۸ آبان ۱۴۰۰، ۱۳:۱۳

سقف وافل چیست؟

سقف وافل چیست؟

سقف وافل سازه‌ای ساختمانی است که از آن در ساخت سازه‌های با سقف‌های با دهانه بلند استفاده می‌شود.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، سقف وافل سازه‌ای ساختمانی است که از این نوع سقف در ساخت سازه‌های با سقف‌های با دهانه بلند استفاده می‌شود. جنس سقف وافل از بتن و سیمان است و ظاهر آن به صورت شبکه‌ای پنجره مانند است که به همین دلیل اسم دیگر این سازه سقف مشبک هم است و تقریباً ظاهری مانند نان وافل دارد و درواقع اسم این سقف از این نان گرفته شده است. به منظور اجرای این نوع سقف از قالب وافل استفاده می‌شود که وزن مرده سازه را کم می‌کند و نمای زیبایی در معماری نوین در سطح زیرین سقف به وجود می‌آورد.

این نوع سقف عملکردی شبیه دال دوطرفه دارد و هزینه اجرای آن نسبت به سقف‌های مرسوم در ساختمان‌سازی از قبیل کوبیاکس، یوبوت و سازه‌های عرشه فولادی و تیرچه بلوک خیلی پایین‌تر است و یکی ازدلایل برتری این سقف نسبت به سقف‌های گفته شده این است که در ساخت آن نیازی به میلگردهای تقویتی و اتصال آن‌ها به تیرها نیست و این مسئله خود باعث اجرای سریع با کمترین زمان درساخت این مدل سقف‌ها است.

سیستم قالب بندی که در ساخت این سقف به کار می‌رود از نوع دال قابلمه‌ای با کمترین وزن نسبت به سایر دال‌ها است و بهترین مدل پوشش دهانه‌های پهن و گسترده است، در واقع دو طرفه بودن این دال باعث شده که در هر چهار طرف خود دارای تکیه‌گاه باشد. هرچند مدل یک طرفه هم موجود است که بیشتر کاربردی به عنوان تیرچه بلوک دارد و چون در آن هیچ فومی به کار نرفته از لحاظ قیمتی به صرفه تر و اقتصادی است.

تاریخچه سقف وافل

تاریخچه مدل سقف وافل برمی‌گردد به تقریباً ۲۰۰۰ سال پیش یعنی تقریباً مصادف با دوره هخامنشیان که البته باستانشناسان این تاریخچه و قدمت این سقف را از روی آثاری مربوط به این دوره مانند اثر تخت جمشید شناسایی کرده‌اند. همچنین اثر معروفی مانند بنای آکروپولیس یونان که هم دوره با دوره هخامنشیان هست هم بیانگر کاربرد این نوع و مدل سقف در آن دوران قدیم است. علاوه بر این در آثار نقاش معروف لئوناردو داوینچی مانند اثر شام آخر که برای چندین قرن سال پیش است هم طرح‌های سقف وافل به چشم می‌خورد که علاوه بر زیبایی تاثیرگذار آن در نقاشی قدمت این سقف را نشان می‌دهد که در آن زمان در بناها کاربرد داشته است.

سقف وافل از قرن ۱۹ میلادی با گسترش در علم ساختمان سازی و سازه ظاهر مدرن و امروزی پیدا کرد و رشد در علم و صنعت باعث دگرگونی اساسی در ساختار سازه‌ای و معماری این نوع سقف در قیاس با معماری قدیمی شد. این تحول منجر به این شد که سقف وافل به حوزه کار معماری ورود پیدا کند و این منجر به توسعه ساخت و ساز و معماری بناهایی با دهانه گسترده و وسیع برای به اجرای درآوردن بناها و سازه‌های با طرح‌های نامنظم شود که تا قبل از این نوع سقف، امکان اجرای آن‌ها مشکل و زمان‌بر بود، در همین فاصله زمانی سازه سقف وافل کلاسیک، در کشورهای اروپایی و آمریکا به منظور اجرای دهانه‌های گسترده مورد توجه قرار گرفته بود و به تدریج در معماری سازه‌های نظیر فرودگاه‌ها، پارکینگ ساختمان‌ها، ساختمان‌های اداری، برج‌های مسکونی، هتل‌ها، مراکز فروش، دانشگاه‌ها و مجتمع‌ها به کار گرفته شد.

انواع سقف وافل

تقسیم بندی براساس جنس

انواع وافل موجود دو نوع است.

نوع ۱) وافل از مواد درجه یک پتروشیمی پایه پروپیلن
نوع ۲) ۵۰% از مواد درجه یک پتروشیمی پایه پروپیلن و ۵۰% از مواد بازیافتی مثل سپری ماشین و باتری.

تقسیم بندی براساس شکل و ساختار

سقف وافل یک طرفه

این مدل بیشتر در سازه‌های با دهانه‌های کوتاه به کار می‌روند. قالب‌های مستطیلی، شکل ساختاری در این مدل سقف است که عملکرد آن به صورت دال یک طرفه است. به علت قرارگیری یه جهت میلگردها در این نوع مقدار میلگرد مصرفی نسبت به سقف دوطرفه کمتر است و این کاهش منجر به پایین اومدن هزینه‌ها و از نظر اقتصادی به صرفه است.

سقف وافل دو طرفه

این مدل برعکس مدل یه طرفه بیشترین کاربرد را در سازه‌های با دهانه‌ی بلند دارد. قالب‌های که در این روش استفاده می‌شود قالب‌های مربعی شکل است و در مدل دو طرفه، قرارگیری میلگردها هم در دو جهت متعامد قرار می‌گیرد که البته با توجه به این ساختار میزان مصرف میلگرد در این روش نسبت به وافل یه طرفه بیشتر است و نسبت به مدل یه طرفه هزینه بر تر است اما این میزان مصرف بالای میلگرد به نسبت منجر به مقاوت و استحکام بیشتر و ایمنی بالاتر نسبت به وافل یه طرفه است.

سقف وافل چیست؟

مزایای سقف وافل

قیمت و هزینه اجرایی پایین‌تر نسبت به سایر سقف‌ها مثل یوبوت و کوبیاکس

ظاهر مشبکی و زیبا برای نمای سازه و که در نوع خود خاص است

صرفه جویی در مصرف مصالح ساختمانی و بتن.

مقاوم در برابر هر گونه لرزش و تکان و حوادث طبیعی

عایق صدا و حرارت و ایمنی بالا

قابل اجرا روی اسکلت فلزی و اسکلت سیمانی و ترکیبی

کاهش درمصرف بتن و مصالح دیگر نسبت به تیرچه بلوک

استفاده به دفعات از قالب‌های این مدل سقف

معایب سقف وافل

محدودیت در استفاده از این مدل سقف در سطح‌های شیبدار یکی از عیب‌های این مدل سقف است که در صورت پر کردن این سطوح شیبدار با هر ماده‌ی اعم از خاک، هزینه‌بر و زمان‌بر است.

نحوه به اجرا درآوردن سقف وافل

اجرای سقف در یک سازه و معماری مهم‌ترین و حساس‌ترین مرحله در ساخت یه سازه است، حساسیت آن به نحوی است که در صورت عدم رعایت نکات و قواعد اصولی در صورت بروز هرگونه خطا پروژه محتمل خسارات مالی و حوادث فراوان می‌شود و چون مدل سقف وافل مدل جدید و امروزی است نیاز به دقت نظر و مهارت علمی بالا در اجرای آن است.

سقف وافل چیست؟

مراحل اجرای سقف وافل به شرح زیر است:

مرحله اول: اولین اقدام، زیرسازی سازه است. این مرحله ساده‌ترین مرحله اجرا است و البته باید با دقت بالا انجام شود و معمولاً در اجرای آن از وسایل و تجهیزاتی مثل جک، لوله یا قوطی اسکلت زیرین بنا استفاده می‌شود.

مرحله دوم: قرارگیری قالب‌ها روی جک و قوطی

مرحله سوم: مرحله‌ی است که شامل مجموعه‌ای از آرماتورهای عمود بر هم طبق نقشه طرح است.

مرحله چهارم: مرحله بتن‌ریزی روی سقف بنا است که معمولاً عمل آسانی است و پیچیدگی خاصی در اجرای ان نیست.

مرحله پنجم: آخرین مرحله که شامل باز کردن قالب‌ها براساس قوانین و فنون خاص است.

سایر محصولات کهن دک شامل قالب وافل و قالب تخت پلاستیکی است.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 5339249

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha