دکتر مجید ابهری در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: تعامل رفتاری مناسب پلیس راهنمایی و رانندگی با مردم ، موجب برقراری ارتباط عاطفی بین آنان می شود .
این آسیب شناس اجتماعی و متخصص علوم رفتاری تاکید کرد: اصلاح رفتار در راهنمایی و رانندگی آغاز شده و با همکاری مردم می توان این فعالیت جامعه ساز را ادامه داد .
ابهری گفت: افراد در برخورد با پلیس راهنمایی و رانندگی هنگام بروز تخلف به چند گروه تقسیم می شوند، اولین گروه با تهدید و به رخ کشیدن موقعیت خود، قصد دارند پلیس را از جریمه باز دارند و گروه دوم ممکن است قصد تطمیع پلیس را داشته باشند.
استاد دانشکده علوم انتظامی افزود: سومین گروه که منطقی ترین آنها و 45 درصد را تشکیل می دهند، جریمه و مجازات خود را براساس تخلف صورت گرفته ، می پذیرند وسعی می کنند آنرا تکرار نکنند. این گروه از شهروندان باعث رشد و تکامل جامعه می شوند .
وی تصریح کرد: درصورتیکه پلیس راهنمایی و رانندگی با قصد اصلاح تخلفات ، با احترام ، قانون شکنی را گوشزد کرده و با لبخند برگ جریمه را به فرد بدهد ، در این صورت کمتر کسی است که اعتراض کند.
ابهری ادامه داد: بنابراین اصلاح رفتار و استاندارد سازی برخورد پلیس با مردم ، آموزش مهارتهای اجتماعی ( حقوق شهروندی ) ، رعایت قوانین و مقررات شهری و احترام به حقوق دیگران می تواند از طریق رسانه ها باعث کاهش تصادفات ، سبک شدن ترافیک و همچنین کم شدن آمارمرگ و میر شود به شرط آنکه نکات گفته شده از سوی پلیس و مردم رعایت شود .
وی گفت: این حرکت در پلیس راهنمایی و رانندگی آغاز شده و نوبت مردم است که گامی در این جهت بردارند.
نظر شما