حجت الاسلام میلاد صالحی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در موضوع جمعیت یکی از شاخصها و معیارها، تناسب ترکیب سنی افراد در مقطع سنی جوانی، میانسالی و سالمندی است، یکی از برهههای زندگی که به عنوان یک واقعیت پذیرفته شده و با آن زندگی میکنیم و قسمتی از زندگی همه هست میانسالی است که باید همه آن را تجربه کنند.
وی خاطرنشان کرد: شاخص امید به زندگی یکی از دلایلی است که به واسطه تسهیل امکانات و رشد فضای دسترسی به سلامت در جامعه شاهد افزایش سن و سال و بالا رفتن شاخص امید به زندگی در آقایان به ۷۴ سالگی در بانوان ۷۶ سال میباشد، این ارتقای شاخص امید به زندگی منجر به این شد که جمعیت سالمندی رو به افزایش قرار گیرد به واسطه اینکه سلامت این افراد تأمین شده است.
دبیر مجمع فعالان عرصه جمعیت همدان مطرح کرد: در سال ۱۳۵۵ شاهد این بودیم که ۵ درصد قشر جامعه ما سالمند بودند اما امسال به عددی معادل ۱۰/۷ درصد از جامعه رسیدهایم که قشر سالمند ما را تشکیل دادهاند.
صالحی گفت: تعداد سالمندان بالای ۶۰ سال کشور ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفراست که این رقم را به خود اختصاص دادهاند و شاهد این هستیم که با رشد آمار سالمندی در طول مدت زمان یپیش رو، در سال ۱۴۳۰ پیش بینی میشود جمعیت سالمندان کشور به بیش از ۳۰ درصد برسد و جمعیتی حدود ۲۵ میلیون سالمند را کشور ما تجربه خواهد کرد.
وی یادآور شد: کاهش زاد و ولد، کاهش تعداد ازدواج، افزایش طلاق و پایین آمدن نرخ تولد در استان و به تبع کشور، از جمله عواملی است که باعث پایین بودن سرعت رشد جمعیت جوان شود و نرخ جمعیت سالمندی رو به افزایش باشد و درصد بیشتری را سالمندان به خود اختصاص خواهند داد، چون وقتی تعداد کودک، نوجوان، تولد و ولادت پایین بیایید به همان نسبت هم سهم کودک و نوجوان از جمعیت کمتر خواهد شد و این سهم به سالمندان و میانسالان اختصاص پیدا میکند.
این مقام مسؤول متذکر شد: در استان همدان جمعیت بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر جمعیت بالای ۶۰ سال را داریم که اختصاص جامعه آماری و ضریب درصدی آن حدود ۱۱/۹ درصد از جامعه استان است که تعداد سالمندان استان همدان از متوسط کشور هم بالاتر است.
صالحی بیان کرد: از مهمترین دلایل بالا رفتن نرخ سالمندی مهاجرت و مهاجرپذیری در بحثهای سبک زندگی که بعضاً جوانان و میانسالانی که شهرهای کوچکتر را برای کسب و کار ترک کردهاند و مهاجرت داشتهاند.
وی ادامه داد: جوانها به واسطه تحصیل، شغل یا دسترسی به امکانات بهتر از استان همدان مهاجرت کردهاند و این باعث شده است درصد جوانان استان کاهش یابد، به واسطه کاهشی شدن زاد و ولد در استان همدان حتی پایین تراز نرخ جانشینی، استان همدان را تبدیل به جامعه سالمندی کرده است.
دبیر مجمع فعالان تصریح کرد: تأمین زندگی سالمندان ازنظر دسترسی به المانهای شهری یا امکانات شهری یا امور جاری که ممکن است در طول زندگی روزمره که سالمندان با آن مواجه خواهند شد باید در جامعه تدبیر، تدارک و تعبیه شود، چون سلامت سالمندی با افزایش سن نیاز بیشتری به مراقبت و درمان خواهد داشت، لذا تأمین سلامت سالمندان از حساسیتهای است که باید از اکنون چاره اندیشی صورت گیرد.
صالحی افزود: امنیت سالمندان، حمایتهای اجتماعی، عاطفی، روانی، حمایت و تأمین مالی از نکاتی است که باید تدابیری اندیشیده شود، در سال ۱۳۵۷ نزدیک ۲۵ نفر حق بیمه پرداخت میکردند تا برخی از سالمندان مستمری دریافت کنند اما امروزه شاهد این هستیم ۶ نفر حق بیمه پرداخت میکنند تا یک نفر بتواند حق مستمری دریافت کند و این یک چالش جدی برای تأمین مالی مستمری سالمندان در آینده نه چندان دور در کشور است.
دبیر مجمع فعالان عرصه جمعیت همدان در پایان مطرح کرد: تناسب فرهنگی و اخلاقی که در تعابیر دینی و تعالیم اخلاقی نسبت به تکریم سالمندان مراقبت از سالمندان، حفظ حرمت و هویت سالمندان وجود دارد وظیفه دستگاههای فرهنگی اجتماعی است که در قالب سمنهای اجتماعی و تربیتی باید در آن تدبیر شود.
نظر شما