۱۹ فروردین ۱۴۰۲، ۱۲:۰۴

مهر بررسی می کند؛

خطر «اَبَر بحران سالخوردگی» در کشور/ تصویر جمعیت ایران در ۱۴۲۹

خطر «اَبَر بحران سالخوردگی» در کشور/ تصویر جمعیت ایران در ۱۴۲۹

جمعیت کشور هر سال پیرتر می شود و این در حالی است که میزان زاد و ولد به اندازه ای نیست که بتواند جایگزین جمعیت سالمند باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، رشد جمعیت بستگی به میزان زاد و ولد دارد و زاد و ولد هم بستگی به میزان ازدواج و تشکیل خانواده دارد. در واقع می‌توان گفت که «جمعیت» از یک زنجیره به هم متصل تشکیل می‌شود که اگر هر کدام از این حلقه‌ها جدا شود، قطعاً در روند افزایش جمعیت، اختلال ایجاد می‌شود.

خطر اَبَر بحران سالخوردگی

صابر جباری فاروجی سرپرست اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که اگر به فکر جوانی جمعیت نباشیم در کمتر از یک دهه پیش رو دچار «اَبَر بحران سالخوردگی» خواهیم شد، گفت: برنامه ریزی وزارت بهداشت در اجرای قانون جوانی جمعیت، حداقل دارا بودن سه فرزند برای هر خانواده است.

وی با عنوان این مطلب که باید باور کنیم کشور به سمت پیری می‌رود، افزود: ۱۳ استان برخوردار کشور کمترین میزان ازدواج و فرزندآوری را دارند که نشان می‌دهد صرف مسائل اقتصادی نمی‌تواند عامل افزایش جمعیت باشد.

در همین حال، سیدمحمد طباطبایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران، به خبرنگار مهر گفت: در سال ۹۵ نرخ رشد جمعیت ۱.۲ بود که این عدد در سال ۱۴۰۰ به ۶ دهم کاهش یافته است. به عبارتی در مدت ۵ سال، نرخ رشد جمعیت کشور؛ ۵۰ درصد کاهش یافته است.

وی با عنوان این مطلب که ما به زودی دچار رشد منفی جمعیت خواهیم شد، تاکید کرد: در سال ۱۴۲۹ به کشور سالخورده تبدیل خواهیم شد. به طوری که در ۱۴۱۵ رشد جمعیت کشور ۴ صدم و در ۱۴۲۰، رشد جمعیت کشور منفی خواهد شد.

طباطبایی افزود: اگر در سال‌های پیش رو به فکر جوانی جمعیت نباشیم، دچار بحران جمعیتی خواهیم شد.

آمارها چه می‌گویند

نرخ رشد جمعیت از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۵، یعنی در یک دوره ۲۰ ساله، از ۳.۹ به ۱.۶ کاهش یافته است. از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۰ نیز رشد جمعیت از ۱.۶ به ۰.۶ رسیده است.

خطر «اَبَر بحران سالخورگی» در کشور/ تصویر جمعیت ایران در ۱۴۲۹

آمارها نشان می‌دهد که تعداد موالید در سال ۱۳۹۵ در حدود یک میلیون و ۵۲۸ هزار مورد بوده است که این تعداد در سال ۱۴۰۰ به یک میلیون و ۱۱۹ هزار مورد رسیده است.

خطر «اَبَر بحران سالخورگی» در کشور/ تصویر جمعیت ایران در ۱۴۲۹

بررسی نرخ باروری کلی، یعنی تعداد فرزندان زنده که یک زن در سنین باروری به دنیا می‌آورد؛ نشان می‌دهد که این میزان در سال ۱۳۹۵، ۲.۱۲ بوده که در سال ۱۳۹۹ به ۱.۵۶ کاهش یافته است.

ایران ۱۴۲۹ چگونه خواهد بود

ایران در سال ۱۳۹۴ در زمره کشورهای با جمعیت جوان بوده است. در سال ۱۴۲۹، ایران جزو کشورهای با جمعیت سالخورده قرار می‌گیرد و ۳۱.۲ درصد از جمعیت کشورمان را سالمندان بالای ۶۰ سال تشکیل خواهند داد.

خطر «اَبَر بحران سالخورگی» در کشور/ تصویر جمعیت ایران در ۱۴۲۹

در سال ۱۴۲۹ از هر ۳ ایرانی، یک نفر سالمند خواهد بود.

ایران در مدت ۳۵ سال از سایر کشورهای جوان فاصله گرفته است.

پیش بینی می‌شود رشد جمعیت کشور در سال ۱۴۰۵ برابر با ۰.۲۱، در سال ۱۴۱۰ برابر با ۰.۱۵ و در سال ۱۴۱۵ به ۰.۰۴ کاهش یابد.

خطر «اَبَر بحران سالخورگی» در کشور/ تصویر جمعیت ایران در ۱۴۲۹

مطابق پیش بینی‌ها، از سال ۱۴۲۰ به بعد رشد جمعیت ایران منفی خواهد شد.

اهمیت فرهنگ سازی در حوزه مسائل جمعیتی

کارشناسان حوزه مسائل جمعیتی، نقش عوامل فرهنگی و باورها و نگرش‌های افراد را بسیار مؤثر می‌دانند. نرخ پایین باروری در برخی استان‌ها و خانواده‌های با رفاه و درآمد بالاتر، می‌تواند موید برجسته‌تر بودن نقش فرهنگ بر مسائل دیگری چون رفاه اقتصادی باشد.

سیاست‌ها و تبلیغات وسیع برای کنترل جمعیت، که طی ۳۰ سال اخیر در کشور جریان داشته است، به تدریج باعث تغییر فرهنگ عمومی و تمایل به فرزند کمتر شده است.

اصلاح این روند، نیازمند برنامه ریزی و اجرای رویدادها و برنامه‌های فرهنگی در جهت اطلاع رسانی گسترده به جامعه در زمینه بحران جمعیت و فرهنگ سازی برای داشتن جمعیت جوان است.

تجارب نشان می‌دهد که فرهنگ سازی رخ نمی‌دهد مگر اینکه مردمی سازی انجام شده و مردم پای کار بیایند.

مردم باید در مسائل جمعیتی، نقش آفرین شده و حضور یابند و درک کنند که اگر جمعیت کاهش یابد، همه اعضای جامعه آسیب خواهند دید.

مردم باید در عرصه اجرا، نظارت و برنامه ریزی جمعیت وارد شوند.

سهم وزارت بهداشت در افزایش جمعیت

قطعاً یکی از دستگاه و وزارتخانه‌هایی که نقش به سزایی در زمینه مسائل جمعیتی دارد، وزارت بهداشت است.

این وزارتخانه متولی سلامت جامعه است و از همین رو، در مسائل جمعیتی؛ می‌تواند بنیانگذار سیاست‌ها و برنامه‌هایی باشد که منجر به افزایش جمعیت شود.

در همین راستا، تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در وزارت بهداشت، خود بیانگر جایگاه این وزارتخانه در پیشبرد برنامه‌ها و سیاست‌های جمعیتی کشور است.

پوشش کامل ناباروری در مراکز دولتی، رایگان سازی زایمان طبیعی در مراکز دولتی، اختصاص ۵ درصد از بودجه پژوهشی به موضوع جوانی جمعیت، اعطای کامل مرخصی زایمان به کارکنان شاغل در وزارت بهداشت به مدت ۹ ماه برای زایمان یک قلو و ۱۲ ماه برای زایمان دوقلو با رعایت پرداخت حقوق کامل و فوق العاده ویژه، کاهش نوبت شب کاری و همچنین انجام دورکاری به درخواست مادران شاغل و دانشجو تا ۲ سال از تولد فرزند، کسر تعهدات قانونی خدمات پزشکان و پیراپزشکان به مدت ۶ ماه به ازای هر فرزند، راه اندازی سامانه باروری سالم جهت پایش دقیق مادران باردار و…، از جمله اقدامات انجام شده در سطوح کلان مدیریتی در خصوص رشد جمعیت کشور است.

سامانه ملی «باروری سالم»

وزارت بهداشت بر اساس ماده ۵۳ و ۵۴ قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» مکلف به طراحی سامانه‌ای جامع و یکپارچه برای ثبت اطلاعات باروری، بارداری و زایمان مادران باردار و مراجعه کنندگان به مطب‌های پزشکان متخصص زنان و زایمان، آزمایشگاه‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی بیمارستان‌های دولتی و خصوصی بود که در این راستا سامانه ملی باروری سالم طراحی شد.

در این سامانه وضعیت بارداری زنان باردار و مراجعه کنندگان به مطب‌های پزشکان متخصص زنان و زایمان رصد می‌شود و پزشکان علاوه بر اینکه به راحتی می‌توانند در این سامانه نسخه نویسی الکترونیکی خود را انجام دهند، می‌توانند سوابق مراجعات قبلی بیمار به مطب خود را هم ملاحظه کنند. در صورت فراهم شدن زیرساخت‌های قانونی، خود افراد هم می‌توانند به این سوابق دسترسی داشته باشند.

این سامانه جزو اولین سامانه‌هایی است که در آن امضای دیجیتال طراحی شده و به همین خاطر از بابت مسائل انکار ناپذیری، مشکلی ندارد و بر اساس دستورالعمل ابلاغی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، پزشکان مرتبط با تخصص‌های مختلف می‌توانند از قسمت‌های گوناگون سامانه استفاده کنند.

با توجه به اینکه این سامانه در مرکز داده وزارت بهداشت میزبانی می‌شود، نظارت بهتری برای حفاظت از حریم خصوصی بیماران صورت می‌پذیرد. ایجاد بانک ناباروران از طریق امکانات موجود در سامانه در دسترس پزشکان است و با توجه به اینکه درج اطلاعات بیمار در این بانک بسیار ساده و روان در نظر گرفته شده است، این سامانه مبنای پوشش بیمه‌ای خدمات نازایی خواهد بود.

رصد وضعیت باروری و تأمین اطلاعات مورد نیاز سیاستگذاری، نظارت، مداخلات مدیریتی و بهداشتی و درمانی از جمله مزایای دیگر این سامانه است.

تشکیل شبکه گسترده درمان ناباروری در کشور

سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت، با اشاره به تشکیل شبکه گسترده درمان ناباروری در سه سطح در کشور، اظهار داشت: قبلاً مراکز سطح ۲ خدمات درمان ناباروری در کشور وجود نداشت که آئین نامه آن تهیه و توسط وزیر بهداشت ابلاغ شده و بر اساس آن باید ۶۴ مرکز درمان ناباروری سطح ۲ در کشور داشته باشیم که در حال حاضر ۱۶ مرکز سطح ۲ در کشور راه اندازی شده است.

وی با بیان اینکه ۸۵ درصد از ناباروری‌ها در مراکز سطح ۲ قابل درمان است، افزود: در حال حاضر ۱۰۳ مرکز سطح ۳ خدمات درمان ناباروری در کشور فعال است و در یکی دو استان که مراکز سطح ۳ نداشته‌اند، فضای فیزیکی فراهم، تجهیزات و نیروی انسانی آن تأمین شده است.

معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: برای راه اندازی مراکز سطح ۲ خدمات درمان ناباروری اصراری نیست که حتماً باید در مرکز استان راه اندازی شود بلکه ممکن است در شهرستان‌های بزرگ یک استان نیز این مراکز راه اندازی شود. در هر استان نیز باید حداقل یک مرکز سطح ۳ درمان ناباروری داشته باشیم که در برخی استان‌ها با توجه به جمعیت بالا، چندین مرکز سطح ۳ فعال هستند.

کریمی با اشاره به حمایت بیمه‌ای از درمان ناباروری، یادآور شد: در حال حاضر ۹۰ درصد هزینه‌های بستری و ۷۰ درصد هزینه‌های سرپایی برای خدمات درمان ناباروری، توسط بیمه‌ها پوشش داده می‌شوند در حالی که در سال‌های گذشته، این خدمات تحت پوشش بیمه نبود.

خبرگزاری مهر را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

کد خبر 5746426

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • امید IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      78 3
      لطفا مهر بررسی کند: وقتی مسئولین عزیز در اداره کردن کشور با همین جمعیت درمانده اند و مردم نیز بزور روز خود را شب می کنند، چطور توقع افزایش جمعیت دارید و برای آن تبلیغ می کنید؟
    • IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      40 2
      در قانون جوانی جمعیت 2 نمره امتیاز تأهل و فرزندآوری گذاشته اید، که این خلاف عدالت استخدامی است من جوان اول باید کار داشته باشم تا ازدواج کنم این قسمت از این قانون باعث افزایش سن ازدواج و خارج شدن جوانان از سن باروری می گردد. لطفا خبرگزاری مهر پیگیر حذف این قسمت از قانون باشد!
    • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      62 2
      ما خودمون توی ی دارو گرفتن موندیم شکم خودمون بزور سیر میشه جوانی جمعیت دغدغه ما ک نیست خودتون بفکر باشید
    • بهنام IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      37 1
      باتوجه به امکانات فعلی کشورمان ،جمعیت ایران باید درحدود۴۰میلیون نفر باشد چون عملا ثابت شده که مسئولان توانایی اداره جمعیت فعلی را ندارند
    • ماهان IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      49 2
      بله وقتی به اقتصاد اهمیت نمی دید همین می شه !کاهش شدید فرزند آوری !
    • IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      25 4
      همان مدیرانی که دهه 60 و 70 فرهنگسازی کردن و شعار میدادن ، فرزند کمتر زندگی بهتر ، الان باید جوابگو باشند ، یکی از دلایل فشار اقتصادی ، نتیجش میشه فرزند آوری کمتر ، ادامه همان شعار فرزند کمتر زندگی بهتر ، این شعار از طرف برخی حکومت‌ها توسط مدیران خودمون اجرا شد
    • IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      28 0
      دست مسولین درد نکنه آخه جوان تحصیلکرده دهه شصتی که هنوز بیکار هست چگونه ازدواج کند
    • ناشناس IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      40 1
      شما بگید با حقوق 8تومن من چندسال دیگه خونه میخرم من فرداش میرم ازدواج می کنم
      • مهدی IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
        14 0
        بیست سال دیگه ،پس مبارکه دیگه رفتی خونه بخت 😄
      • Amir AE ۱۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
        9 2
        با این تورم سعی کن آدم خوبی باشی بری بهشت اونجا حوری داره😉
    • بختک IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      36 1
      گند خودتونه که مردم اینقدر آستری و بدبختی دارن یک روز مثل آدم نمی تونن زندگی کنن انتظار رشد جمعیت هم دارید واقعا که خیلی ...
    • فرجی IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      41 1
      مردم بچه به دنیا بیارن ،دولت و مردم برای تحصیل بچه ها هزینه کنن ،بعد از بیست سال وقتی به ثمر نشستن به خاطر سیاست های حکومت مهاجرت کنند به کشور هایی که شما استکبار می‌دانید اول خودتون رو درست کنید تا جمعیت جوان از کشور فرار نکنه
      • IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
        20 0
        دقیقا.. درود برشما
    • ناشناس LT ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      19 0
      فلان مقام میاد میگه من نگران کاهش جمعیت هستم خب ما هم نگرانیم شما وقتی مسئولیت یک کشورو قبول میکنی فقط میگی من نگرانم همین برو دنبال عوامل کاهش جمعیت با نشستن و دستور دادن که مشکل کشور حل نمیشه
    • محمد IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      25 0
      والا همین تعداد هم زیاده با این بی مسولیتی ها با این ندانم کاریهای حکومت با این تورم و گرانی و فقر و ..... واقعا همین تعداد هم خیلی زیاده
    • IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      34 0
      به امید رشد منفی ....ما که بد بخت شدیم چرا نسل بعدی بوجود بیاریم که اونها هم بدبخت بشن.....
    • م م IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      15 0
      با این تورم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟در صورت حقوق ماهیانه 200 میلیون تومان ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      26 0
      ملت لنگ نان شب ند بعد حضرات خواهان رشد جمعیت اند! با این چندرغاز حقوق ازدواج هم نمیشه کرد بعد توقع فرزند آوری دارید
    • IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      22 1
      همین جوانها که داریم دارند از دست میرن باید جوانهارادر یابیم وگر نه همین جوان امروز که از بیکاری ویرانی به ومواد مخدر ومشروبات الکلی گرایش پیدا می‌کنند اگه تو پارک‌ها بگردین همه چیز رو می‌فهمید ولی مسئولین خودشون زدن به خواب درعوض افغانیها درایران روز به روز جمعیتشان زیاد میشه
    • IR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      20 6
      سربازی اجباری بزرگترین مانع برای ازدواج و فرزند آوری جوانان است.
    • AE ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      32 2
      خداوندا مرگ این ملت را برسان تا از دست یک مشت احمق بی شعور اصولگرا و اصلاح طلب راحت شویم
    • IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      3 9
      پیری جمعیت یعنی کشور فرانسه که تازه قانون افزایش سن بازنشستگی تصویب کرده اند. پیری جمعیت یعنی آلمان که تیم ملی فوتبالش پر از ترک و سیاه پوست است. خلاصه فکر نکنید اگر جمعیت کاهش پیدا کنه من دهه شصتی راحت میشم، اینطور نیست باید تا جون داری کار کنی چون کسی نیست که جایگزینت بشه. بازنشستگی وجود نداره
    • IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      8 1
      نگران نباشید اگر نسل ایرانی داره کم میشه عوضش نسل افغانهای تکفیری روز به روز زیاد میشود به اعضای تولد یک ایرانی سیصد افغان در ایران متولد میشود مسولین لطفا از خواب بیدار شوید اولین مولود سال ۱۴۰۲ هم در ایران افغانی بوده
    • رضا خان IR ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      2 3
      نگران نباشید تا چند وقت دیگه جنگ هسته ای میشه منقرض میشیم
    • IR ۰۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
      1 5
      نرخ پایین باروری در برخی استان‌ها و خانواده‌های با رفاه و درآمد بالاتر، می‌تواند موید برجسته‌تر بودن نقش فرهنگ بر مسائل دیگری چون رفاه اقتصادی باشد. سیاست‌ها و تبلیغات وسیع برای کنترل جمعیت، که طی ۳۰ سال اخیر در کشور جریان داشته است، به تدریج باعث تغییر فرهنگ عمومی و تمایل به فرزند کمتر شده است.
    • سیما US ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
      6 0
      بهتر. هر چه قدر ما بدبختی کشیدیم بسه. آدم دیگری را نباید وارد این زندگی گرد
    • علی IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
      0 0
      نمی خوام بگم اما به نظر من این آمار اشتباهه سال ۱۳۸۸ بود کخ فرماندهان یپاه میگفتن به خاطر کم شدن زاد ولد کمبود سرباز داریم، مشکل اینه که جمعیت بزرگی به شکل قاچاق از کشور فرار میکنه به علاوه بعضی خانواده فقیر فوتی هاشون رو گزارش نمیدن تو جای نامعلوم دفن میکنن تا پول قبر ندن و دولت یارانشونو قطع نکنه.
      • رحیم IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
        3 0
        طبق آمار دقیق اداره اموراتباع یازدهمیلیون نفرافغانی در ایران هستند نرخ باروری آنان چهارودودهم است بشدت بچه می‌آورند واگربازن ایرانی ازدواج کنندشناسنامه ایرانی میگیرند
    • حسن IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
      0 2
      مسایل اقتصادی مهم هستند ولی بیشتر از اون مربوط به فرهنگه، به نظر بنده بالا رفتن توقعات خیلی مهمه، دومین علت این هست که تعداد خانمهای در سن ازدواج بیشتر از مردان هست و تعدد زوجات هم که به شددت نکوهش میشه و در نتیجه خانمها مجرد باقی می مانند، الان در استان سیستان که یکی از کم برخوردارترین استانهاست بی
    • IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
      3 0
      باتوجه به شرایط موجود فکر نمیکنم فرزندآوری عاقلانه باشه الان بالای ۸۰درصدبه زور نیاز و مشکلاتشونو برطرف میکنن
    • IR ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
      0 0
      وقتی محقرانه ترین نحو از زندگی نیاز به بالای بیست میلیون درآمد ماهانه داره و جوان امروز انگیزه و توان و امیدی به ازدواج و تشکیل خانواده نداره طبعا زادآوری هم تعطیل میشه و شما هم که ید طولایی در واردات دارید جنس بنجول رو از چین و جمعیت رو از افغانستان دارید تامین میکنید، نگران چی هستید پس؟
    • samad IR ۰۲:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۲
      0 0
      مگه شما بهداشتی ها نبودیدکه در وردی شهرها درسالهای دهه ی هفتاد ودهه هشتاد درتابلو های تبلیغاتی اعلام می نودید 《فرزندکمتر_زندگی راحت تروبهتر وآرامش بیشتر》حالا یه مرتبه ازخواب طولانی بیدارشده اید میگید ای وای جمعیت پیرشده؟
    • samad IR ۰۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۲
      1 0
      مگه شما بهداشتی ها نبودیدکه در وردی شهرها درسالهای دهه ی هفتاد ودهه هشتاد درتابلو های تبلیغاتی اعلام می نودید 《فرزندکمتر_زندگی راحت تروبهتر وآرامش بیشتر》حالا یه مرتبه ازخواب طولانی بیدارشده اید میگید ای وای جمعیت پیرشده؟
    • س AE ۲۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      2 0
      جمعیت ایران باید به چهل میلیون نفر برسه چون مسولین محترم ومومن ما توانایی اداره این جمعیت راندارن در جمعیت چهل میلیونی شاید مسولین ما معضل بیکاری را بتوانند با کمک خدایان حل کنن و شاید بتوانند با مشکل مسکن را حل کنن ...شاید