حجت الاسلام سید ابوالحسن نواب رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: برای برنامه ریزی در سال انسجام اسلامی باید پیشینه 28 ساله انقلاب را در نظر گیریم و براساس عملکرد و تعامل با سایر مسلمانان جهان که فراز و فرود بسیاری داشته است تصمیم گیری کنیم.
وی افزود: باید علل قدرت گذشته ایران در جهان اسلام، الهام گرفتن رهبران جهان اسلام از امام و شناخت ایران به عنوان پایگاه اساسی اسلام را بررسی کنیم. پس از درگذشت امام (ره) مقام معظم رهبری نیز ایران را به عنوان ام القرای جهان اسلام معرفی کردند؛ اما فرمایش مقام معظم رهبری محقق نشد که این امر از کوتاهی ما در عدم تحقق بستر مناسب برای اجرایی شدن فرمایش ایشان نشأت می گیرد.
حجت السلام نواب تندروی هایی که از گوشه و کنار کشور برخلاف نظر مقام معظم رهبری آغاز شد و تبلیغاتی را که از سوی رسانه ها صورت گرفت عامل ایجاد تفرقه میان جهان اسلام دانست و تصریح کرد که نباید تمام عوامل عدم انسجام اسلامی را نیز به داخل نسبت دهیم؛ بلکه عوامل خارجی چون بروز و ظهور سپاه صحابه، به دنبال آن طالبان، القاعده، سلفی گری پی در پی در ایجاد و دامن زدن به اختلاف و تفرقه در جهان اسلام بی تأثیر نبود. در این میان مسلمانان نیز در اثر بی توجهی و بی دقتی ابزار این کار را فراهم کرده اند.
رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه حوزه و دانشگاه نقش مهمی در اجرایی شدن انسجام اسلامی برعهده دارند تأکید کرد: باید بدانیم تحقق انسجام اسلامی با شعار ممکن نیست. بلکه باید به تدوین، تاریخ ، تحقیق و بررسی کامل مذاهب اسلامی پرداخت و این امر از اجزاء ثابت دروس حوزوی و دانشگاهی قرار گیرد. هر چقدر از نظر علمی و آکادمی این مذاهب را بهتر بشناسیم تعامل خود با آنها را می توانیم توسعه دهیم. اگر تاریخ اهل سنت به دقت مطالعه شود قطعا ریشه مخالفتهای ناآگانه از بین خواهد رفت. بسیاری از مشکلات ما ریشه در عدم اطلاع از آنها صورت می گیرد.
وی اظهار داشت که اقداماتی انجام شده از زمان نامگذاری سال انجسام اسلامی به هیچ وجه کافی نبوده است. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نظر دارد اجلاسی را با شعار انسجام اسلامی برگزار کند، در جامعه روحانیت مبارز بحثهایی صورت گرفته اما این اقدامات کافی نبوده و باید تلاشهای خود را به صورت بلند مدت در حوزه و دانشگاه توسعه دهیم.
نظر شما