به گزارش خبرگزاری مهر، "جولیان بورگر" خبرنگار روزنامه گاردین که در سفر به ایران از تاسیسات فراوری اورانیوم دراصفهان بازدید کرده بود، در توصیف خود از این کارخانه می نویسد : آنچه در قلب توجیه برنامه هسته ای ایران نهفته است بی اعتمادی این کشور به جهان خارج است. ایران معتقد است چون نمی تواند به جهان خارج اعتماد کند، باید سعی در خودکفایی داشته باشد.
در ادامه این گزارش آمده است : در حالی که تنش های جهانی درباره برنامه هسته ای ایران در حال افزایش است دولت تحت فشار، اما مصمم ایران در اقدامی کم سابقه برای شفافیت فعالیت های خود هفته گذشته درهای تاسیسات اصفهان را به روی گروه کوچکی از خبرنگاران اروپایی و آمریکایی گشود. کارخانه فراوری اورانیوم اصفهان که در ده مایلی جنوب شرقی مسجد کاشی کاری شده اصفهان واقع است، متشکل از مجموعه ای از ساختمانهای آجری زرد رنگ است که در زیر صخره های ماسه ای باد و باران خوردهای قرار گرفته و دورتادور آن توپخانه های ضد هوایی قرار دارند که در دل خاک بیابانهای اطراف آن نصب شده اند.
در ادامه این مطلب آمده است : در داخل کارخانه شبکه متراکمی از شبکهها، لولهها و تجهیزاتی وجود دارد که عمل تبدیل اورانیوم فراوری شده یا "کیک زرد" را به هگزا فلوراید اورانیوم بر عهده دارند.
بورگر در ادامه مدعی شده است :"هگزا فلوراید اورانیوم گازی فرار است که برای تولید انرژی هسته ای و بمب هسته ای به کار می رود."
بورگر در ادامه این گزارش آورده است : مقامهای ایرانی اصراردارند که تنها به دنبال تولید سوخت هستند و نیروگاه اصفهان را به عنوان نشانی از قابلیت های علمی و تلاش های صلح جویانه خود به نمایش گذاشتند.
در ادامه این مطلب آمده است : تا جایی که به جهان بیرون مربوط می شود اصفهان حکم یک نقطه اشتعال را دارد. تقریبا حدود دو سال پیش ایران جلوی چشم کارشناسان آژانس پلمپ مخازن حاوی گازهگزا فلوراید را شکست که این امر نشانه آن بود که ایران قصد نداشت در ازای مشوق هایی که اروپا ارائه داده بود پیشرفت هسته ای خود را متوقف کند.
در ادامه این گزارش آمده است : این حقیقت به علاوه اینکه ایران تا سال 2002 درباره نیروگاه نطنز چیزی به آژانس نگفته بود ریشه ظن و تردید جامعه بین المللی نسبت به برنامه هسته ای ایران است. اما یک علامت سوال بزرگ دیگری نیز بالای اصفهان و نطنز قرار دارد و آن اینکه : چرا دولت ایران برای غنی سازی اورانیوم عجله دارد در حالی که در حال حاضرهیچ نیروگاه هسته ای برای به کارگیری اورانیوم غنی شده ندارد.؟
بر اساس این گزارش، ایران یک راکتور هسته ای درحال اتمام در بوشهر دارد که ساخت آن تحت قرارداد با مسکو انجام می گیرد و قرار است تنها از سوخت هسته ای که روسیه تامین خواهد کرد استفاده کند.
در ادامه گزارش به وقت کشی روس ها در راه اندازی وتکمیل نیروگاه اتمی بوشهر بر خلاف تعهداتشان در قبال ایران پرداخته شده وآمده است : اما دولت روسیه در سال جاری از سرعت کار بر راکتور بوشهر کاسته و دلیل آن را اختلافات بر سر دستمزد خوانده، هرچند این عمل روسیه به عنوان تلاشی برای افزایش فشارها به ایران جهت تعلیق فعالیت های هسته ای آن تلقی میشود؛ طبق گزارش خبرنگارانی که هفته گذشته از بوشهر دیدار کردند بسیاری از کارها توسط روسیه انجام نشده باقی مانده است.
در پایان این مطلب آمده است: ایرانیان درباره آینده بوشهر بسیار بدبین هستند؛ در هیمن ارتباط یک مقام ارشد دولتی در تهران در این باره گفت: "آنها (روس ها ) ما را به بازی گرفته اند مطمئنم سوختی برای نیروگاه بوشهر به ما نخواهند داد بنابراین ما به این نتیجه رسیده ایم که باید خودکفا باشیم." این در قلب توجیه برنامه هسته ای ایران نهفته است. "نمی توان به جهان خارج اعتماد کرد و تهران معتقد است وقتی درغنی سازی مهارت پیدا کند جهان آن را جدی خواهد گرفت."
نظر شما