به گزارش خبرنگار مهر، محمد دادمان ظهر سهشنبه در آئین افتتاحیه «دومین جایزه سراسری داستان حماسی» که در آرامگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: در فضای فرهنگی ما از شاعران و ادبیات حماسی برای دوران امروز بهدرستی استفاده نشده است.
وی ادامه داد: این گنجینه کهن تبدیل به اتفاقات جاری در این حوزه نشده، البته کارهای خوبی صورت گرفته ولی برای آن تولیدات هنری گسترده انجام نشده است.
رئیس حوزه هنری با بیان اینکه هنر باید تبدیل به رکن اول تمدنسازی اجتماعی شود، افزود: دبیرخانه هنر حماسی از سال ۹۷ شکل گرفت که بر این باوریم هنر حماسی توانسته بهعنوان یک ادبیات و سپهر پیشرو در ادبیات فارسی جایگاه خود را پیدا کند.
وی با اشاره به میزبانی این مراسم از «هاشمیه متقیان»، بانوی مدالآور پارالمپیک، اضافه کرد: از سال جاری نشان «گرد آفرید» به این جشنواره اضافه شده است که این نشان ویژه برای اولین بار به این بانوی حماسهآفرین تقدیم میشود.
دادمان با تأکید بر اینکه مادران شهدا مصداق واقعی ایثار و حماسهآفرینی هستند، خاطرنشان کرد: این عزیزان زنان قهرمانی هستند که فرزندان خود را در راه اسلام و ایران به نبرد در جبهههای جنگ فرستادند.
وی گفت: فلسفه نشان «گرد آفرید»، یادآور حضور زنان افتخار آفرین در این سرزمین است که برای ایران اسلامی حماسهسازی میکنند.
عصر ما عصر زایشهای مداوم حماسه است
محمدرضا سنگری، رئیس اندیشکده ادبیات پایداری حوزه هنری نیز در ادامه این مراسم بیان کرد: فردوسی را حکیم میدانیم زیرا علاوه بر «خردورز» بودن، دارای دو ارزش بزرگ «دین ورزی» و «اخلاق» بوده است.
وی با اشاره به اینکه فردوسی شاهنامه را حکیمانه سروده است، افزود: یکی از وجوه سرودههای فردوسی، وجه انصاف آن است که حتی دشمن را با انصاف معرفی میکند و این ویژگی یک انسان حکیم است.
رئیس اندیشکده ادبیات پایداری حوزه هنری اظهار کرد: فردوسی سه وجه وجودی را مطرح کرده که شامل «شجاعت»، «جود» و «خرد ورزی» است، این وجوه نیاز امروز جامعه نیز هست و اگر قرار باشد کشور درست مدیریت شود، به این سه ویژگی نیاز داریم.
وی گفت: حماسه تمام نشده و عصر ما عصر «زایشهای مداوم حماسه» است، زنان و مردان و حتی کودکان این نسل نیز افتخارآفرینی میکنند و چه خوب میشود نشانی نیز به اسم سهراب برای نوجوانان در نظر گرفته شود.
احیای حماسههای فراموش شده
سنگری ادامه داد: باید در تمام استانهای کشور تلاشی برای بازیابی حماسههایی شود که به تدریج گم شدند یا در حال نابودی هستند و در همین شهر مشهد نیز بیست منظومه حماسه علوی داریم.
سعید تشکری، دبیر علمی این جایزه نیز گفت: دومین جایزه داستان حماسی دو موضوع دارد که اولین آن «اقتباس از داستانهای شاهنامه با رویکرد پیروزمندی برای خلق داستانهای امید آفرین در جامعه امروز» و «روایت حماسههای بومی در مناطق مختلف ایران اسلامی» است که در قالب رمان و داستان کوتاه میتواند ارسال شود.
وی افزود: علاقهمندان به شرکت در این جایزه، تا پانزده بهمن فرصت دارند تا آثار خود را ارسال کنند که پس از انجام مراحل داوری، مراسم اختتامیه و اعلام برگزیدگان نهایی در زادروز ابوالقاسم فردوسی در سال ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد.
در پایان این مراسم، از «هاشمیه متقیان» بانوی مدالآور پارالمپیکی و دو نفر از مدافع حرم و مدافعان سلامت تقدیر شد.
نظر شما