خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: در گزارشی که اخیرا خبرگزاری بلومبرگ منتشر کرد با اشاره به سابقه طولانی اعمال تحریم های ظالمانه علیه ایران که از سال ۱۹۷۹ آغازو پس از بروز بحران برنامه هسته ای این کشور تشدید شد، آمده است: از آنجا که روسیه نیز با شروع عملیات ویژه نظامی خود در اوکراین مورد تحریم قرار گرفته است می تواند برای ادامه حیات خود در دوران تحریم از الگوی موفق ایران استفاده کند.
طبق این گزارش، با این که مدتی طول می کشد تا روسیه به خروج شرکت های چند ملیتی بزرگ از صحنه اقتصاد خود عادت کند اما به زودی می آموزد که چگونه برای پر کردن جای خالی آنها از گزینه های داخلی استفاده کند. رشد سرانه تولید ناخالص داخلی ایران بعد از اعمال تحریم های شدید غرب کاهش یافته بود اما پس از مدتی سیری صعودی به خود گرفت و به هزاران دلار رسید. درس بزرگی که توجه مقام های روسی را به خود جلب کرد این بود که کشور می تواند بدون تسلیم شدن در حوزه سیاست خارجی به بقای خود ادامه دهد.
در این گزارش همچنین آمده است که روسیه می تواند از تجربه های ایران در خصوص استفاده از خلأهای موجود در تحریم های غرب استفاده کرده و آنها را دور بزند.
بلومبرگ همچنین با اشاره به دیدار هیات های بزرگ تجاری ایران و روسیه از دو کشور می نویسد: یکی از اهداف مقام های روسی از این دیدارها یافتن راه های مناسب برای استفاده از ارزهای بومی به جای دلار آمریکا در معامله های تجاری است.
به گفته یکی از مقام های ارشد دولت روسیه، همکارانش مدام سرگرم تطبیق دادن تجارب ایران به عنوان یکی از تولید کنندگان بزرگ نفتی تحت تحریم با شرایط کشور خود هستند.
این مقام روس که خواست نامش فاش نشود افزود: ابتدا زندگی سخت می شود اما پس از مدتی رشد اقتصادی آغاز می شود. تحریم ها ترسناک نیستند.
حتی پیش از آن که در سال جاری و در پی آغاز عملیات وِیژه نظامی روسیه در اوکراین شدت تحریم ها علیه این کشور به سطح تحریم های ایران برسد، مسکو از سال ۲۰۱۴ هم که به دلیل ضمیمه کردن شبه جزیره کریمه به خاک خود برای اولین بار از سوی اروپا و آمریکا تحریم شده بود، روند استفاده از تجربه های ایران را آغاز کرد.
البته روسیه با ایران تفاوت دارد به این علت که یک کشور هسته ای پهناور است که با ۱۴۴ میلیون نفر جمعیت، وسعتش از اروپا تا شرق دور کشیده شده است. همچنین به این دلیل که روسیه بیشتر از ایران در معادلات اقتصادی جهانی شرکت دارد، به همان اندازه بیشتر از تحریم ها متضرر می شود. طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول، اقتصاد روسیه در سال ۲۰۲۲ میلادی ۸.۵ درصد کوچکتر خواهد شد.
بلومبرگ در ادامه همچنین به نقل از همایون فلکشاهی، کارشناس شرکت تحلیل داده انرژی کپلر، می نویسد: در زمان تحریم ها چین برای سر پا ماندن صادرات نفت ایران نقش موثری داشت. روسیه نیز با استفاده از همین تجربه ایران از زمان آغاز جنگ اوکراین فروش نفت خود به چین را افزایش داده است.
درس ارزشمند ایران برای روسیه سازوکاری است که تهران برای فرار از جریمه های تاخیر در تحویل صادرات نفتی خود ایجاد کرده است. البته با توجه به تفاوت های آب و هوایی ایران و روسیه و نیز حضور پر رنگ تر روسیه در اقتصاد جهانی، ولادیمیر پوتین رییس جمهوری این کشور بسیار بیشتر از ایران با چالش رو به رو خواهد بود.
نظر شما