به گزارش خبرنگار مهر، معاون اول رئیس جمهوری آئین نامه اجرایی بازار غیر متشکل پولی را به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ کرد.
براساس این آئین نامه، اشتغال به عملیات بانکی توسط اشخاص تحت هر عنوان و تاسیس و ثبت هرگونه تشکل برای انجام عملیات بانکی، بدون دریافت مجوز از بانک مرکزی ممنوع است.
بانکها، موسسات اعتباری غیربانکی و صندوقهایی که قبلاً به موجب قوانین خاص تاسیس شدهاند، به موجب مفاد همان قوانین ادامه فعالیت خواهند داد ولی باید عملیات بانکی خود را با ضوابط مصوب شورای پول و اعتبار تطبیق دهند.
همچنین صندوقهای قرضالحسنه که صرفاً مبادرت به دریافت و اعطای قرضالحسنه مینمایند مشمول مقررات این آیین نامه نبوده و مشمول آییننامه خاص خود میباشند.
در بخش دیگری از این آئین نامه آمده است: وجوهی که تولیدکنندگان کالا یا ارایهدهندگان خدمات بابت پیشفروش محصولات تولیدی خود از متقاضیان دریافت میکنند، مشروط بر این که نهایتاً به خرید کالا یا خدمت با تخفیف یا بدون تخفیف موردنظر ختم شود، از شمول مفاد این آییننامه مستثنی میباشد و تابع آییننامهای خواهد بود که توسط وزارت بازرگانی و بانک مرکزی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
این آئین نامه تصریح می کند: تشخیص عملیات بانکی و تعیین مصادیق آن بر اساس قانون و قانون پولی و بانکی کشور ـ مصوب1351ـ و قانون عملیات بانکی بدون ربا ـ مصوب1362ـ و مقررات این آییننامه بر عهده بانک مرکزی است.
براساس این آئین نامه، اشخاص موضوع تبصره (2) ماده (1) قانون موظفند حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ لازمالاجراشدن این آییننامه که به وسیله بانک مرکزی اعلام خواهد شد، وضعیت خود را با ضوابط این آییننامه تطبیق دهند.
بانک مرکزی موظف است تقاضاهای رسیده را جهت اخذ مجوز بررسی و نتیجه را حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ دریافت تقاضا، به متقاضی اعلام کند. همچنین فعالیت اشخاصی که با لحاظ ماده (5) بدون مجوز به انجام عملیات بانکی مبادرت ورزند، با اعلام بانک مرکزی، توسط نیروی انتظامی متوقف خواهد شد.
در این آئین نامه آمده است: کلیه دستگاههای اجرایی از جمله نیروی انتظامی، چنانچه در اجرای وظایف قانونی خود با مؤسساتی که تحت عناوین بانک، مؤسسه اعتباری، لیزینگ، مؤسسه مالی و اعتباری، صندوق قرضالحسنه، تعاونی اعتبار، صرافی و یا عناوین مشابه فعالیت مینمایند، مواجه شوند، مکلفند اطلاعات مربوط به آن را به بانک مرکزی اعلام کنند.
مسئولیت نظارت بر فعالیت اشخاص موضوع این آییننامه درحدود قانون و قانون پولی و بانکی کشور ـ مصوب1351 ـ و قانون عملیات بانکداری بدونربا ـ مصوب1362ـ برعهده بانک مرکزی است. اشخاص مذکور مکلفند همکاری لازم را با بازرسان آن بانک به عمل آورند و آمار و اطلاعات موردنیاز بانک مرکزی را به نحوی که آن بانک تعیین میکند، ارایه نمایند.
در صورتی که اطلاعات درخواستشده، اطلاعات طبقهبندیشده باشد رعایت مقررات مربوط الزامی است و در هر صورت رعایت مقررات مربوط به حفظ اسرار حرفهای مشتریان توسط بانک مرکزی الزامی است.
همچنین نحوه ساماندهی و شرایط ارتقای اشخاص موضوع این آییننامه مطابق با آییننامه موضوع بند « ج» تبصره (2) ماده (2) قانون خواهد بود.مسئولیت حُسناجرای این آییننامه با بانک مرکزی است و نیروی انتظامی موظف است همکاری لازم را با بانک یادشده به عمل آورد.
بانک مرکزی در پاسخ به پرسش مهر اعلام کرده براساس آمار و اطلاعات غیر رسمی، حدود 5 هزار صندوق قرض الحسنه، 1500 شرکت تعاونی اعتبار و 500 شرکت لیزینگ در حال فعالیت هستند که مجوز فعالیت از این بانک ندارند .
نظر شما