسازی تفویض شده است، اظهار کرد: به غیر از این محور، بقیه محورهای مواصلاتی در محدوده استان با تلاش راه و شهرسازی در حال انجام است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل به پروژههای گردشگری نظیر محور سرعین به آلوارس به طول ۱۰ کیلومتر اشاره کرد و گفت: به شکل بازیافت این پروژه مراحل نهایی را سپری میکند و به سرعت در حال آماده شدن برای عملیات آسفالتریزی است.
حیدری از آسفالت مسیر گردشگری دریاچه گیلارلوی گرمی و منطقه ویژه اقتصادی نمین خبر داد و تصریح کرد: تونل دوم حیران با حفاری ۱۰۰ متر در حال انجام است و امیدواریم با تعریض چهار کیلومتر این مسیر از بار ترافیکی این محدوده کاسته شود.
نظر شما