۲۶ مهر ۱۴۰۱، ۸:۲۷

گفتگوی مهر با تنها کتابدار نابینای استان سمنان؛

ورود به دنیای کتاب‌ها با خط بریل/ مرزی برای تجسم سازی وجود ندارد

ورود به دنیای کتاب‌ها با خط بریل/ مرزی برای تجسم سازی وجود ندارد

سمنان- استان سمنان یک کتابدار نابینا دارد، کسی که از کودکی به کتابخوانی علاقه داشته و آن را تا جایی دنبال کرده که هم اکنون به شغل وی بدل شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - اعظم سالار: مدیرکل و مسئولان کتابخانه های عمومی استان سمنان همزمان با روز عصای سپید به دیدارش آمدند و برایش دسته گلی آوردند. چهره خجالتی و خنده رویی دارد. خودش را کمی جمع می‌کند. معلوم است از اینکه در کانون توجه باشد، چندان خرسند نیست اما با روی باز از همه پذیرایی می‌کند.

می‌گوید «نابینایان باید با حضور در اجتماع استعدادهای خود را بروز دهند» اما مشکل اینجا است بخش نابینایان کتابخانه عمومی مرکزی سمنان تنها مامن این قشر است. قشری که از شعارهای معلولیت محرومیت نیست و… بیزار هستند و اعتقاد دارند که در کنار تمام خواستن‌ها، باید حمایت‌ها نیز از معلولان صورت گیرد.

مهرداد فوادیان متولد سال ۶۹ در دامغان است اما چهره و ریش‌هایش خیلی بیشتر سنش را نشان می‌دهد. او کارشناس ارشد روان شناسی است و از سال ۹۵ به عنوان مسئول بخش نابینایان و کم بینایان کتابخانه مرکزی استان سمنان مشغول فعالیت شد، در حاشیه مراسم تقدیر از او، با وی گفتگو کردیم.

*در ابتدا درباره سوابق کاری‌تان بگویید

من آموختن موسیقی را از حدود ۲۰ سال قبل شروع کردم و نوازنده سازهای کیبورد، گیتار و پیانو و آهنگسازی در زمینه‌های ملی و مذهبی هستم بعد از آن هم که در دانشگاه روان شناسی خواندم و موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد شدم. حالا هم تقریباً شش سالی می‌شود که در بخش نابینایان کتابخانه عمومی سمنان کار می‌کنم.

*چه جمله‌ای است که دوست دارید درباره معلولان و وضعیت زندگی شأن بگویید

مشکلات ما را در یابند. مثلاً رفت و آمد و عدم مناسب سازی مکان‌ها در اکثر نقاط از مهمترین معضلات ما است. به نظرم همه افرادی که در بدن خود به نوعی دارای نقص هستند و معلول محسوب می‌شوند هرگز نباید از زندگی ناامید باشند بلکه آنها باید توانمندی‌های خود را بشناسند و با حضور در اجتماع توانمندی‌ها و استعدادهای خود را بروز دهند.

ورود به دنیای کتاب با خط بریل/ مرزی برای تجسم سازی وجود ندارد

*درباره علاقمندی به کتاب بگویید، مشکلات در واقع چیست؟

علاقمندی به مباحث کتابخوانی در همه است و به خصوص نابینایان از این قاعده مستثنی نیستند ما در بین این افراد بسیار استعدادها و افراد کتاب خوان داریم اما متأسفانه کمبود منابع صوتی و به خصوص منابع بریل کار مطالعه را برای نابینایان مشکل کرده است.

استقبال نابینایان از بخش کتابخانه مرکزی استان سمنان خوب است. در این بخش قریب به ۸۰۰ جلد کتاب وجود دارد و ۱۷۰ نابینا و کم بینا عضو این بخش هستند البته برنامه‌های متعدد فرهنگی هم مانند برگزاری جلسات مشاوره ویژه نابینایان به صورت آنلاین و همچنین حضوری در محل کتابخانه، جلسات نشست کتابخوانی کلاس‌های آموزشی مثل آموزش تحرک و جهت‌یابی، کامپیوتر و آموزش خط بریل برگزار می‌شود. بسیاری از افرادی که دارای معلولیت هستند از استعداد بالایی برخوردارند و باید بسترهای لازم را برای دیده شدن توانمندی‌های این قشر فراهم شود.

*چه کتاب‌هایی می‌خوانید؟

بیشتر به کتاب‌های روان شناسی عمومی علاقه دارم زیرا رشته تحصیلی خودم است.

*شما چطور کتاب می‌خوانید مثلاً با ذهنتان آنها را تجسم می‌کنید؟

نابیناها معمولاً از چیزهایی که نمی‌بینند، تصوراتی دارند اما من این‌طور نیستم، از درکم و بر اساس توصیف‌های دیگران تجسم می‌کنم و تصور خیالی ندارم. تجسم مرز ندارد.

*چقدر طول می‌کشد که یک کتاب را مطالعه کنید؟

یک کتاب را که معمولاً ۱۵۰ تا ۱۶۰ صفحه دارد به مدت یک هفته تا ۱۰ روز مطالعه می‌کنم.

*شما هم اعتقاد دارید که کتاب چاپی بهتر از صوتی است یا خیر؟

قطعاً؛ کتاب‌های صوتی اصلاً نمی‌تواند جای کتاب‌های بریل را برای من بگیرد زیرا کتاب آن است که شما دست بگیرید لمس کنید و آن را بخوانید. این لذت در کتاب‌های صوتی نیست.

کد خبر 5610783

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • شهروند شاهرودی IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
      0 0
      بسیار عالی بود احسنت بر این دوست