۱۹ آبان ۱۴۰۰، ۱۸:۰۸

وزیر علوم مطرح کرد؛

برنامه وزارت علوم برای پررنگ شدن ارتباط صنعت و دانشگاه

برنامه وزارت علوم برای پررنگ شدن ارتباط صنعت و دانشگاه

وزیر علوم با تاکید بر اینکه ضرورت دارد که از این بعد جریان ارتباط دانشگاه با صنعت را معکوس کنیم، گفت: برنامه داریم به جای اینکه اساتید به سوی صنعت بروند، صنعت سراغ دانشگاه ها بیاید.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد علی زلفی گل در مراسم تکریم رئیس سابق و معارفه سرپرست دانشگاه صنعتی شریف که امروز چهارشنبه ۱۹ آبان ماه با حضور محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و روسای اسبق دانشگاه شریف برگزار شد، اظهار داشت : یکی از سوالاتی که ذهن این حقیر را درگیر خود کرده این است که برای توسعه متوازن استعدادها چه باید کرد؟ در حال حاضر این توزیع متوازن را نداریم و من برای آینده شخصیت علمی کشورمان نگران هستم.

وزیر علوم با اشاره به اینکه از جامعه علمی کشور این خواهش را دارم که برای این مشکل فکر کنید، افزود: یکی از راه‌های کوتاه مدتی که در این زمینه می شود به کار گرفت، بورس کردن افرادی است که در المپیاد موفق به کسب مدال می شوند و اگر بر روی این افراد سرمایه گذاری کنیم تا در همان رشته ای که مدال کسب کرده اند، ادامه تحصیل دهند در آینده شاید همین افراد موفق به کسب جایزه نوبل شوند.

زلفی گل ادامه داد: باید شرایطی را ایجاد کنیم که داوطلبان براساس علایق خود انتخاب رشته انتخاب کنند نه براساس اینکه در آینده شغل تضمین شده دارند یا خیر. که متاسفانه در حال حاضر داوطلبان کنکور ما براساس آینده شغلی تصمیم می گیرند نه براساس علایق ذاتی.

وی خاطرنشان کرد: بدون شک مشکل اشتغال و بیکاری این شرایط را رقم زده است و ما اگر رفع بیکاری و نهضت اشتغال را اولویت اول کشور قرار دهیم، فکر می کنم این مشکل هم حل خواهد شد.

وزیر علوم اضافه کرد: سوال بعدی این است که علت مهاجرت نخبگان ما چیست؟ بخشی از مهاجرت نخبگان ما طبیعی است چرا که اندیشمندان متعلق به مرزهای جغرافیایی نیستند ولی ما نگران هستیم که ژن های هوشمند ما با این سرعت از کشور خارج می شوند. برای خروج نخبگان باید فکر کنیم و البته این مورد هم باز هم برمی گردد به اشتغال. ما باید تمام امکانات کشورمان برای اشتغال جوانانمان به کار بگیریم.

زلفی گل تصریح کرد: سوال بعدی این است که برای اثربخشی بیشتر دانشگاه ها در راستای حل مشکلات جامعه چه باید کرد؟ در قرن ۲۱ این انتظار می رود که تاثیر دانشگاه ها در حل مسائل جامعه بیشتر از این ها باشد؛ به نظرم باید در این زمینه راهکارها، سیستم ها و اکوسیستم های جدیدی را طراحی کنیم.

وی افزود: شرایط حال حاضر نشان می دهد که با این دست فرمان، در قرن ۲۱ به سمت و سوی اهداف آموزش عالی هدایت نمی شویم. البته در این زمینه کارهایی را شروع کرده ایم از جمله آغاز راه اندازی نظام ملی پیشنهادات و سامانه تحقیقات نیازمحور. ما نهایت تلاش خود را خواهیم کرد برای اینکه نیازهای کشور را نمایه کنیم.

وزیر علوم با تاکید بر اینکه ضرورت دارد که از این بعد جریان ارتباط با صنعت را معکوس کنیم، گفت: برنامه داریم به جای اینکه اساتید به سوی صنعت بروند، صنعت سراغ دانشگاه ها بیاید. یکی از راهکارها راه اندازی صندوق علوم تحقیقات و فناوری است که به تصویب رئیس جمهور رسیده و امیدواریم در سال ۱۴۰۱ اعتبارات خوبی برای این صندوق پیش بینی شود و از طرفی دیگر یک درصد اعتبار دستگاه ها به پژوهش در این صندوق اختصاص یابد.

زلفی گل با بیان اینکه راه اندازی صندوق بنیاد علم ایران هم به امضای رئیس جمهور رسیده است، گفت: فکر می کنم که با راه اندازی سامانه جامع تحقیقات نیاز محور، بتوانیم بخش قابل توجهی از پتانسیل تحقیقاتی کشور را در راستای نیازهای کشور هدایت کنیم.

وی افزود: وقتی ۴ دهه بعد از انقلاب را مرور می کنیم مسیر دانشگاه های ما کاملا طبیعی و منطقی طی شده است. الان با توجه به شرایط جدید نیازهای جدیدی بروز پیدا کرده است و باید راهکارهای جدیدی را به کار بگیریم برای این کار دست نیاز به سوی شما اساتید دراز می کنیم چرا که ما مجری اندیشه و تفکر اساتیدمان باشیم.

وزیر علوم با اشاره به اینکه هر دانشگاه ما از وزارت علوم پربارتر است و تعداد هیات علمی وزارت علوم حتی از کوچک ترین دانشگاه دولتی کمتر است، خاطرنشان کرد: دانشگاه شریف به عنوان پرچم دار و نماد آموزش عالی ما آرزوی هر داوطلبی است که به این دانشگاه راه یابد و همین موضوع مسئولیت این دانشگاه را سنگین تر می کند. ما باید قوانین و مقررات دانشگاه شریف را معیار خودمان قرار دهیم. ما از این دانشگاه انتظار داریم که الگوی آموزش عالی باشد.

زلفی گل با اشاره به اینکه آرزوی من این است که هیج فارغ التحصیل کشور ما بدون شغل نماند، گفت: پژوهش و آموزش ما در دانشگاه ها باید به گونه ای باشد که از سطح بالای علمی و فناوری برخوردار باشند و یا کارآفرین باشند یا کارآفرینان آنها را ترجیح بدهند.

وی خطاب به سرپرست دانشگاه صنعتی شریف گفت: این دانشگاه سطوح مدیریت قابل قبولی را در دانشگاه ها داشته و امیدواریم سرپرست جدید، رئیس کل دانشگاه صنعتی شریف باشد؛ هرچند طبیعی است که دانشجویان و اساتید سلایق و رفتار سیاسی مطابق میل ما نداشته باشند اما رئیس دانشگاه پدر دانشگاه است و باید به گونه ای چترش بزرگ باشد که افراد با مشی مختلف زیر چتر او جا بشوند. فکر می کنم همین اتفاق هم خواهد افتاد.

وزیر علوم ادامه داد: یک فرد خاصی از معاونین خود را مامور کنید که پیگیر حذف خیابان میان دانشگاه صنعتی شریف باشد و بخش‌های جدا افتاده (دانشکده مهندسی انرژی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشکده مهندسی مکانیک، ساختمان آموزش و غیره) به دانشگاه ملحق شود.

زلفی گل افزود: هم‌چنین از دکتر فتوحی می خواهم زندگی‌نامه خود را به نگارش درآورد؛ چرا که ایشان از یک روستای کوچک با شرایط سخت به این دانشگاه راه یافت و سال ها ریاست آن را برعهده داشت. زندگینامه دکتر فتوحی می تواند الگوی مناسبی برای نسل جوان ما باشد و من جز اولین نفراتی خواهم بود که این کتاب را خواهم خرید. به نظرم باید در کتاب های درسی حداقل بخشی به این موضوع اختصاص یابد که چه کسانی در یک زمینه علمی الگو بوند و حتی زندگینامه افراد علمی شاخص می تواند، برای نسل جوان انرژی دهنده باشد.

کد خبر 5348785

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha