به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید محمد خاتمی در نشست بنیاد باران به مناسبت روز جوان با بیان این مطلب گفت: در دوران اصلاحات برخی توقعات از دولت مطرح می شد که واقع بینانه نبود.
خاتمی افزود: امروز گرچه تشکل ها مورد کم لطفی هستند، ولی پیدایش و بسط تشکل های مدنی بخصوص در حوزه جوانان در دوران اصلاحات کار مهمی بود که صورت گرفت و این به معنی تلاش برای حضور نهادینه و مؤثر اجتماعی و سیاسی و فرهنگی جوانان بود.
رئیس بنیاد باران تصریح کرد: در عرصه دانشجویی نیز از فضای نسبتا مناسب؛ استفاده به عمل نیامد. اختلافات درونی انجمن ها و حرکت های دانشجویی و شالوده شکنی چه در حوزه دینی و چه سیاسی هم سبب آشفتگی درونی شد و هم بهانه کافی به دست کسانی داد که اصلا جنبش دانشجویی را نمی خواستند و به حرکت سیاسی و فرهنگی درون دانشگاه از این جهت لطمه وارد آمد.
وی گفت: اصلاحات به مردم سالاری ایمان داشت و دارد، ولی تعریف من از دموکراسی همواره این بوده است که قدرت برآمده از مردم و مسؤول در مقابل آنها است و آنها بدون توسل به زور می توانند آن را جابجا کنند. البته در جامعه ای که به اسلام ایمان دارد و مردم آن هم خواستار ارزشها و موازین اسلامی هستند و در قانون اساسی آن که به تصویب ملت رسیده آمده است ؛پای بندی حکومت به اسلام عین دموکراسی است متأسفانه بعضی دموکراسی را با لیبرال دموکراسی یکی می دانند و یا خواستار حذف اسلام می شوند یا خواستار حذف دموکراسی.
سید محمد خاتمی در ادامه گفت:در حکومت مردم سالار، آنکه حاکم بر سرنوشت است مردمند و همه ارکان قدرت با هر حدی از اختیار و وظایف قدرتشان ناشی از مردم و تحت نظارت مردم و مسؤول در برابر مردم هستند و این امری است که همین قانون اساسی ما هم به آن معترف است. اصلاحات یعنی اینکه این امر قانونی در جامعه نهادینه شود.
رئیس موسسه بین المللی گفتگوی فرهنگ ها و تمدنها افزود: البته وقتی می گوییم اسلام مراد اسلامی است که قادر به پاسخگویی به نیازهای زمان، رشد و شعور مردم و مصالح جامعه باشد؛ خیلی ها با این اسلام که امام نماینده آن بودند مخالف بودند و هستند؛ منتهی نباید گذاشت که چنین برداشت هایی حاکم گردد.
خاتمی تصریح کرد: جهت واقع گرایانه اصلاحات این بود که بپذیریم این قانون اساسی ایران ارزان به دست ما نیامده است و نیز شکل گیری و تصویب آن هم کاملا دموکراتیک بوده است و می تواند در درمان درد تاریخی جامعه ما موثر باشد.
رئیس جمهور سابق کشورمان تاکید کرد: در دوران اصلاحات برخی خواستار گذار از قانون اساسی بودند و در مقابل عده ای هم هر حرکت دولت را مقابله با ارزشها می پنداشتند که هیچ کدام از این دو وجه مورد نظر ما نبود؛امروز متأسفانه فضا کاملا قطبی شده است . بد بینی های مفرط به وجود آمده در این قطبی شدن تأثیر داشته و دارد.
سید محمد خاتمی افزود: رئیس جمهوری خیلی کارها در عرصه های اقتصادی، سیاسی، بین المللی، معیشتی و جامعه و ... دارد که باید به آن بپردازد نمی شود همه اینها را رها کرد و فقط به پاره ای شعارهای سیاسی اهتمام کرد و بس.
وی گفت: به عنوان نمونه در جریان آشوبهای 18 تیر عده ای مخالف هرگونه برخورد و عده ای هم دنبال شدیدترین برخوردها بودند، اما دولت ،آشوبهای خیابانی را با کمک نیروهای انتظامی و نظامی بدون شلیک یک گلوله خاموش کرد.
خاتمی تاکید کرد:یک دولت نمی تواند دست آشوبگران را که دانشجو نبودند باز بگذارد ولی باید بگویم که در مجموعه حوادث واقعا به دانشگاه و دانشجو جفا شد ولی مگر همه کارها دست دولت بود؟
وی در پایان سخنان خود انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی اظهار امیدواری کرد که انتخاباتی نسبتا آزاد و سالم برگزار شود و این امر را برای سرنوشت کشور و مردم و بخصوص جوانان پراهمیت دانست.
نظر شما