۱ تیر ۱۴۰۰، ۹:۲۱

اصفهان بهار ۱۴۰۰ یک روز هوای پاک نداشت

اصفهان بهار ۱۴۰۰ یک روز هوای پاک نداشت

اصفهان- کلانشهر اصفهان در سه ماهه بهار ۱۴۰۰ حتی یک روز هوای پاک نداشت اما بیشترین روزهای آلوده را در این مدت نفس کشید.

به گزارش خبرنگار مهر، کلانشهر اصفهان بر پایه آمار اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان از ابتدای سال جاری تاکنون ۶۶ روز سالم، ۲۶ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز ناسالم برای عموم را تجربه کرد.

اصفهان در حالی بهار امسال هوای پاک نداشت که در مدت مشابه سال ۱۳۹۸، ۱۹ روز و در سال ۱۳۹۹ تنها یک روز هوای پاک نفس کشید.

به گفته کارشناسان اصفهان آلوده‌ترین کلانشهر کشور بشمار می‌رود و خسارت آلودگی هوا به این شهر دو برابر پایتخت، یعنی حدود هشت میلیارد دلار در سال برآورد می‌شود.

هوای پاک را مدیون بارندگی‌ها هستیم

در همین پیوند بابک صادقیان مدیر امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان در گفت وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تعداد روزهای پاک ارتباط مستقیمی با بارندگی دارد و هوای پاک را مدیون بارش‌ها هستیم در حالی که امسال بر اثر خشکسالی بارش‌ها و نزولات جوی در بهار کاهش یافته و نباید انتظار داشتن هوای پاک را داشته باشیم زیرا هوای پاک مدیون بارندگی‌ها است.

وی افزود: به علت کاهش بارندگی امسال تعداد روزهای هوای پاک صفر شده در حالی که سال ۱۳۹۸ بارش‌ها خوب بود و اصفهان ۱۹ روز هوای پاک تجربه کرد، وقتی بارندگی نمی‌شود و از سوی دیگر رطوبت سطح خاک کاهش می‌یابد، وزش باد گرد و خاک را در هوا پراکنده می‌کند.

مدیر امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: بنا به گزارش‌های هواشناسی و منابع طبیعی استان، کانون‌های فرسایش بادی فعال شده است و پدیده گرد و غبار را شاهد هستیم؛ هر چند که این پدیده از نظر شدت نسبت به سال‌های گذشته کمتر است اما تعداد وقوع گرد و غبار افزایش یافته است.


صادقیان اضافه کرد: از این رو وقتی شاخص کیفی هوا روی عدد ۱۰۰ و مرز سالم و ناسالم قرار می‌گیرد، هوا را ناسالم اعلام می‌کنیم اما شدت گرد و غبارهای امسال در مقایسه با سال‌های گذشته که شش هفت برابر استاندارد اتفاق می‌افتاد، کمتر است و در سه ماهه امسال به جز یک مورد که در فروردین شاخص‌ها بالای ۱۵۰ AQI رفت و برای عموم ناسالم شد در سایر روزها شاخص‌ها بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ AQI و ناسالم برای گروه‌های حساس بوده است.

آلاینده ازن گاهی بر ذرات معلق غالب می‌شود

وی اضافه کرد: طبق آمار بالای ۹۸ درصد موارد آنچه بر کیفیت هوا تأثیر گذار است شاخص pm 2.5 است اما در تابستان با توجه به زاویه تابش خورشید و میانگین ساعتی طول روز نسبت به شب شاهد واکنش بین ترکیبات نیتروژن دار و آلاینده ثانویه مثل ازن هستیم که این الاینده بر اثر فعل و انفعالات در محیط و اتمسفر به وجود می‌آید و غلظت آن بالا می‌رود، در تابستان این واکنش‌ها زیادتر است و گاهی میزان ازن در هوای اصفهان بر ذرات pm 2.5 و pm 10 غالب می‌شود.

مدیر امور آزمایشگاه‌های حفاظت محیط زیست اصفهان با بیان اینکه نمی‌توان سهم آلاینده‌های انسان ساز و حمل و نقل را در کاهش کیفیت هوای بهار نادیده گرفت، ابراز داشت: نیمه اول سال به دلیل فعال شدن کانون‌های گرد و غبار، غالب آلاینده‌ها ذرات معلق pm2.5 و pm 10 است اما اگر کانون‌های فرسایش بادی را هم مهار کنید، سهم حمل و نقل بر آلودگی هوا بی تأثیر نیست.
صادقیان با بیان اینکه در تابستان به دلیل وزش باد، نبود بارندگی و خشکسالی و گرد و غبار، آلاینده pm10 بالا می‌رود اما تأثیر آلاینده‌های انسان ساز بر اثر تخلیه هوا کم می‌شود، افزود: گرد و غبار در زمستان به حداقل می‌رسد اما بر وارونگی دما هوا ساکن می‌شود و آلاینده‌ها روی سطح زمین می‌مانند و به دلیل ماندگاری آلاینده‌های منابع مختلف است که شاهد آلودگی هوا در زمستان هستیم اما این آلاینده در نیمه اول سال به دلیل جریانات جوی تخلیه می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، مطالعات یک دوره ۱۰ ساله تا اردیبهشت امسال حاکی است که ۸۰ درصد مساحت استان اصفهان درگیر خشکسالی کم تا شدید است و بر اثر تداوم خشکسالی سال جاری کانون‌های فرسایش بادی بحرانی اصفهان از ۱۶ نقطه به ۱۸ در مساحت یک میلیون و پانصد هزار هکتار رسیده است.

به گفته منصور شیشه فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، این استان در احاطه سه کانون عمده ریزگرد داخلی، برون استانی (سمنان، یزد، کرمان، جنوب خراسان) و خارجی از کشورهای عربستان و عراق است.

همچنین براساس آمار دفتر مخاطرات سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد کانون‌های گرد و غبار کشور در استان اصفهان است.

کد خبر 5241431

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha