۲ مرداد ۱۴۰۱، ۱۶:۲۸

گزارش مهر؛

آماده باش گروه های امدادی در کرمان/ آغاز بارندگی در جنوب و غرب

آماده باش گروه های امدادی در کرمان/ آغاز بارندگی در جنوب و غرب

کرمان – پس از اعلام هشدار قرمز هواشناسی در کرمان گروه‌های امدادی در کرمان به حالت آماده باش در آمده اند و ستاد پیشگیری و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران نیز تشکیل شد.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: هشدار قرمز هواشناسی در کرمان صادر شده است و طبق تجربه یک دهه گذشته سیل ناشی از بارندگی‌های مانسون در کرمان خسارت بار بوده است.

پیش بینی شده است که در شهرستان‌های کرمان، ارزوئیه، انار، بافت، بردسیر، جیرفت، رابر، راور، راین، رفسنجان، رودبار جنوب، ریگان، زرند، سیرجان، شهداد، شهربابک، صفاییه، عنبرآباد، فاریاب، فهرج، قلعه گنج، کهنوج، کوهبنان، گلباف، لاله زار، ماهان، منوجان، میانده جیرفت و نرماشیر بارندگی و یا طوفان روی می‌دهد این ناپایداری‌ها از امشب آغاز و تا جمعه شب ادامه می‌یابد.

بیشترین مخاطره بروز سیل نیز در جنوب و جنوب غرب وجود دارد، به گروه‌های کوهنوردی و روستایی‌ها و عشایر نیز هشدار داده شده که از صعود به ارتفاعات خودداری کنند

اگر به آمار سال‌های گذشته نگاهی کنید مانسون در کرمان همیشه جان افرادی که این بارندگی‌ها و سیل ناشی از آن را دست کم می‌گیرد گرفته است و تنها در سال گذشته ۵ نفر جان باختند.

از مردم خواسته شده که از رودخانه‌ها و مسیل‌ها فاصله بگیرند و از حضور در مناطق سیل خیز و انجام سفرهای غیر ضروری خودداری کنند.

تشکیل ستاد پیشگیری از بحران در کرمان

بیشترین مخاطره بروز سیل نیز در جنوب و جنوب غرب وجود دارد، به گروه‌های کوهنوردی و روستایی‌ها و عشایر نیز هشدار داده شده که از صعود به ارتفاعات خودداری کنند.

جلسه کارگروه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران نیز در استانداری کرمان تشکیل شده و استاندار کرمان به همراه معاونان، مدیرکل بحران استانداری کرمان، مسئولان هلال احمر، اورژانس و تمامی فرمانداران استان در این کارگروه شرکت کردند.

همه دستگاه‌های امدادی در حال آماده باش قرار دارند و از فرمانداران خواسته شده که تدابیر فوری را جهت جلوگیری از ورود سیل به مراکز جمعیتی انجام دهند.

طوفان و سیل در اکثر مناطق استان

مریم سلاجقه، کارشناس اداره کل هواشناسی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر بیان کرد: از فردا دامنه‌های سامانه بارشی به صورت کامل کرمان می‌رسد و شدت بارشها در روز پنجشنبه و جمعه خواهد بود.

وی ادامه داد: هم اکنون نیز بارندگی در برخی از شهرهای جنوبی و غربی استان آغاز شده است.

وی از مردم، گردشگران، عشایر و روستاییان خواست از بستر رودخانه‌ها دور شوند زیرا بارش‌ها در بالا دست روی می‌دهد و در حالی که آسمان کاملاً آفتابی است اما سیل از بالا دست به صورت ناگهانی از راه می‌رسد.

وی ادامه داد: این پدیده فقط همراه بارندگی نخواهد بود هر چند که گستره بارشها از روز سه شنبه گسترده‌تر می‌شود و پنجشنبه و جمعه بر شدت بارشها افزوده می‌شود.

وی بیان کرد: در کنار بارندگی طوفان شدید نیز در برخی از مناطق روی می‌دهد که احتمال پرت شدن اشیا نیز وجود دارد.

اطلاع رسانی و هشدارهای جمعیت هلال احمر استان کرمان در خصوص سیل

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان با اشاره به وقوع بارش‌های سیل آسا در هفته جاری به هشدارهایی در خصوص پیشگیری و اقدامات امدادی خطرات احتمالی وقوع سیل و آبگرفتی معابر اشاره کرد.

رضا فلاح با اشاره به اعلام اداره کل هواشناسی و پیرو هشدار بیان کرد: طی هفته جاری در ساعات بعد از ظهر و شب در مناطق جنوب و غرب استان رشد ابرهای همرفتی، رگبار و رعد و برق و در مناطق مستعد بارش تگرگ پیش بینی می‌شود.

وی با اشاره به گستره و شدت بارش‌ها از روز سه شنبه تا روز پنجشنبه در استان افزود: بنابراین در اکثر مناطق استان شاهد رگبار باران و رعد و برق و وزش تندبادهای لحظه‌ای خواهیم بود.

آبگرفتگی معابر عمومی، طغیان رودخانه‌های فصلی، جاری شدن روان آب از بالادست و سیلابی شدن مسیل‌ها در بسیاری از مناطق استان پیش بینی شده است

فلاح خاطرنشان کرد: آبگرفتگی معابر عمومی، طغیان رودخانه‌های فصلی، جاری شدن روان آب از بالادست و سیلابی شدن مسیل‌ها در بسیاری از مناطق استان پیش بینی شده است.

وی در ادامه با اشاره به وقوع اوضاع بحرانی مثل سیل، زلزله یا آتش سوزی تصریح کرد: اضطراب و استرس بر ما غلبه می‌کند و نمی‌دانیم باید چه کار کنیم تا کمتر آسیب ببینیم یا اصلاً صدمه نبینیم.

وی در رابطه با وقوع سیل اظهارداشت: سیل هنگامی اتفاق می‌افتد که کانال رودخانه یا مسیر طبیعی جریان آب نتواند ظرفیت طغیان را تحمل کند و عوامل مؤثر در این شرایط عبارت از باران‌های سنگین، ذوب سریع برف، شیب‌های زیاد، تخریب سدها، وجود توفان و نفوذ آب به ساحل و دخالت انسان در طبیعت از قبیل نابودی جنگل‌ها و مراتع هستند.

وی افزود: سیلاب‌ها بر دو گونه‌اند؛ سیلاب‌های آرام که به‌تدریج در طی روزها و هفته‌ها در اثر بارندگی و افزایش حجم ناگهانی آب رودخانه و دریاچه‌ها ایجاد می‌شود و سیلاب‌های ناگهانی که در اثر افزایش ناگهانی حجم آب رودخانه‌ها و دریاچه‌ها ایجاد شده و با خود مرگ و مصدومیت افراد و تخریب منازل را به‌همراه دارد.

بر اساس این گزارش رضا فلاح در رابطه با اقدامات قبل، حین و بعد از وقوع سیل به موارد ذیل اشاره کرد:

اقدامات قبل از وقوع سیل

- از قرار گرفتن در حریم رودخانه، به‌طور جدی بپرهیزید.

- برای زمان وقوع سیل در ظرف‌های مطمئن، آب سالم ذخیره کنید.

- مقداری غذا به‌صورت کنسرو ذخیره کنید.

- وسیله روشنایی (چراغ قوه، شمع و …) تهیه کنید.

- اسناد و اوراق بهادار را در جعبه‌ای ضد آب و مطمئن قرار دهید.

- اگر آبگرم‌کن یا وسایل برقی در معرض سیل قرار دارند، آن‌ها را در جایی بالاتر از سطح موجود قرار دهید.

- برای جلوگیری از برگشت آب سیل و فاضلاب از طریق مجاری فاضلاب به داخل منازل، دریچه‌های کنترل فاضلاب تعبیه کنید.

- برای جلوگیری از ورود سیلاب به داخل خانه، در مسیر آن، سد، خاکریز و سیل‌بند بسازید.

- اگر در جایی زندگی می‌کنید که به‌طور دائم با خطر سیل‌گرفتگی مواجه هستید، با استفاده از مصالح مناسب و تمهیدات لازم، ساختمان خود را ضد آب کنید و دیوارهای زیرزمین را با عایق‌های ضد آب بپوشانید تا جلوی نفوذ آب و آسیب‌های بعدی گرفته شود.

- منزل خود را در مقابل حوادث بیمه کنید.

اقدامات حین وقوع سیل

- برای اطلاع از وضعیت و نیز گرفتن دستورهای لازم، به رادیو، تلویزیون یا اعلام خبر از طریق بلندگوهای عمومی گوش دهید؛ در صورتی که دستور تخلیه داده شد، بلافاصله این کار را انجام دهید.

- زمانی که تشخیص دادید سیلاب در حال شکل‌گیری است، خیلی سریع عمل کرده خود را نجات دهید؛ شما تنها چند دقیقه برای این کار فرصت دارید.

- از فاضلاب‌ها و جویبارهای به‌ظاهر آرام دوری کنید؛ به‌خاطر داشته باشید جویبارها، کانال‌های فاضلاب، تنگه‌ها و … نیز می‌توانند به‌ناگهان دچار سیلاب شوند.

- اگر خانه شما در محل مرتفعی است و خطر آب‌گرفتگی شما را تهدید نمی‌کند، نیاز به خروج از منزل نیست؛ در غیر این صورت مناطق کم ارتفاع را خیلی سریع ترک کنید و به مناطق مرتفع دور از رودخانه‌ها و نهرها بروید.

- در صورت ترک خانه، اشیای گران‌قیمت را به محل‌های بالاتری در منزل ببرید و درها را قفل کنید.

- جریان آب، برق و گاز را برای جلوگیری از آب‌گرفتگی، برق‌گرفتگی و انفجار قطع کنید.

- در جریان آب راه نروید چرا که ۱۵ سانتیمتر آب در حال حرکت ممکن است باعث بر هم خوردن تعادل شما شود؛ اگر مجبورید در آب حرکت کنید، از مسیری بروید که آب حرکت نمی‌کند. برای اینکه از استحکام زمین جلو پای خود مطمئن شوید از یک تکه چوبدستی استفاده کنید.

- در منطقه سیل‌زده رانندگی نکنید؛ اگر سیل اطراف خودرو شما را فراگرفته است، خودرو را رها کنید و به یک منطقه مرتفع بروید و گرنه جریان سیل شما و خودرو را خیلی سریع با خود می‌برد.

- هیچ‌گاه به‌تنهایی در یک ناحیه سیل‌زده، به این طرف و آن طرف نروید. اگر پیاده هستید، از نقاطی که سطح آب از زانو بالاتر است عبور نکنید.

- هرگز از درختان در معرض سیل به عنوان محل امن استفاده نکنید.

- در هنگام سیل از پل‌های چوبی سست روی رودخانه‌ها عبور نکنید.

- در جریان سیل شنا نکنید.

- وسایل نقلیه، حیوانات اهلی و اشیای قابل حمل را باید به نزدیک ترین محل مرتفع انتقال دهید.

رانندگی در شرایط سیل

- در بیشتر خودروها ارتفاع ۱۵ سانتیمتر آب می‌تواند به کف خودرو برسد و کنترل آن را مختل کند یا حتی باعث توقف حرکت آن شود.

- خودرو و وسیله نقلیه، محل امنی در مقابل سیل نیست، اگر وسیله نقلیه شما (به علت فرو رفتن در آب یا گل) از حرکت ایستاد، فوراً آن را ترک کرده و به جای مرتفع بروید.

- ارتفاع آب در حد ۳۰ سانتیمتر، بیشتر خودروها را شناور می‌کند.

- ۶۰ سانتیمتر آب در حال حرکت، می‌تواند هر خودرویی را شناور کند.

- در صورت بالا آمدن سطح آب، از توقف در منطقه آب‌گرفته به هر دلیل بپرهیزید.

- از عبور دادن حیوانات اهلی از عرض رودخانه‌ها و سواحل آن‌ها در زمان بارش شدید باران و وقوع سیل بپرهیزید.

- در هنگام رانندگی مراقب شیب‌ها و پیچ‌های جاده باشید؛ با دنده سنگین حرکت کنید، چون در این مواقع، ترمزها در آب به‌خوبی کار نمی‌کنند.

اقدامات بعد از وقوع سیل

- خود را به نزدیک ترین محل امدادرسانی هلال احمر یا سایر مراکز امدادرسانی برسانید؛ غذا، البسه و سایر کمک‌های اولیه در آنجا موجود است.

- برای اطمینان از سالم بودن آب آشامیدنی، حتماً به گزارش اخبار محلی توجه کنید و آب آشامیدنی را قبل از مصرف بجوشانید.

- از سیلاب دور شوید، زیرا این آب ممکن است با روغن، گازوئیل یا فاضلاب آلوده شده باشد و یا احتمال دارد در اثر تماس با خطوط نیروی برق زیرزمینی، جریان برق پیدا کرده باشد.

- از آب در جریان فاصله بگیرید.

- به مناطقی که سیلاب عقب نشینی کرده است، توجه کنید، زیرا استحکام خیابان‌ها و جاده‌ها ممکن است به‌خاطر جریان سیل ضعیف شده باشد که در این صورت ممکن است در اثر وزن خودرو فرو برود.

- از خطوط فشار قوی دوری کنید.

- زمانی به خانه بازگردید که مسئولان وضعیت را امن اعلام کنند.

- از ساختمان‌هایی که اطرافش را آب احاطه کرده است، دور شوید.

- هنگام ورود به منزل کاملاً احتیاط کنید؛ ممکن است پی‌های ساختمان آسیب دیده باشد، ولی در ابتدا خرابی دیده نشود و ظاهر خانه سالم به‌نظر بیاید.

- سعی کنید در طول روز به منزل برگردید تا استفاده از وسایل روشنایی لازم نباشد.

- چنانچه مجبور هستید شبانه به خانه برگردید، خیلی محتاط باشید؛ از فانوس، مشعل و کبریت برای روشن کردن ساختمان استفاده نکنید. چراغ قوه را نیز قبل از ورود به ساختمان روشن کنید.

- از غذاهای کنسرو شده استفاده کنید.

- لوازم برقی را قبل از استفاده کنترل و خشک کنید.

- آب‌های جمع شده برای گودال‌ها شرایط مناسبی را برای رشد حشرات به‌خصوص پشه‌ها ایجاد خواهد کرد، بنابراین از توری در محل اقامت خود استفاده کنید و پوشاک آستین‌بلند و چکمه‌های ساق بلند بپوشید.

- چون سیل باعث خارج شدن مارها از لانه‌های خود می‌شود، بعد از سیل مراقب مارگزیدگی باشید.

- پس از سیل احتمال شیوع بیماری‌های عفونی مانند عفونت‌های دستگاه گوارش از جمله هپاتیت، وبا، حصبه و … وجود دارد که باید مراقبت‌های لازم بهداشت فردی و عمومی به‌عمل آید.

- اگر مخزن توالت، کاسه توالت، تصفیه‌خانه و تأسیساتی مانند آن آسیب دیده است، در صورت امکان، آن را تعمیر کنید؛ سیستم‌های زهکشی در صورت آسیب دیدن، سلامتی و بهداشت افراد را به مخاطره می‌اندازد.

- هر چیز خیس و مرطوب را تمیز و ضد عفونی کنید، زیرا گل و لای باقی مانده از سیلاب، حاوی مواد شیمیایی و فاضلابی است.

کد خبر 5546124

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha