به گزارش خبرگزاری مهر، سعید جلیلی در آخرین برنامه از مجموعه برنامههای روایت با موضوع «سیستان و بلوچستان» با بیان اینکه رویکرد فعلی نسبت به استان سیستان و بلوچستان باید تغییر کند، گفت: در اولین گام، نگاه به استان سیستان و بلوچستان به عنوان استان محروم باید تغییر کند؛ نگاه درست این است که در این استان فرصتهای بینظیری وجود دارد که اگر احیا بشود، نه تنها مردم استان بلکه کل کشور از آن بهره خواهند برد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به سفرهای متعدد خود به شهرهای مختلف این استان، ادامه داد: معتقدیم برای توسعه در استان سیستان و بلوچستان حتماً باید یک نگاه ملی به این استان معطوف شود؛ باید استانداری در آنجا منصوب شود که بتواند ظرفیت ملی و اجماعی از توان کشور را به سمت این استان هدایت کند.
وی با بیان اینکه همسایگان شرقی ایران یکی از بهترین بازارهای صادراتی برای ما هستند، افزود: از جمله فرصتهای بسیار مهم این استان، همسایگی با دو کشور پاکستان و افغانستان است. سیستان و بلوچستان دروازه ورود ایران به این دو کشور است و اگر بنای ما بر تعاملات اقتصادی در منطقه باشد، سیستان و بلوچستان یکی از محورهای این تعامل خارجی است.
جلیلی با اشاره به آمار ۱۶ میلیارد دلاری ظرفیت بازار پاکستان برای ایران، افزود: وقتی چنین ظرفیتی در همسایگی سیستان و بلوچستان وجود دارد، پس میتوان به جای کولهبری یا سوختبری، شهروندان این استان به صادرکننده رسمی کشور تبدیل شوند.
وی افزود: در غرب پاکستان صنایع بسیاری وجود دارد که نیاز به خدمات انرژی دارند؛ سیستان و بلوچستان میتواند پذیرای سرمایهگذاری شرکتهای پاکستانی باشد. این امر نه تنها در آمار اشتغال این استان تأثیرگذار خواهد بود بلکه موجب پیوند بیشتر دو ملت و افزایش امنیت منطقه خواهد شد.
جلیلی با اشاره به تشکیل شورای توسعه جنوب شرق در دوران مسئولیتش در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، تاکید کرد: معتقدیم سیستان و بلوچستان میتواند به نوار و قطب اقتصادی در جنوب شرق ایران تبدیل شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به دسترسی به آبهای آزاد از طریق بندر چابهار، خاطرنشان کرد: بندر چابهار یک بندر استراتژیک در دریای عمان است که ظرفیت اتصال اقتصادهای بزرگی همچون چین و هند را به کشورهای غربی دارد.
وی افزود: چابهار، یکی از قطبهای کریدور جنوبی-شمالی محور ترانزیت در ایران محسوب میشود؛ وقتی میگوئیم فرصتهای سیستان و بلوچستان کمنظیر است، به چنین ظرفیتهایی اشاره داریم.
جلیلی همچنین با انتقاد از توزیع تبعیضآمیز امکانات در منطقه آزاد چابهار گفت: در بخشی از این منطقه آزاد مجتمعهای رفاهی-اقامتی لوکس برای عدهای تدارک دیده شده است در حالی که ما در وسط شهر شاهد کپر و زندگی برخی از مردم در آن شرایط بودیم؛ بنابراین توسعه باید متوازن و عادلانه باشد تا عموم شهروندان از آن بهرهمند شود و نه صرفاً عدهای خاص.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به سواحل مکران و ظرفیت مهم گردشگری این منطقه، تصریح کرد: یکی دیگر فرصتهای مهم مردم سیستان و بلوچستان، برخورداری از سواحل جذاب گردشگری و حتی جهانگردی است؛ همچنین کشاورزی جنوب این استان برای کشت میوههای گرمسیری یکی دیگر از زمینههای ایجاد اشتغال و جلوگیری از خروج ارز از کشور است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به وجود همزمان دو پدیده خشکسالی و سیلاب در این استان، گفت: جدای از بحث دیپلماسی آب که یک موضوع جدی درباره استان است، یک مشکل اساسی، مسئله مدیریت آب سیستان و بلوچستان است؛ یک کار بسیار خوب در زمینه توسعه چاهنیمهها با اختصاص ۸۵۰ میلیون دلار بودجه برای این استان صورت گرفته است که باید حتماً تکمیل شود و مردم از آن بهرهمند شوند.
جلیلی همچنین وجود مراکز معتبر علمی و دانشگاهی در چندین نقطه از سیستان و بلوچستان را فرصت بسیار خوبی در زمینه پیشرفت عدالت آموزشی این استان برشمرد و اظهار داشت: همانطور که دانشگاههای خوبی در شهرهای سراوان، زابل، زاهدان و.. وجود دارد میبایست در حوزه رفع محرومیت برخی روستاها و محلههای حاشیهنشین اقدام صورت بگیرد.
وی با اشاره به چندین محله کمتر برخوردار در اطراف زابل و زاهدان، تاکید کرد: من از چندین محله محروم بازدید کردم؛ برخی جوانان شهر با احداث خیریهها و مؤسسههای جهادی اقداماتی انجام داده بودند که نشان میداد خود مردم استان بهترین افراد برای رفع تبعیض و پیشرفت هستند. در موضوع تأمین امنیت نیز ثمره مشارکت دادن مردم دیده شد و دولت آینده نیز میبایست مسئله سهیم کردن مردم در پیشرفت استان را رکن جدی بداند.
جلیلی همچنین با تقدیر از نگاه و عملکرد فرماندار سابق قصرقند در دولت یازدهم، گفت: در یکی از سفرها به سیستان و بلوچستان به همراه برخی مسئولان این استان، به قصرقند رفتیم و دیدیم که خانم ریگی به عنوان یک فرماندار اهل سنت در قصرقند مصداق یک فرماندار نمونه و بسیجی بود که عملکرد او منجر به رضایت عموم مردم و استفاده از فرصتهای آن شهر شده بود.
نظر شما