به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، طراحی و اجرای خطوط لولهکشی همواره نیازمند وجود اتصالاتی است که شبکه لولهکشی را به طور کامل، بینقص و یکپارچه به یکدیگر متصل کنند. در همین راستا انواع و اقسام اتصالات در بازار عرضه میشوند که هر یک دارای کاربردی خاصی بوده و در موارد به خصوصی از آنها استفاده میشود. به دلیل اهمیت نقشهایی که اتصالات در خطوط لولهکشی ایفا میکنند، در تولید آنها باید نهایت دقت به عمل بیاید. استانداردهای متنوع و دقیقی برای این منظور تدوین شده است که تولیدکنندگان باید از آنها استفاده کنند. یکی از اتصالات پرکاربر در خطوط پایپینگ، فلنج کور یا Blind Flange نام دارد. در ادامه ضمن معرفی این دسته از اتصالات در خصوص قیمت فلنج کور نیز بیشتر بحث خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فلنج کور چیست؟
این دسته از فلنجها در خطوط پایپینگ کاربرد مشخص و معینی دارند. هر گاه در انتهای یک خط لوله نیاز به مسدود کردن مسیر جریان سیال وجود داشته باشد، میتوان از فلنج کور استفاده نمود. نامگذاری این دسته از فلنجها نیز کاملاً مبتنی بر نقش و عملکردی است که این دسته از فلنجها ایفا میکنند.
برای فلنج کور میتوان کاربردهای دیگری نیز برشمرد:
در زمانی که بخشی از خطوط لولهکشی طراحی و اجرا شده استو قصد بهرهبرداری از یک فاز پروژه وجود دارد، میتوان به کمک فلنج کور انتهای مسیر خط لوله را مسدود کرد تا زمانی که مراحل بعدی اجرای لولهها از سر گرفته شود.
در برخی تجهیزات مانند درامها که برای جداسازی دو سیال به ویژه آب و بخار آب مورد استفاده قرار میگیرند نیز میتوان از فلنج کور برای مسدود کردن مسیر به صورت موقت استفاده نمود.
در خطوط لولهکشی گاهی اوقات نیاز است تا از یک لوله اصلی تعدادی انشعاب گرفته شود. این مسئله را در سیستم لولهکشی آپارتمانهای مسکونی به وفور قابل مشاهده است. در اصطلاح فنی به این ناحیه از خطوط لولهکشی، کلکتور گفته میشود. برای مسدود کردن انتهای لوله اصلی در کلکتور نیز ار فلنج کور میتوان استفاده نمود.
بیشنر بخوانید: قیمت میلگرد
بدون فلنج کور درصورتیکه جریان آب برقرار باشد، تعمیر مجدد و نگهداری مداوم یک خط لوله غیرممکن است مگر اینکه جریان آب در انشعاب موردنظر برای تعمیر کاملاً قطع شود.
به طور کلی فلنجهای کور در ابعاد و اندازههای مختلفی تولید میشوند که این مسئله به طور مستقیم روی قیمت فلنج کور اثرگذار است.
استانداردهای مورد استفاده در تولید فلنج کور
همان طور که میدانید استاندارد ASME یکی از معتبرترین استانداردهای مورد استفاده در طراحی و اجرای خطوط پایپینگ است که در کشور آمریکا تدوین شده است. این استاندارد به بخشهای متنوعی تقسیم میشود که در هر بخش آن به طور تخصصی در یک زمینه پایپینگ بحث میکند. برای طراحی فلنج کور از استاندارد ASME B۱۶.۵ استفاده میشود. اتصال فلنجها از نوع پیچ و مهره است. در استاندارد تعداد سوراخهایی که باید روی هر فلنج تعبیه شود و همچنین محل قرارگیری سوراخها به طور دقیق مشخص میشود.
همچنین متریال مورد استفاده در تولید اتصالات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در همین راستا یک استاندارد دیگر برای انتخاب متریال در کشور امریکا تعریف شده است که به عنوان مرجع بینالمللی مورد استفاده قرار میگیرد. این استاندارد که تحت عنوان ASTM مشهور شده است، به معرفی کاربرد و خصوصیات متریالهای مختلف مورد استفاده در طراحی خطوط پایپینگ اشاره میکند. به این ترتیب میتوان با توجه به مشخصات سیال عبوری از سیستم لولهکشی و شرایط عملیاتی این دسته از خطوط، متریال مناسب برای تولید فلنج کور را انتخاب کرد. قیمت فلنج کور تا حدود زیادی وابسته به متریالی است که برای تولید آن مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین متریال مورد استفاده در تولید فلنج کور
به طور کلی سه ماده فلزی در تولید اتصالات فلزی بیشتر از سایر مواد مورد استفاده قرار میگیرند که عبارتند از:
* فولاد
* فولاد ضد زنگ یا استیل
* چدن
قیمت فلنج کور که از جنس استیل تولید میشود، به مراتب بالاتر از دو دسته دیگر است. استیل در برابر خوردگی بسیار مقاوم است و میتوان آن را در معرض انواع و اقسام سیالات شیمیایی (اسیدی یا قلیایی) قرار داد. همچنین در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد و به راحتی زنگ نمیزند. مواد دیگری به غیر از سه ماده فوق در تولید فلنج کور استفاده میشوند. اخیراً دستهای فلنجهای کور پلیمری که از جنس پلی پروپیلن تولید میشوند نیز روانه بازار شدهاند.
بیشتر بخوانید: بانک اطلاعات ساختمان
فلنج کور چه تفاوتی با کپ (درپوش) دارد؟
در خطوط پایپینگ یک قطعه دیگر برای مسدود کردن مسیر جریان لولهها مورد استفاده قرار میگیرد. این قطع اصطلاحاً به نام کپ یا درپوش نام دارد. در نگاه اولیه نقش کپ و فلنج کور در خطوط پایپینگ مشابه یکدیگر است. اما یک تفاوت جدی میان این دو وجود دارد که موجب شده است قیمت فلنج کور بالاتر باشد.
کپ یک اتصال دائمی است و برای متصل کردن آن به خطوط لولهکشی باید حتماً جوشکاری صورت بگیرد. به این ترتیب انتهای خطوط لوله به صورت دائمی مسدود میشود. اگر روزی تصمیم جدا کردن کپ بگیریم، حتماً باید آن ناحیه از لوله بریده شود. اما فلنج کور یک اتصال موقت است. معمولاً در انتهای لولهها یک فلن ته صاف یا گلودار جوش میدهند. سپس فلنج کور را با پیچ و مهره به انتهای لوله متصل میکنند. به این ترتیب هر زمان که نیاز به باز کردن مسیر لوله وجود داشته باشد، کافیست تا پیچ و مهره آن باز شود. این یک مزیت مناسب برای فلنج کور در مقایسه با کپ به شمار میرود.
کلاس و اندازه فلنج کور
دو مورد از مهمترین فاکتورهای اثرگذار در قیمت فلنج کور، کلاس و ابعاد آنها است. منظور از کلاس، میزان فشاری است که یک فلنج میتواند آن را تحمل کند. معمولاً فلنجهای فلزی از کلاس ۱۵۰ شروع میشوند تا کلاس ۶۰۰۰ قابل تولید هستند. اما آنچه در حال حاضر در صنعت پایپینگ بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، فلنجهای کور با کلاس ۱۵۰ و ۳۰۰ است.
سایز فلنجهای کور نیز متناسب با سایز لولههای مورد استفاده در صنعت تغییر میکند. آنچه در بازار مرسوم است فلنجهای با سایز ۱.۳ تا ۱۲۰ اینچ است. البته متناسب با نیاز و سفارش مشتری امکان تولید فلنج با سایزهای مختلف فراهم است.
عوامل موثر بر قیمت فلنج کور
به طور کلی قیمت فلنج کور تابع چند پارامتر است که در ادامه به طور مختصر به آنها اشاره میکنیم:
متریال: مهمترین عامل در تعیین قیمت فلنج کور، متریال مورد استفاده در تولید آن است. فلنج کور استیل در حال حاضر گرانترین مدل فلنجهای کور موجود در بازار به شمار میرود.
کلاس: هرچه کلاس فلنج بالاتر باشد، فشار بیشتری را تحمل میکند و قیمت آن بالاتر است.
سایز: افزایش ابعاد و اندازه فلنجها موجب مصرف متریال بیشتر میشود و در نتیجه قیمت آن را افزایش میدهد.
برند تولیدکننده: تولیدکنندگان مختلفی در دنیا در زمینه تولید اتصالات خطوط پایپینگ فعالیت میکنند. محصولات برخی از برندها مانند MELESI به دلیل کیفیت بالایی که دارند، از قیمت بیشتری نیز برخوردار هستند.
کلام پایانی
با فلنج کور، کاربردهای آن و همچنین تفاوت میان فلنج کور و کپ آشنا شدیم. پرشین سازه یکی از معتبرترین سایتهای فعال در زمینه اقلام و محصولات مورد نیاز برای صنعت ساخت و ساز در کشور است. برای اطلاع از قیمت فلنج کور به صورت لحظهای میتوانید به سایت پرشین سازه مراجعه کنید. همکاران ما در تلاش هستند تا قیمت روز فلنجهای کور تولید شده در کشور را در اختیار شما عزیزان قرار دهند.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما