۲۰ بهمن ۱۴۰۱، ۱۳:۲۴

امضای تفاهم نامه علمی در حوزه فلسفه وتمدن اسلامی با دانشگاه روسیه

امضای تفاهم نامه علمی در حوزه فلسفه وتمدن اسلامی با دانشگاه روسیه

در راستای برگزاری کنفرانس «مطالعات اسلامی»تفاهم نامه همکاری مابین انستیتو فلسفه روسیه ومؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در جهت همکاری‌های علمی پژوهشی در حوزه فلسفه و تمدن اسلامی امضا شد.

به گزارش خبرنگار مهر، جمعی از اعضای دانشگاه قم و مؤسسه حکمت و فلسفه ایران با حضور در مسکو در کنفرانس «مطالعات اسلامی: حقیقت، روش، تفسیر» شرکت کردند.

امضای تفاهم نامه علمی در حوزه فلسفه وتمدن اسلامی با دانشگاه روسیه

امضای تفاهم نامه با دانشگاه روسیه

در راستای برگزاری کنفرانس «مطالعات اسلامی: حقیقت، روش، تفسیر» در محل انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه تفاهم نامه همکاری مابین انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه، مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و دانشگاه قم در جهت همکاری‌های علمی پژوهشی در حوزه فلسفه و تمدن اسلامی امضا شد.

دانشگاه Russian Academy of Sciences یکی از دانشگاه‌های بسیار قدیمی و مهم روسیه است که تاریخ تأسیس آن به سال ۱۷۲۴ میلادی باز می‌گردد. این دانشگاه با بسیاری از مؤسسه‌های پژوهشی در سراسر روسیه و همچنین دنیا پروژه‌های مشترک زیادی انجام می‌دهد.

انستیتوی فلسفه آکادمی علوم روسیه، هسته اصلی و مرکزی مؤسسات تحقیقاتی پیشرو در رشته‌های پایه فلسفی است. در حال حاضر انستیتو فلسفه، اصلی‌ترین مرکز هماهنگ‌کننده امور فلسفی در کشور روسیه است.

گروه‌های علمی انستیتو بخش‌های علمی انستیتو فلسفه در گروهای زیر تعریف می‌شود:
معرفت شناسی و منطق
فلسفه علم و فن آوری فلسفه اجتماعی
فلسفه سیاسی
فلسفه انسان شناسی
فلسفه دین و دین شناسی
اخلاق و زیبایی شناسی
فلسفه فرهنگ مطالعات تاریخی
فلسفی مطالعات میان رشته‌ای در علوم انسانی

امضای تفاهم نامه علمی در حوزه فلسفه وتمدن اسلامی با دانشگاه روسیه

برگزاری کنفرانس‌هایی در حوزه شناخت صحیح اسلام و معرفی تمدن اسلامی تأثیر گذار است

در این مراسم، عسکر دیرباز، رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، احمدحسین شریفی، رئیس دانشگاه قم، و سیداحمد غفاری قره‌باغ، سرپرست شعبه قم مؤسسه حضور فعال داشته و به ارائه مقاله و سخنرانی پرداختند.

در سالن انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه با حضور کاظم جلالی؛ سفیر ایران در روسیه، پروفسور آندری اسمیرنوف؛ رئیس انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه و دکتر حمید هادوی مقدم؛ مدیر بنیاد ابن سینا برگزار شد.

حوزه شرق‌شناسی و مطالعات اسلامی مانند دیگر حوزه‌ها، راه طولانی را در مسیر تاریخ طی نموده است. این راه از آثار و فعالیت‌های مبلغان از کشورهای مختلف آغاز شده و تا کنون ادامه یافته است. با مطالعه رویکردها و آثار دانشمندان و محققان در این حوزه می‌توان به گستردگی این مهم پی برد. اما حقیقتِ مطالعات اسلامی و شرق‌شناسی همانند مسیری بی‌انتها همچنان نیاز به پژوهش و آگاهی دارد. بنابراین هدف از برگزاری این کنفرانس،.بحث در باب اسلام شناسی معاصر، ابزارهای مورد نیاز و مهم در جهت شناخت و آگاهی بیشتر در این حوزه است

در ابتدای این برنامه، پروفسور آندری اسمیرنوف طی سخنانی به همکاری فعال و ثمربخش ۱۵ ساله انستیتو فلسفه روسیه با بنیاد ابن سینا اشاره داشته و کنفرانس مطالعات اسلامی را یکی از ابعاد مهم همکاری‌های دو جانبه میان دو کشور در حوزه جهان فلسفه و اسلام دانست.

کاظم جلالی نیز شناخت فرهنگ، تمدن ادیان و فلسفه اسلامی و برگزاری چنین کنفرانس‌هایی را برای همکاری فرهنگی میان دو کشور ایران و روسیه ضروری و مفید دانست و تأکید کرد که نباید فراموش کنیم کشورهای غربی همواره درصدد تخریب اسلام و توهین به مقدسات اسلام هستند، بنابراین روشنگری در حوزه مطالعات اسلامی و شناخت متقابل میان دو کشور لازم است و این مهم با برگزاری کنفرانس‌های علمی در حوزه شناخت صحیح اسلام و معرفی تمدن اسلامی ایرانی به عنوان نمادِ صلح، عدالت، اخلاق و حقیقت امکان‌پذیر خواهد بود.

در ادامه کنفرانس، حمید هادوی از حضور پژوهشگران و نخبگان دانشگاهی از ایران و روسیه ابراز خرسندی کرد و هدف از برگزاری کنفرانس مطالعات اسلامی را گامی در مسیر همکاری‌های علمی دانشگاهی میان ایران و روسیه دانست و گفت: متفکران و دانشمندان ایرانی نقش مهمی در رشد، فهم و بینش تمدن اسلام داشته‌اند و فعالیت‌های علمی و پژوهشی در حوزه تمدن اسلامی بعد از انقلاب جمهوری اسلامی ایران توسعه چشمگیری داشته است.

همچنین، در نشست روز اول، احمد حسین شریفی مقاله علمی خود را با عنوان «اخلاق کاربردی و تفسیر آن در اسلام» ارائه داده و استاد عسکر دیرباز در خصوص «نظریه فمینیست و تأثیرگذاری آن بر زنان و جامعه» و سیداحمد غفاری در خصوص «روش‌شناسی معارف اسلامی» به ایراد سخنرانی پرداختند. در ادامه نیز پروفسور نور کرابایف، استاد فلسفه دانشگاه رودن، محمدجواد اسماعیلی، عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، و پروفسور نصیروف، استاد انستیتو فلسفه روسیه مقالات خود را ارائه دادند.

در پایان نشست اول، تفاهم‌نامه همکاری انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه، دانشگاه قم، و مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، در راستای فعالیت‌های علمی پژوهشی در حوزه فلسفه و تمدن اسلامی، امضا شد.

در ابتدای این جلسه، درازدوف سخنرانی خود را در حوزه «نوشته‌های پارسی در قرون وسطی» آغاز کرد و در ادامه خانم تاتیانا کارنیووا در باب «توحید از نظر ناصرخسرو و فریدالدین عطار»، اسکندر باتالوف، استاد دانشگاه دولتی باشقیرستان، در مورد «موضوعات صوفیانه در ادبیات اقوام منطقه اورال و ولگا» و آندره لوکاشف و فارس نوفال از پژوهشگران انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه و بنیاد ابن سینا در باب «متافیزیک عملی در سنت فلسفه عرب و ایران» سخن گفتند.

در ادامه، کنفرانس آندره لوکاشف، معاون پژوهشی بنیاد ابن سینا در مورد فعالیت‌های بنیاد در طول بیش از یک دهه فعالیت مستمر و ثمربخش توضیحاتی ارائه داد. سپس آندری اسمیرنوف درباره کتب منتشره در مجموعه «اندیشه فلسفی جهان اسلام» و کتب برجسته این مجموعه که جوایز دریافت کرده‌اند، توضیحاتی بیان کرد.

امضای تفاهم نامه علمی در حوزه فلسفه وتمدن اسلامی با دانشگاه روسیه

رونمایی از شماره جدید مجله فلسفی اشراق

سالنامه فلسفی – عرفانی «اشراق» به مدت ۱۲ سال زمینه‌ای مناسب برای طرح چنین مباحثی بوده و در آن همواره محققان و اسلام‌شناسان بسیاری همکاری و مساعدت داشته‌اند. این سالنامه توسط انتشارات صدرا منتشر می‌شد که زین پس سری جدیدش به عنوان نشریه رسمی از طرف انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه منتشر خواهد شد. گردآوری «اشراق» و پاینده بودن این مسیر مرهون تلاش و زحمات مرحوم پرفسور یانیس اشوتس است که به عنوان ویراستار علمی این نشریه نقش ماندگاری در نشر سالنامه «اشراق» داشته است.

بازدید هیئت اعزامی از مرکز اسلامی مسکو

حجت الاسلام دکتر شریفی، رئیس دانشگاه قم، حجت الاسلام و دکتر دیرباز، رئیس مؤسسه حکمت و فلسفه ایران و حجت الاسلام دکتر غفاری، استاد فلسفه مؤسسه حکمت و همچنین دکتر هادوی مدیر بنیاد ابن سینا عصر روز چهارشنبه ۱ فوریه ۲۰۲۳ (۱۲ بهمن ۱۴۰۱) از مرکز اسلامی مسکو، بازدید کردند. رئیس دانشگاه قم و هیئت همراه در نشست با حجت الاسلام والمسلمین دکتر اکبری جدی، ریاست مرکز اسلامی مسکو در جریان آخرین و مهمترین تحولات و مسائل پیرامون مسلمانان فدراسیون روسیه و آسیای میانه و همچنین فعالیت‌های مرکز اسلامی مسکو قرار گرفتند. همچنین در این دیدار حجت الاسلام شریفی و همراهان به بازدید بخش‌ها و قسمت‌های مختلف مرکز اسلامی مسکو پرداختند.

کد خبر 5703879

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha