به گزارش خبرگزاری مهر، تیم تحقیقاتی تری اودم از دانشگاه شمال غربی آمریکا که متد خود را در تازه ترین شماره "نیچر نانوتکنولوژی" منتشر کرده اند، تکنیکی را ابداع کرده اند که برای ساخت نانومواد ارزان با جلوه های دیداری رنگارنگ با کیفیت بالا و در مقیاس زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.
این متد که "لیتوگرافی نرم" نام دارد، برای ساخت یک ابرماده پلاسمایی استفاده می شود. "ابرماده پلاسمایی" ماده ای است که جلوه فیزیکی آن به جای آنکه بستگی به ترکیبات بکار رفته در آن داشته باشد به شکل و ساختار وابسته است.
پر طاووس و بال پروانه دو نمونه طبیعی این نوع ماده هستند که در طبیعت پیدا می شوند. درحقیقت رنگ رنگین کمانی پر طاووس و بال پروانه بستگی به گوناگونی های ساختاری صد سطح نانومتری دارد که در این سطوح نور منعکس و به روش های مختلفی جذب می شود.
این محققان آمریکایی در این تکنیک بصورت مجازی یک پوسته طلایی با یک سری نامحدود از سوراخ های 100 نانومتری به قطر 500 تا 100 برابر کوچکتر از یک تار مو را بدست آوردند.
به گفته مخترعان این تکنیک جدید، یکی از بزرگترین مشکلاتی که در تولید این نوع مواد زیبا وجود دارد هزینه های بالای فناوری های نانو است. به همین علت این دانشمندان در این سیستم امکان افزایش و یا کاهش مقیاس براساس نیاز و بازسازی ویژگی های مورد بررسی روی یک فضای بزرگتر از یک میلیمتر مربع را فراهم کردند.
به این ترتیب موادی به دست آمد که جلوه های دیداری با کفیتی داشتند. برای مثال اگر سوراخ ها با یک صفحه "میکرو وصله" به هم متصل شوند، هر بخش این صفحه نسبت به بخش های دیگر یک رفتار بسیار متفاوت را در انتقال نور نشان می دهد.
همچنین جلوه های دیداری این نانو مواد بدون اینکه نیاز باشد هردفعه یک ماده جدید ساخته شود می توانند به راحتی با تغییر هندسه صفحات سوراخ ها تغییر کنند.
به گفته این محققان، این تکنیک که از پتانسیل بالایی برای تولید حسگرهای نوری بسیار حساس برخوردار است، امکان تنظیم کردن آسان جلوه های دیداری ابرمواد پلاسمایی را فراهم می کند و می تواند راه جدیدی را برای ساخت منابع نوری بسیار کوچک باز کند.
نظر شما