۴ آبان ۱۳۸۶، ۱۵:۳۵

بررسی مذاکرات ایتالیا و آلمان/

کمک به جلیلی یک وظیفه ملی است/ غرب در قطع روند مذاکره پیشقدم نخواهد شد

کمک به جلیلی یک وظیفه ملی است/ غرب در قطع روند مذاکره پیشقدم نخواهد شد

یک کارشناس مسائل هسته ای معتقد است که در شرایط کنونی غرب در خاتمه دادن به روند مذاکره و گفتگو با ایران پیش قدم نخواهد شد چرا که به طور جدی به تداوم ارتباط با ایران در قالب چنین مذاکراتی نیازمند است.

دکتر علیرضا اکبری، کارشناس مسائل هسته ای و معاون وزیر دفاع سابق در گفتگو با خبرنگار مهر در ارزیابی آخرین تحولات مذاکرات هسته ای ایران اروپا  با اشاره به استعفای علی لاریجانی و انتصاب سعید جلیلی به سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: تصور می کنم علیرغم تاکیدات صورت گرفته، برخی کشورهای غربی محاسبه و ارزیابی خاصی را نسبت به تغییرات صورت گرفته اخیر در مدیریت اجرایی پرونده هسته ای ایران داشته اند.

وی افزود: گویا برخی سیاستمداران کشورهای غربی چنین تصور کرده اند که دکتر لاریجانی بین دولتمردان حاکم در جمهوری اسلامی ایران فردی بوده که علاوه بر برخورداری از جایگاه اصولگرایان به اصطلاح خودشان در گروه تندروهای ایران نیز قرار نداشته و لذا امکان مذاکره، تفاهم و توافق با وی بیش از هر کس دیگری وجود داشته است.

این کارشناس مسائل هسته ای ادامه داد: تصور برخی از این کشورها آن است که دکتر احمدی نژاد با روی کار آوردن جلیلی در شورای عالی امنیت ملی، در پی سخت تر کردن فضای تعامل و گفتگوها برآمده که به نظر می رسد، این ارزیابی واکنشی عجولانه و ناصحیح به تحولات داخلی ایران باشد که در صورت عملیاتی شدن چنین تحلیلی این کشورها به صعب و غلیظ تر کردن فضای گفتگویشان با ایران خواهند پرداخت، چرا که به تصور آن ها در برابر سخت تر شدن جبهه ایران نباید نرمش نشان داد.

اکبری همچنین با اشاره به شکاف های موجود در گروه 1+5، گفت: البته ارزیابی مذکور در گروه کشورهای موسوم به 1+5 چالش انگیز بوده و مخالفانی را نیز به همراه داشته است که نشانه بارز این مخالفت، برگزاری جلسه مفصل و مذاکرات دقیق لاریجانی و جلیلی با سولانا در رم بر خلاف نظر کسانی بود که این نشست را تشریفاتی و در حد معارفه می انگاشتند.

وی در ادامه توافق ایران و 1+5 برای تداوم مذاکرات هسته ای تا اواخر نوامبر را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: ارزیابی بنده این است که در شرایط کنونی غرب در خاتمه دادن به روند مذاکره و گفتگو پیش قدم نخواهد شد و لذا آغازگر حذف یا قطع مسیر مذاکره با ایران نیست چرا که به طور جدی به تداوم ارتباط با ایران در قالب چنین مذاکراتی نیازمند است.

معاون سابق وزیر دفاع افزود: از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که در شرایط کنونی جبهه غرب، جبهه یکنواختی نیست و این موضوعی است که کار جبهه غرب در مقابل ایران را دشوارتر می کند. نکته دیگری که در این چارچوب قابل تامل است، تلاش هایی است که برای تاثیرگذاری بر روند تعاملات و همکاری ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت می گیرد که البته به بار نشستن آن ها به هیچ وجه کار ساده ای نیست.

این کارشناس مسائل هسته ای استقبال دکتر احمدی نژاد از ارائه طرح های بیشتر برای حل مسئله هسته ای ایران که روز گذشته در جمع خبرنگاران ابراز شد را نوعی ایجاد فضای جدید برای اقدامات آتی سعید جلیلی در خصوص پرونده هسته ای کشور ارزیابی کرد و ادامه داد: من معتقدم که تحول یا تغییری که در شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته، می تواند این فرصت و فضا را ایجاد کند که انرژی و اراده جدی تری برای حل و فصل سریع این موضوع فراهم گردد.

اکبری همچنین ضمن تقدیر از نقش فعال و موثر دبیر مستعفی شورای عالی امنیت ملی در هدایت پرونده هسته ای، گفت: نقش دیپلمات و نیروی انسانی در عرصه دیپلماتیک، نقشی موثر، مفید و محوری است که می توان آن را به عنوان رکن اساسی فرآیند دیپلماتیک ارزیابی کرد، چرا که این موضوع خیلی مهم است که ویژگی های فردی و جهت گیری های فکری و علاوه بر آن توانمندی های شخص دیپلمات تا چه حد بتواند در جهت اجرای برنامه ها و طرح های دیلپماتیک یک کشور موثر افتد.

 روی کار آمدن جلیلی به عنوان دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی را یک امتیاز برای پرونده هسته ای کشور تلقی می کنم

وی با یادآوری نقش رهبر معظم انقلاب اسلامی در هدایت و راهبری پرونده هسته ای، اظهار داشت: به نظر می رسد علیرغم این تغییر ما در تولید، ترتیب و تنظیم سیاست ها و جهت گیری های مرتبط با مسئله هسته ای کمترین تغییرات ممکن را شاهد باشیم چرا که این عرصه به ساختارهای مرتبط با رهبری نظام و سیاست های ملی کشور مرتبط می گردد اما قاعدتا در حوزه اجرائیات  باید در انتظار تغییرات و تفاوت هاییی نسبت به گذشته باشیم که از هماهنگ تر بودن شخص رئیس جمهور با دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی بر می خیزد.

معاون وزیر دفاع سابق خاطرنشان کرد: تردیدی نیست که پیوستگی، هماهنگی و هم راستایی که می توان بین رویکرد دکتر احمدی نژاد و دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی مشاهده کرد، کمی غلیظ تر از چیزی است که قبلا در این ارتباط مشاهده می شد و لذا این همسویی فرصت هایی جدیدتر را برای فضای دیپلماسی هسته ای کشور ایجاد خواهد کرد.

این کارشناس مسائل هسته ای افزود: درباره سعید جلیلی باید دو نکته را مدنظر قرار داد نخست این که او می تواند همان جهت گیری های پیش برانه دکتر لاریجانی در روند مذاکرات هسته ای را تداوم داده و حتی چیزی هم به آن ها اضافه کند و دوم اینکه که میزان حمایتی که می تواند از سوی رئیس جمهور در مواضع خود داشته باشد، حدی بیش از گذشته را به خود اختصاص می دهد؛ لذا بنده از این جهت روی کار آمدن جلیلی به عنوان دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی را یک امتیاز برای پرونده هسته ای کشور تلقی می کنم.

اکبری با اشاره به مسئولیت دشوار، تاریخی و سنگین جلیلی ادامه داد: علیرغم توانایی های شخصی دکتر جلیلی، در عین حال معتقدم که تمام نیروهای ما با هر گرایش و جهت گیری خاصی وظیفه دارند بیش از پیش در خدمت سیاست های هسته ای نظام قرار گرفته و به ویژه در شرایط دشوار کنونی به تقویت دبیرخانه آن بپردازند چرا که این یک وظیفه ملی است.

کد خبر 574831

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha