خبرگزاری مهر - گروه استانها: شب یلدا یا شب چله از کهنترین فرهنگها و جشنهای ایرانی است که هر سال توسط مردم برگزار میشود. هر چند گرامیداشت بلندترین شب سال در چندین کشور دیگر نیز اجرا میشود، اما زیباترین رسوم را شاید بتوان در کشور خودمان جستجو کرد.
در این شب به یاد ماندنی و خاطرهانگیز که هر ساله توسط خانوادههای ایرانی زنده میشود، رسوم خاصی همچون حافظ خوانی، شاهنامه خوانی، دید و بازدید از اقوام به خصوص بزرگان جاری است؛ در برخی شهرها نیز آتش افروختن یکی از سنتهای یلدا به حساب میآید.
سفرههای مجلل را کنار بگذاریم
معمولاً ایرانیان در این شب، گرد هم میآیند و شام، و میوه و تنقلات میخورند؛ اما یادمان باشد نباید در این شب در دام تجمل گرایی و اسراف بیفتیم؛ دامی که خصوصاً طی سالهای گذشته و با گسترش شبکههای مجازی بیش از پیش خود نمایی میکند.
میتوان در این شب از اسراف بپرهیزیم و این شب زیبا را با هزینههای گزاف و سخت گیری های بی جا، زشت نکنیم و بیهوده نگذرانیم؛ زشتیهایی که شاید از چشم و هم چشمی سر چشمه میگیرد اما به درون مهربانی خانوادهها رسوخ کرده و میتواند فضای گرم و صمیمی خانوادهها را بر هم بزند.
باید توجه کنیم که هدف از برگزاری جشن یلدا، نشان دادن تجملات نیست بلکه زنده کردن سنت و آئین اصیل ایرانی خودمان برای دورهمی های خانوادگی و تکریم بزرگان است. ما باید سعی کنیم بیشتر به فرهنگ و تاریخچه و ماهیت برگزاری جشن یلدا بپردازیم و آن را برای نسلهای جوانتر بازگو کنیم.
در این شب که ریشه در فرهنگ عمیق ایرانی دارد، باید دلهایمان را به هم نزدیک کنیم تا در سرمای زمستان از وجود هم گرم شویم. در این شب به احترام بزرگترها و برای در لحظه حضور داشتن، بهتر است که گوشی و تلویزیون را خاموش کنیم و سعی کنیم طبق سنت و آئین یلدا، حافظ بخوانیم و به داستانهای قدیمی و ارزشمند بزرگان که همچون گنجینههای زندگیمان هستند گوش بسپاریم.
دلتنگ سفره قدیمی هستیم
چرخی در بازار زدیم و به گپ و گفت با مردم و خصوصاً زوجهای جوان مشغول شدیم. یکی از این زوجها که فرزندی ۳ ساله داشتند، اظهار کردند: معمولاً در شب یلدا همه خواهران و برادران دور هم جمع میشویم و هزینهها را بین اعضایی که در آنجا گرد آمدند تقسیم میکنیم.
این زوج بیان کردند: حقیقتاً از تجملاتی که این سالها در زندگیها جاری شده خسته هستیم و دوست داریم به همان سفرههای ساده اما با صمیمیت بازگردیم.
این زوج افزودند: برای همین هر زوج که در خانه پدر بزرگ میآید، یکی دو کیلو میوه و مقداری آجیل با خود میآورد؛ با هم شرط کردهایم قرار نیست تجملی در کار باشد.
ثبات قیمت میوه از سال گذشته تا کنون
هر چند بازار بجنورد در این روزهای منتهی به آخر پاییز شور و حرارت زیادی به خود گرفته اما نباید از شرایط اقتصادی و قیمتها نیز غفلت کرد؛ ثبات قیمت اقلام ضروری شب یلدا یکی از مهمترین خواستههای مردم است که باید توسط مسئولان جدی گرفته شود.
در این خصوص امید فیروزهای، رئیس اتحادیه میوه و تره بار مرکز خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: برای تأمین میوه این شب هیچ کمبود و مشکلی در استان وجود ندارد و به میزانی که مورد نیاز و تقاضای بازار باشد میوه وارد میشود.
وی میزان مصرف روزانه میوه و صیفیجات در خراسان شمالی را ۳۰۰ تن اعلام کرد و ادامه داد: در طول روز ۱۰۰ تن میوه و صیفیجات در اقلام مختلف وارد میدان بار بجنورد میشود.
وی با اشاره به اینکه در روزهای عادی به صورت معمول ۵۰ تا ۱۰۰ تن میوه وارد میدان بار مرکز استان میشود، گفت: این در حالی است که از ابتدای هفته به مناسبت شب یلدا، روزانه ۲۰۰ تا ۵۰۰ تن میوه وارد میدان بار مرکز استان شده است.
فیروزهای با اشاره به افزایش عرضه و تقاضای میوه در شب یلدا گفت: تاکنون شاهد افزایش قیمتی نبودهایم و میوهها به روال قبل به فروش میرسند.
وی یادآور شد: قیمت میوهها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تغییر خاصی نداشته است.
نظر شما