دکتر داوود هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با مهر با اشاره به بروز شکاف میان کشورهای موسوم به 1+5 در خصوص تداوم و تشدید تحریم های اقتصادی علیه کشورمان، اظهار داشت: آمریکایی ها در فضای جدید ایجاد شده پیرامون مسئله هسته ای ایران بر آن شده اند که مجددا ضمن احیای موضوعات مندرج در قطعنامه های پیشین شورای امنیت، دور تازه ای از فشارهای سیاسی بر تهران را از سرگیرند.
وی با اشاره به وجود دو دیدگاه درباره مواجهه آتی 1+5 با مسئله هسته ای ایران، افزود: در این خصوص برخی کشورها معتقدند که باید به ایران تا پایان زمان توافق شده با آژانس یعنی ماه نوامبر فرصت داد و پس از آن هم چنانچه مسائل و ابهامات آژانس درباره فعالیت های ایران برطرف گردد، دیگر نیازی به تشدید تحریم ها نخواهد بود.
هرمیداس باوند ادامه داد: در مقابل دیدگاه مذکور، تعدادی از کشورها از جمله آمریکا این قبیل تعاملات ایران و آژانس را وقت کشی توصیف کرده و بر لزوم تشدید تحریم های شورای امنیت علیه ایران تاکید دارند که به تازگی گویا فرانسه نیز به این گروه پیوسته است.
این استاد دانشگاه هم چنین با تاکید بر اینکه تمام کشورهای عضو گروه موسوم به 1+5 نهایتا در اهداف استراتژیک همسو هستند، گفت: نباید به مواضعی که مشابه آن را اخیرا از سوی آلمان مشاهده کرده اید، دل خوش کرد؛ نهایتا این قبیل مواضع می توانند فضای حاکم بر بحث هسته ای را تا حدودی تلطیف کنند.
وی با اشاره به این واقعیت که سازوکار سازمان های بین المللی به گونه ای تنظیم شده که "نه سیخ بسوزد و نه کباب"، اظهار داشت: از لحاظ استراتژیک اعضای دائمی شورای امنیت نهایتا با آمریکا همسو هستند و تنوع مواضع آن ها از جنبه تاکتیکی قابل تفسیر است.
دکتر هرمیداس باوند افزود: با توجه به آخرین تحولات هسته ای به نظر می رسد که در ماه های آتی باید در انتظار بروز نوعی چالش آرام میان کشورهای گروه 1+5 درباره نوع مواجهه آتی با ایران باشیم که در این مصاف، چنان چه از سویی آلمان، چین و روسیه بر مواضع کنونی خود پافشاری کنند و از دیگر سو در جریان مذاکرات ایران و آژانس، ابهامات موجود درباره فعالیت های هسته ای ایران مرتفع گردد، کار به لحاظ حقوقی برای واشنگتن بسیار دشوار خواهد شد.
نظر شما