به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدباقر نوبخت دبیرکل حزب اعتدال و توسعه در گفتگوی مشروح با روزنامه تهران امروز که صبح امروز منتشر شد، به بیان دیدگاههای خود و حزب متبوعش در مورد انتخابات مجلس هشتم، پرونده هسته ای، اصل 44 و دیگر موضوعات روز پرداخت.
ایران باید با مشارکت همه جریانات سیاسی اداره شود
وی در ابتدا در پاسخ به این سوال که "حزب اعتدال و توسعه خود را متعلق به کدام یک از جناحهای سیاسی کشور می داند" گفت:
حزب اعتدال و توسعه مجموعهای از افراد معتدل جامعه است که در طبقهبندی راست و چپ یا اصولگرا و اصلاحطلب قرار نمیگیرد و در واقع این تلقی به قضاوت افراد بستگی دارد، یعنی احزابی که طرف راست باشند ما را چپ میبینند و بالعکس، به همین جهت همیشه این اظهار نظرهای متناقض وجود دارد.
نوبخت تقسیم بندی گروههای سیاسی به اصلاح طلب و اصولگرا را رد کرد و اظهار داشت: ما اساسا اصالتی برای این نوع تقسیمبندی قائل نیستیم یعنی قبول نداریم که احزاب کشور یا اصلاحطلبند یا اصولگرا، سوال میکنم آیا احزاب مشهور به اصلاحطلب که همه آنها به اسلام معتقدند و حتی بعضا پسوند اسلام را در نام خود دارند نسبت به اصول اسلامی و قانون اساسی پایبند نیستند؟ یا احزاب اصولگرا وضع موجود را مطلوب میدانند و با اصلاحات در آن مخالفند؟ به نظر من این نوع تقسیمبندی درست نیست اینها نامهایی است که یا احزاب برای خود انتخاب میکنند یا دیگران برایشان انتخاب میکنند.
دبیر کل حزب اعتدال و توسعه در مورد خط مشی این حزب اظهار داشت:حزب اعتدال و توسعه در چارچوب قانون اساسی فعالیت میکند و به توسعه کشور معتقد است و اصلاحطلبی را موجب پویایی نظام جمهوری اسلامی میداند و در اساسنامه و مرامنامه ما هم این موارد به صراحت بیان شده است، ما معتقدیم که با توجه به تحول داخلی و برای پاسخگویی به مطالبات نسل جدید، جمهوری اسلامی باید توسعه یابد.
این نماینده سابق مجلس تاکید کرد:ما باید فراتر از گرایشهای سیاسی افراد و در چارچوب قانون اساسی از تمامی منابع انسانی و شایستگان کشور استفاده کنیم، ایران باید با مشارکت همه جریانات سیاسی اداره شود، به همین جهت در انتخابات ریاستجمهوری گذشته ما به دنبال روی کار آمدن کسی بودیم که بتواند همه شایستگان را به کار بگیرد و ظرفیت مدیریتیاش فراتر از جریانهای راست یا چپ باشد، چرا که اگر اداره کشور تنها در دست جریان چپ باشد کشور از بخشی از شایستگان که در گروههای راست وجود دارند محرومند و بالعکس.
نوبخت ادامه داد: به همین جهت ما همانطور که به دولت قبلی در استفاده نکردن از شایستگان جناح مقابل اعتراض داشتیم به میزان بیشتری به این دولت معترضیم چرا که نگاه منقبض این دولت در عدم استفاده از شایستگان جناح مقابل بیش از دولت گذشته است. ما در انتخابات ریاستجمهوری، انتخابات شوراها و همچنین در انتخابات آینده مجلس لیستی را ارائه داده و میدهیم که گلچین شایستگان همه جناحها باشد. زیرا مجلس با اکثریت مطلق راست یا چپ را نمود واقعی جامعه کنونی خود نمیدانیم.
جامعه دیگر تحمل افراطی ها را ندارد
دبیر اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که "گفته می شود نام آقای روحانی قرار است در صدر لیست اصلاح طلبان قرار بگیرد" اظهار داشت: اولا این یک گمانهزنی است، آقای دکتر روحانی هر چند از اعضای تشکیلاتی حزب اعتدال و توسعه نیستند اما از نظر فکری فردی متفکر و معتدل است، اگر آقای روحانی بخواهند در صحنه انتخابات حضور یابند که ما از ایشان چنین چیزی را میخواهیم، قطعا لیستی را تایید میکنند که کلکسیونی از شایستگان معتدل کشور باشد.
وی افزود: افراد افراطی نمیتوانند با یکدیگر کار کنند و فقط با هم زد و خورد میکنند و جامعه هم دیگر توان تحمل چنین مخاصماتی را ندارد اما اگر معتدلین هر دو جناح حضور داشته باشند آنها با هم کار میکنند، کشور هم امروز به کار نیاز دارد. به نظر ما اتحاد ملی که رهبر معظم انقلاب هم بر آن تاکید میکنند زمانی به وجود میآید که همه در اداره کشور مشارکت داشته باشند.
دبیرکل حزب اعتدال و توسعه با بیان اینکه" اتحاد به این معنا نیست که یک جناح بگوید هر چه من میگویم شما تکرار کنید و تسلیم من شوید" تصریح کرد:اتحاد یعنی حضور همگان در عرصه، از این جهت لیستی که از آقای دکتر روحانی حمایت کند لیستی متضمن تقویت اتحاد ملی است. یعنی لیستی از شایستگان در چارچوب قانون اساسی،حالا اگر لیست دیگری مثلا از جریان اصلاحطلب هم نام آقای روحانی را در فهرست خود قرار دهند این نقطه قوت و منطق آن لیست است، اگر جریان اصولگرا هم از شخصیتی مانند دکتر روحانی حمایت کند، به عقلانیت لیست خود میافزاید، اگر هم قرار بر ائتلاف باشد، باید دید کدام یک از این لیستها با این منطق سازگارند.
وی همچنین گفت:در حال حاضر خبرهای خوبی از اردوگاه اصلاحات به گوش میرسد که آنها میخواهند با رویکرد عقلانیت و اعتدال جلو بیایند و معتقدند که باید از همه افراد معقول و متدین جامعه استفاده کرد. بهنظر من میتوان یک امتیاز مثبت و قابلتمجید به اردوگاه اصلاحات داد که اینچنین دقیق و فهیم نسبت به شناخت ضرورتهای اجتماعی اقدام میکند، به همین جهت من موفقیت اردوگاه اصلاحات را در انتخابات آینده در شرایط آزاد و مساوی بیشتر میبینم زیرا معقولانهتر عمل میکند.
نوبخت افزود: به برادران در اردوگاه اصولگرا هم تاکید میکنم که از بستهنگری، انحصارطلبی و خودپسندی فاصله بگیرند. جامعه نشان داد که غرگی موجب افول است.
می خواهیم روحانی مدیریت جریان اعتدالی را عهدهدار شود
این فعال سیاسی در پاسخ به این سوال که" حزب اعتدال و توسعه با تابلو خودش در انتخابات شرکت میکند و یا ائتلاف میکند؟" گفت:ما در پی لیستی هستیم که نتیجه آن اتحاد ملی باشد و آن لیست دربردارنده همه افراد شایسته جامعه بدون توجه به گرایش سیاسی آنهاست، هنوز رایزنی ما به اتمام نرسیده است، ما در کمیته ویژه انتخابات معیارها را مشخص کردهایم و هماکنون بر پایه آن معیارها مصداقها را در تهران و سایر شهرها شناسایی میکنیم و پس از رایزنیها در آینده بسیار نزدیک نظرمان را از طریق رسانههای جمعی اعلام میکنیم.
این نماینده سابق مجلس در پاسخ به این سوال که" پس از انتخابات ریاستجمهوری، آقای هاشمیرفسنجانی بحثی را با عنوان جبهه اعتدالگرایان مطرح کردند و قرار بود جنابعالی مسوولیت تهیه اساسنامه آن را داشته باشید. این اساسنامه در چه مرحلهای است و این جبهه چند عضو دارد؟" اظهار داشت: یک سال از تهیه این اساسنامه میگذرد اما شکلگیری این جبهه نیاز به زمینههایی دارد، گمان میکنم با تهیه لیستی از افراد معتدل برای انتخاب مجلس هشتم، این زمینه فراهم شود یعنی ما فعلاً بهجای تشکیل یک جبهه اعتدال، یک جریان اعتدال را در انتخابات مجلس هشتم داریم و از آقای دکتر روحانی درخواست میکنیم مدیریت چنین جریانی را عهدهدار شود و از افراد معتدل و موثر برای حضور در انتخابات مجلس دعوت کنند.
وی کاندیداتوری خود در مجلس هشتم را رد کرد و در مورد احتمال کاندیداتوری آیت الله رفسنجانی در این انتخابات اظهار داشت: بعید میدانم که ایشان بیاید. ایشان شخصیت بصیری هستند و جامعه هم در انتخابات 24 آذر نشان داد که ایشان چه پایگاه وسیعی دارند.
برای مذاکرات هسته ای به ادبیات جهانی نیازمندیم
نوبخت در ادامه این گفتگو در مورد روند مذاکرات هسته ای تصریح کرد:من همیشه گفتهام که ما باید مردانی را برای مذاکرات بفرستیم که تسلط کافی بر امر مذاکره داشته باشند نه کسانی که برای نخستینبار پشت میز مذاکره مینشینند و از ادبیاتی استفاده میکنند که جهانی نیست. البته امیدوارم دوستانی که مدیریت اجرایی کشور را در این شرایط برعهده دارند بتوانند منافع ملی را تامین کنند، در هر صورت فردا تاریخ درباره ما قضاوت خواهد کرد و تاریخ را ما نمینویسیم بلکه تاریخ بر اساس واقعیتها و رفتارهای امروزمان فردا توسط دیگران نوشته و ارائه میشود.
وی در عین حال تاکید کرد:اما اخباری که از بحث هستهای در رسانههای داخلی و بهخصوص رسانه ملی منتشر میشود اخباری امیدوارکننده و مثبت است، ما هم همین را آرزو میکنیم و امیدوارم خواست ملی ایرانیان تحقق یابد.
اقتصاد دولتی همچنان در حال تداوم است
مسئول کارگروه ویژه اصل 44 مرکز تحقیقات استراتژیک در مورد موانع تحقق اصل 44 گفت: مجموعه مطالعات صورت گرفته که البته هنوز به اتمام نرسیده نشان میدهد که همچنان اقتصاد دولتی در حال تداوم است و گستره مناسبی برای مالکیت خصوصی وجود ندارد، انتقال مالکیت و مدیریت دولت به سیاستگذاری هدایت و نظارت ناکافی است.
دبیر کل حزب اعتدال و توسعه ادامه داد:چون دولت میتواند در جایگاه سیاستگذاری هم بهگونهای در اقتصاد وارد شود که مانع حضور بخش خصوصی باشد مانند تعیین قیمت برای کالا در بازار کالا به منظور مهار تورم و یا تعیین قیمت پول از طریق اعلام نرخ سود در بازار پول، از مهمترین موانع کنونی تحقق اصل 44 میتوان به نبود حمایت کافی از بخشهای خصوصی و تعاونی جهت رقابت در بازارهای بینالمللی، عدم آمادگی بنگاههای داخلی جهت تطابق با قواعد تجارت جهانی، نبود سرمایه انسانی دانشمحور و متخصص کافی، فقدان استانداردهای ملی متناسب با استانداردهای جهانی، عدم حضور بخش خصوصی به مقدار لازم در بانکداری، بیمه، هواپیمایی و کشتیرانی اشاره کرد. تاکنون 64 مورد از این موانع، بر شماری شده است و این مطالعات ادامه دارد تا بتوانیم برای هرکدام راهکارهایی را معرفی کنیم تا با رفع آنها اصل 44 تحقق یابد.
این صاحب نظر در رشته اقتصاد در مورد" مهمترین مشکلات اقتصادی حال حاضر ایران" گفت: متاسفانه هنوز دولت در گستره وسیعی از اقتصاد حضور دارد و مجموعه شرایط خارجی و داخلی هم انگیزههای کافی برای حضور بخش خصوصی را فراهم نکرده است. بنابراین همچنان ما با رشد محدود سرمایهگذاری، تولید ناخالص داخلی، سیاستهای پولی و مالی دولتی در اقتصاد مواجهیم و همکاری جهانی برای مشارکت فعال در اقتصاد ایران نیز متناسب با اهداف توسعه در چشمانداز 20 ساله نیست، این موارد را میتوان به عنوان مهمترین مشکلات اقتصاد ایران در حال حاضر دانست.
نوبخت همچنین در مورد میزان موفقیت دولت نهم در تحقق شعار برقراری عدالت اظهار داشت:عدالت آرمان مطلوبی است که هرچند دولتهای گذشته هم از پیجویی آن غافل نبودند ولی دولت نهم آن را به عنوان یکی از اهداف محوری خود برجسته کرد. اگر عدالت به منزله کاهش فاصله درآمد و مصرف دهکهای بالا و پایین جامعه یا کاهش ضریب جنبی باشد، باید پس از محاسبه به این سوال پاسخ گفت، اما اگر منظور از عدالت بالا رفتن رفاه جامعه باشد، باید تورم را به عنوان یک مانع در نظر گرفت چون تورم ثروتمند را ثروتمندتر و فقیر را فقیرتر میکند چرا که درآمدها به اندازه قیمتها افزایش نمییابد. بنابراین شاید با اعداد و ارقام رسمی نتوان در این باره قضاوت کرد اما با درنظرگرفتن شاخصهایی مانند تورم یا شاخص انتظارات مصرفکننده از وضعیت آینده که طی 6 ماه گذشته بهشدت افت کرده، به طور نمونه میتوان گفت اقشار کمدرآمدی که فاقد مسکن بودند در نتیجه اجرای سیاستهای اقتصادی فعلی به مراتب در تهیه مسکن ناتوانتر شدهاند.
دامنزدن به پرونده موسویان کار را سختتر کند
این عضو مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در مورد نظرات مختلفی که در مورد پرونده حسین موسویان مطرح است تصریح کرد:احراز جرم از سوی محاکم قضایی صورت میگیرد و وزارت اطلاعات هم برپایه اطلاعاتی که بهدست میآورد، تحقیقاتی را صورت میدهد. بنده گمان میکنم به جای دامنزدن به این موضوع باید در انتظار رای دادگاه باشیم. منتها با توجه به سوابق خدمتی دکتر موسویان که برادر شهید هستند و خودشان سالها در جبهه بوده و از فعالان نظام در سنگر دیپلماسی خارجی بودهاند و قلبشان برای نظام میتپد، برای اطرافیان ایشان دشوار و شاید غیرقابل باور است که ایشان نسبت به منافع ملی جمهوری اسلامی کوچکترین قصوری داشته باشد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: انشاءالله در آینده نزدیک حقیقت روشن شود، من فکر میکنم که دامنزدن به این مساله از سوی برخی سایتها و رسانهها شاید کار وزارت محترم اطلاعات را در این پرونده سختتر کند، به گمان من سکوت تا رای نهایی دادگاه بهتر است چون تا به حال همه ضرر کردهایم.
نظر شما