به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از موسسه مطالعاتی بروکینگز، دکتر "دانیل بیمن"( Daniel Byman ) مدیر مرکز مطالعات صلح و امنیت دانشگاه جرج تاون در بیانیه ای در برابر کمیته فرعی نظارت و تحقیقات کمیته سرویسهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا تصریح کرد : با وجود سرمایه گذاری گسترده پولی و جانی آمریکا، اما وضعیت عراق درحالی که هیچ پایانی برای آن دیده نمی شود، در حال بدتر شدن است. به نظر من آمریکا نخواهد توانست صلح و ثبات را ظرف چند سال آینده به عراق بیاورد.
وی خاطر نشان کرد : حتی در درازمدت نیز پایان دادن به جنگ داخلی عراق مستلزم یک تعهد نظامی و غیر نظامی بیش از آن چیزی است که هم اکنون داریم و حتی در این صورت نیز چشم انداز موفقیت مبهم و نامشخص است. از سوی دیگر، حمایت سیاسی داخلی برای ماموریت عراق در حال کاهش است و همین امر تحمل بار سنگین این جنگ در سالهای آتی برای آمریکا را دشوار می سازد.
بیمن افزود : از آنجا که من نسبت به شانسهای موفقیت تردید دارم و البته هزینه های سنگین انسانی، مالی و دیپلماتیک ادامه حضور در عراق را می دانم ، با بی میلی از کاهش شمار حضور نیروها و کنار گذاشتن سیاست کنونی حمایت می کنم. (البته) به نظر من کاهش شمار نیروهای آمریکایی هزینه های زیادی برای مردم عراق خواهد داشت و می تواند منافع استراتژیک در عراق و منطقه را بدتر کند.
در حالی که تاکنون نیز آمریکا برای حل مشکلات آمریکا اقدامی انجام نداده و به بدتر شدن اوضاع این کشور دامن زده، اما بیمن با بیان این مطلب که اولویت جدید آمریکا باید جلوگیری از سرریز شدن جنگ عراق و بی ثبات کردن همسایگان آن باشد، گفت : واشنگتن باید به طور اساسی استراتژی خود را تغییر دهد و تاکید و تمرکز دیگر نباید بر حل مشکلات عراق باشد ، بلکه بیشتر باید برمحدود کردن تاثیر این مشکلات بر منافع آمریکا در منطقه و فراتر از آن باشد.
به عقیده بیمن، آمریکا باید به زودی کاهش قابل ملاحظه ای از شمار نظامیان خود از عراق را آغاز کند، اما باید همزمان با آن هم هر چه بیشتر با هم پیمانان خود و دیگرکشورها در منطقه به منظور جلوگیری از سر ریز شدن جنگ داخلی همکاری کند. این تغییر استراتژی کار ساده ای نخواهد بود. اما برنامه ریزی در زمان کنونی و برداشتن گامهای اولیه ممکن است به آمریکا اجازه بدهد تا مانع از تاثیرات بدتر آن و از جمله آشوبهای منطقه ای شود که جنگ عراق آنها را به راه می اندازد.
در بخش دیگری از این تحلیل آمده است : البته جنگ داخلی عراق، تحمل آن را برای آمریکاییها سخت تر می کند ، چه اگر این امر اتفاق بیفتد، مقصر ما خواهیم بود. این ما هستیم که به این کشور حمله کردیم و سپس نتوانستیم صلح را در آنجا برقرار کنیم و این شکست است که جنگ داخلی را به راه انداخته است. در سالهای آتی عراقیها، آمریکاییها و در واقع اکثر کشورهای جهان انگشت خود را به سوی دولت آمریکا دراز خواهند کرد. تلاشهای ما برای پیشبرد دموکراسی در خاورمیانه به شکل بدی آسیب دیده است.
وی به زعم خود راهکارهایی را برای آمریکا پیشنهاد می دهد و می نویسد: نیروهای نظامی آمریکا باید چندین نقش مهم را در مقابله با سرریز شدن جنگ داخلی عراق ایفا کنند. این ماموریتها برای نیروهای آمریکایی به عنوان بخشی از استراتژی بازدارندگی که البته در بین آنها درباره نقش ایران ادعاهایی شده ، شامل این موارد است :
- جلوگیری از مداخله نظامی متعارف ایران در عراق ( بنابر ادعای آمریکا ) : منافع ایران در عراق، تهران را به سوی ادامه استقرار بسیاری از پرسنل نظامی و شبه نظامی خود(!) در عراق هدایت می کند. واشنگتن باید میزان این حضور را کاهش دهد و به ویژه این اطمینان را ایجاد کند که ایران نیروهای نظامی متعارف خود را در عراق مستقر نمی کند .
- آموزش نیروهای عراقی : اگر چه تحت این بازدارندگی ، آمریکا بر جلوگیری از سرریز شدن جنگ داخلی تمرکز خواهد کرد، اما همچنان خواهان حفظ برخی نفوذها درعراق است و اگر این امر بتواند با هزینه کمی انجام شود ، نیروهای طرفدار آمریکا در این کشور را تقویت خواهد کرد.
- بهبود تواناییهای هم پیمانان منطقه ای در" دفاع خارجی و داخلی" : هم پیمانان آمریکا به کمک برای امنیت مرزها و کنترل اردوگاههای مهاجران نیاز دارند. اکثر این کمکها شال کمک به نیروهای شبه نظامی، نظامی و پلیس منطقه خواهد بود نه حمایت نظامی گذشته.
- حمایت از دشمنان القاعده : جدا از تلاشها برای حفظ نفوذ در عراق، آمریکا خواهد خواست تا به دولت محلی و گروههای قبیله ای که با القاعده و دیگر سازمانهای جهادی ضد آمریکایی مبارزه می کنند، کمک کند. نیروهای آمریکا ممکن است حمایت لجستیکی، اطلاعات و تجهیزات را برای آنها فراهم کنند.
- انجام ماموریتهای مستقیم حملاتی : علاوه بر کمک به عراقیها برای آنکه در تعقیب تروریستها باشند، آمریکا به انجام ماموریتهایی از جانب خودش نیاز خواهد داشت. ماموریتهایی که هم پیمانان آن نمی توانند و یا نخواهند توانست انجام دهند. این حملات می تواند شامل " حملات نیروهای عملیات ویژه " باشد.
در پایان این تحلیل آمده که حضورگسترده آمریکا در عراق برای بهبود چشگیر وضعیت امنیت عراق در حال شکست است و شمار زیاد نیروهای آمریکا درعراق عاملی برای جذب تروریستهای خارجی و از بین بردن منابع آمریکا خواهد بود.
نظر شما