۲۶ فروردین ۱۴۰۲، ۱۸:۰۵

مهر گزارش می‌دهد؛

لب‌های خشک آبخوان‌های بام ایران/برف هم۱۰سال خشکسالی را جبران نکرد

لب‌های خشک آبخوان‌های بام ایران/برف هم۱۰سال خشکسالی را جبران نکرد

شهرکرد- ۱۰ سال خشکسالی و برداشت بی‌رویه آب طی سال‌های گذشته خسارت قابل توجهی به منابع آبی چهارمحال و بختیاری وارد کرده و با وجود افزایش بارندگی‌ها همچنان استان با کمبود آب مواجه است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: از پاییز سال گذشته تاکنون به صورت میانگین ۶۶۰ میلی‌متر بارش در چهارمحال و بختیاری به‌وقوع پیوسته است و بر طبق پیش‌بینی هواشناسی این استان بارش‌ها تا ابتدای اردیبهشت ماه ادامه دارد.

بارش سنگین برف در زمستان سال گذشته که بعد از سال‌ها در چهارمحال و بختیاری به‌وقوع پیوست، انتظاراتی ایجاد کرده و این تصور به وجود آمده که خشکسالی در این استان که سرچشمه رودهای بزرگ کشور است، از بین رفته است.

این در حالی است که سال‌ها خشکسالی و همچنین برداشت بی‌رویه زیان شدیدی به منابع آبی و آبخوان‌های چهارمحال و بختیاری زده است و با یک سال ترسالی این زیان برطرف نخواهد شد.

لب‌های خشک آبخوان‌های چهارمحال و بختیاری/ خشکسالی می‌تازد

آبگیری بیش از ۵۰ درصدی تالاب‌های چهارمحال و بختیاری

مدیرکل حفاظت از محیط زیست چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: ۷۶ درصد تالاب چغاخور با وسعتی بالغ بر ۲ هزار هکتار آبگیری شده و در حال حاضر ۳۵ میلیون مترمکعب آب در این تالاب جمع‌آوری شده است.

یوسف‌پور سعید افزود: ۷۷ درصد تالاب سولقان در چهارمحال و بختیاری معادل ۳ میلیون مترمکعب آبگیری شده است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست چهارمحال و بختیاری ادامه داد: همچنین تالاب علی‌آباد با ظرفیت ۱.۵ میلیون مترمکعب ۸۰ درصد آبگیری شده است.

آمار دقیقی از میزان آب پشت سدها و سازه‌های خاکی چهارمحال و بختیاری در دست نیست

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: حدود ۴ هزار سازه سنگی ملاتی و بندهای خاکی در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که بعضاً کار رسوب‌گیری در آن‌ها انجام شده است.

اصغر احمدی ادامه داد: نمی‌توان آمار دقیقی از میزان آبی که پشت سدها و سازه‌ها خاکی در استان جمع شده است، ارائه کرد.

لب‌های خشک آبخوان‌های چهارمحال و بختیاری/ خشکسالی می‌تازد

نیاز آبی چهارمحال و بختیاری با وجود سال‌ها خشکسالی با بندهای خاکی تأمین نمی‌شود

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: نیاز آبی اراضی کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با وجود سال‌ها خشکسالی بیش از آن است که سازه‌های سنگی ملاتی و بندهای خاکی بتوانند آن را تأمین کنند.

علی‌محمد محمدی افزود: آبی که امسال در پشت این سازه‌ها جمع شده مربوط به بارش‌های فصل زمستان بوده و ممکن است تا یک یا چند ماه آینده خشک شوند.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: به دلیل موقعیت جغرافیایی و کوهستانی این استان که باعث شده است اراضی آن در زمین‌های با شیب تند واقع شوند، آب حاصل از بارش‌ها به صورت روان آب از استان خارج می‌شوند.

لب‌های خشک آبخوان‌های چهارمحال و بختیاری/ خشکسالی می‌تازد

تلاش وزارت نیرو برای مدیریت برنامه‌های خود، متناسب با الگوهای مصرف و سازگار با کم‌آبی

مدیرعامل آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: امسال ۷۱۰ میلی‌متر به صورت تجمعی بارش در چهارمحال و بختیاری به وقوع پیوست که نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد و نسبت به میانگین حدود ۲۳ درصد افزایش بارندگی را نشان می‌دهد.

فردوس کریمی افزود: بارندگی‌هایی که در زمستان ۱۴۰۱ در چهارمحال و بختیاری رخ داد باعث شد تا حدود ۹۰ درصد مساحت این استان پوشیده از برف شود که این برف با توجه به چگالی که داشت حجم قابل توجهی آورد آب معادل برف داشت که در سدها و منابع آب استان ذخیره شدند.

مدیرعامل آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: سطح آب در سد زاینده‌رود که بر روی رودخانه زاینده‌رود قرار گرفته است حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش داشته است این میزان معادل ۱۰ درصد حجم سد است، در سد کارون ۴ که ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب حجم دارد نیز ۲ میلیارد مترمکعب آب وجود دارد که نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته است.

کریمی ادامه داد: در چهارمحال و بختیاری شیب ۸۴ درصدی کوهستانی وجود دارد که باعث می‌شود منابع آبی همچون روان آب‌ها جاری شوند، از طرفی ۱۱ دشت ممنوعه (هفت دشت ممنوعه بحرانی و چهار دشت ممنوعه) در استان وجود دارد که نشان می‌دهد سطح آب‌های زیرزمینی در این استان تا چه حد کاهش یافته است.

وی عنوان کرد: درست است که با یک سال پُرآب و نرمال مواجه هستیم اما علم هیدرولوژی نشان دهنده آن است که این وضعیت گواه عبور از خشکسالی نیست.

چهارمحال و بختیاری با ۱۰ سال خشکسالی مواجه بوده که این سال‌ها زیان‌های قابل توجهی را به محیط زیست و منابع آبی این استان وارد کرده است

مدیرعامل آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: این استان با ۱۰ سال خشکسالی مواجه بوده که این سال‌ها زیان‌های قابل توجهی را به محیط زیست و منابع آبی این استان وارد کرده است.

کریمی اضافه کرد: از همین رو نمی‌توانیم تصور کنیم منابعی که هم‌اینک در سدهایی مثل زاینده‌رود، کارون۴ و… وجود دارد، مشکل خشکسالی را از چهارمحال و بختیاری رفع کرده است.

وی بیان کرد: امیدواریم اگر بارش‌ها در سال‌های آینده استمرار داشته باشد بتوانیم سفره‌های زیرزمینی در چهارمحال و بختیاری را تقویت کنیم، همچنین تغذیه مصنوعی این منابع آبی نیز باید در دستورکار قرار گیرند.

مدیرعامل آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: در مصرف آب باید دو اصل عرضه و تقاضا را مد نظر قرار دهیم، عرضه همان مصارفی است که باید به آن بپردازیم که شامل مصرف آب در کشاورزی، در صنعت، در شرب و… می‌شود.

کریمی یادآور شد: وزارت نیرو تلاش دارد تا برنامه‌های خود را متناسب با الگوهای مصرف و سازگار با کم‌آبی مدیریت می‌کند تا مطابق با آمایش سرزمین و اقلیم، مدیریت قابل قبولی در مصرف آب داشته باشیم.

لب‌های خشک آبخوان‌های چهارمحال و بختیاری/ خشکسالی می‌تازد

یک سال بارش مناسب، جبران کننده سال‌ها خشکسالی نیست

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: طبق پیش‌بینی بلندمدت بارش‌ها در بهار سال ۱۴۰۲ مناسب است و تکمیل‌کننده بارش‌های پاییز و زمستان هستند.

مهران چراغ‌پور افزود: ایران دو دهه درگیر کم‌بارشی بود و بالغ‌بر سه سال زراعی اصلاً بارشی نداشتیم بنابراین سطح آب‌های زیرزمینی ۵۰ متر کاهش یافته است.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: با بارش‌های رخ داده در زمستان سال گذشته ۱۸ تا ۲۰ درصد افزایش بارش را در استان شاهد بودیم اما با یک سال بارندگی کم‌بارشی‌های سال‌های گذشته جبران نمی‌شود.

چراغ‌پور اضافه کرد: جهان در سال‌های اخیر شاهد تغییر اقلیم بود و ایران نیز تأثیر بسزایی از این موضوع گرفت.

وی ادامه داد: هوای گرم منجر به تغییر شکل بارش‌ها از برف به باران شده و بنابراین نمی‌توان گفت از خشکسالی خارج شده‌ایم.

مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: مردم همچنان صرفه‌جویی در مصرف آب را در دستور کار خود داشته باشند، کما اینکه برداشت از منابع آبی نیز باید با کنترل و دقت انجام شود.

توجه به این مهم که همچنان منابع آبی در خطر هستند، ضروری است، بارش چند مرحله برف در زمستان نمی‌تواند ضامن تأمین منابع آبی باشد و لذا استفاده بهینه از منابع آبی موجود در بخش‌های مختلف بسیار مهم است.

کد خبر 5751277

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۶
      1 3
      همه می دانند که برداشت های بی رویه در چهار محال انجام میشه.....سیراب کردن درختانی مانن گردو در کوهسارهای بلند! معلومه که کل آبخوان را خشک می کنه اون هم در حالی که 97 درصد چهارمحال در حوضه آبریز کارون هست این گزارش و این ادعاهای غیرکارشناسانه عجیبه...آنچه حوضه زاینده رود را خشک کرده دخالت در طبیعته
      • حا مد IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
        0 0
        اینقد نمک نشناس نباش برادر، اگه آب چهارمحال نبود، الان اصفهان چی داشت، یه جواب بده، خدا شکر بارندگی خوب بوده، انشاءالله بهترم میشه،
    • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۶
      1 2
      دخالت در طبیعت یعنی یک رودخانه دایمی را به بهانه های واهی خشک کنید!کارشناس محیط زیست این قدر تخصص نداره که یک اصل ساده علوم سوم دبستانی را درک کنه که جاری نبودن رودخانه فقط موجب یک آسیب نمیشه، بارش در سرچشمه را نیز تحت تاثیر قرار میده...کاش کارشناسان به کتاب علوم مدرسه مرجعه کنند به جای سیاسی بازی
      • AE ۰۹:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
        1 0
        دخالت در طبیعت یعنی ایجادتونل براصنایع وکشاورزی ....درضمن هرچقدر که در استان برداشت میشه حقابه استان ازطرح های کوهرنگ 1و2و3هست وچیزاضافه ای برداشت نشده....اگه خیلی ناراضی هستید به قطره آب هم به شمانمیدیم...اول باالتماس درخواست آب دارید به آب انتقالی میشه حقابه شما...
    • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۶
      0 4
      اگر خشکسالی هست میشه بگین پس چرا سیل که میاد چهارمحال رودخانه را باز می کنید و خشکسالی فراموش میشه و منتش را می گذارید سر کشاورزان اصفهان؟؟!مشکل اینجاسن که درخت روی کوه می کارید و شغل اصلی خود را فراموش کردید....از حوضه خودتون یعنی کارون آب بردارید که مشکلی برای حوضه زاینده رود پیش نیاد
    • مهدی IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۶
      3 1
      خوبه که میدونین و کاری نمیکنین
    • IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۶
      0 1
      خداروشکر کنید
    • دهکردی IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      0 0
      تونل‌های ۱ ۲ ۳ بهشت اباد وابدزدی تونل گلاب همه از کارون به زاینده رود قاچاق میشن برای این اجحاف در حق ۴ محال زاینده رود میشه بازنده رود!!!!لطفا طبیعت را آلوده دستکاری ناروا نکنید که خدا ناظر است
    • IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      0 1
      اینقدر پول نگیرین و آب استان رو بی رویه بردارین و به استانهای دیگه انتقال بدین همه چیز حل میشه
    • بهنام IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      1 0
      خشکسالی کجا بود؟قنات بهشت آباد و کلی طرح انتقال آب از چهار محال بختیاری اجرایی کردید حالا میگید خشکسالی ؟؟یهنی خودتان از همه‌ی طرح های انتق آب بی اطلاعید؟؟
    • AE ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      0 0
      آب های. زیرزمینی دردشت هاوکوهستان هاتوسط تونل های انتقال آب به سمت کوی مرکزی به غارت رفتن وشمابه دنبال این آب هادرجای دیگری هستید....
    • مسعود IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      0 0
      آبا رها کنید راه خودشا پیدا میکنه این ضرب المثل از قدیم الیام بوده و هست... پس کسی نگه آب ار ماست و فلان... آبا رها کنید ببینیم کجا میرهـ زاینده رود روکسی احداث نکرد و چندین سال پیش آب خودش بصورت طبیعی راهشو پیدا کرد. زمانی که شماها نبودید. اجدادتونم نبودند
    • محسن IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      0 0
      درختان گردو وبادام چقدر اب میخواد دوست عزیزی که این حرف را میزنن ابی که یزد وبرا کارخانه های کاشی یا رفسنجان میره یا ابی که به مجتمع فولاد وذوب اهن میره اینا باعث کم ابی میشه چپاول اب این استان
    • حسام AE ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۷
      0 0
      انشاالله جبران میکنه
    • IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۸
      0 0
      بی مسولیتی ومدیران نا کار امد