۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۱۲:۰۷

مهر منتشر کرد؛

کمبود معلم؛ زخمی که آموزش و پرورش را رنج می دهد

کمبود معلم؛ زخمی که آموزش و پرورش را رنج می دهد

آموزش و پرورش در کمترین حالت به بیش از سیصد هزار معلم جدید نیاز دارد این در حالی است که فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان به مراتب عددی کمتر از این بوده و عده ای هم سالانه بازنشسته می شوند.

به گزارش خبرنگار مهر؛ اگر در سال‌های قبل مشکلات معلمان و دغدغه‌هایش بیشتر در اردیبهشت و به مناسبت روز معلم مطرح می‌شد؛ اما در سالی که گذشت روزی نبود که در مورد مدرسه، دانش آموز و مشکلات معلم حرفی به میان نیاید.

یک سال سخت برای معلمان حالا در شرایطی به هفته معلم سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ رسیده است که وزارت آموزش و پرورش با سرپرست اداره می‌شود و معلوم هم نیست عمر این سرپرستی تا چه مدت خواهد بود و از گزینه‌های وزارت خبری نیست.

معاونین این وزارت خانه از آینده فعالیت خود بی‌اطلاع هستند و نمایندگان و کمیسیون آموزش مجلس نیز از دست کم در ظاهر از تصمیم دولت بی‌خبرند و تصمیم دارند در این زمینه پاسخگو نباشند.

در شرایطی به هفته معلم سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ رسیدیم که رتبه بندی معلمان به نتیجه نرسیده است؛ در حالی که سال گذشته در چنین روزهایی یوسف نوری وزیر پیشین آموزش و پرورش اجرای کامل رتبه بندی تا شهریور ۱۴۰۱ را وعده داد؛ رتبه بندی نهایتاً در ماه‌های آخر سال با نواقص بسیار زیاد اجرایی شد و همین امر شکایت و اعتراض شمار زیادی از معلمان را به همراه داشت. شکایاتی که در نهایت به استعفای نوری منجر شد.

هفته معلم را امسال در حالی آغاز کردیم که کمبود معلم در مدارس کشور نه تنها حل نشده که به علت موج جدید بازنشستگی معلمان پس از رتبه بندی، کمبود معلم در مدارس مناطق کمتر برخوردار شدیدتر هم شده است.

کمبود معلم؛ مشکلی که دامن نظام آموزشی را سال‌هاست رها نکرده

البته همان طور که گفته شد کمبود معلم مشکلی است که سال‌هاست آموزش و پرورش با آن مواجه است با این حال به نظر می‌رسد به علت توسعه هنرستان‌ها، موج بازنشستگی پس از رتبه بندی و توجه به جنسیت معلمان در مدارس ابتدایی و متوسطه اول نیاز به معلم و آموزگار بیش از پیش به نظر می‌رسد.

کمبود معلم؛ زخمی که آموزش و پرورش را رنج می دهد

احمدحسین فلاحی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، سال گذشته با اشاره به اینکه آماری که از سوی آموزش و پرورش برای موضوع کمبود معلم ارائه می‌شود متفاوت از آن چیزی که است که ما در واقعیت می‌بینیم؛ گفت: کمبود معلم در آموزش و پرورش از ۲۳۰ تا ۲۶۰ هزار نفر است.

در چنین شرایطی تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه فرهنگیان به مجموعه نظام آموزشی به میزانی نیست که این کمبود را جبران کند. حسین خنیفر رئیس پیشین دانشگاه فرهنگیان اواخر سال ۱۴۰۰ گفته بود با احتساب معلمین ماده ۲۸ و تمامی فارغ التحصیلان سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ حدود صد هزار نفر به بدنه نظام آموزشی متصل خواهند شد.

وزارت آموزش و پرورش در کمترین حالت به بیش از سیصد هزار معلم جدید نیاز دارد این در حالی است که فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان هر ساله بیش از یکصد هزار نفر نمی‌شوند. از این رو جذب معلم از طریق آزمون استخدامی همواره یکی از راه‌های جذب نیرو برای آموزش و پرورش بوده است.

با این وجود عدد پذیرفته‌شدگان در آزمون استخدامی هم چندان بالا نیست. در آزمون روز جمعه ۸ اردیبهشت که ۵۳۴ هزار و ۴۴۵ نفر برای شرکت در آن ثبت‌نام کرده بودند؛ تنها ۲۸ هزار نفر پذیرفته خواهند شد.

این عدد شامل ۲۴ هزار و ۶۹۴ آموزگار ابتدایی، ۲۳۳۲ آموزگار استثنایی و ۹۹۲ آموزگار ویژه مناطق عشایری و مرزی است. تفاوت این دو عدد به تنهایی نشان می‌دهد حجم نیازمندی وزارت آموزش و پرورش تا چه حد زیاد است و یک آزمون استخدامی چقدر می‌تواند این نیاز را برطرف کند.

سرپرست وزارت آموزش و پرورش در حاشیه اجلاس مدیران و رؤسای مناطق و نواحی آموزش و پرورش خوزستان با اشاره به برگزاری آزمون استخدامی برای جذب ۲۸ هزار آموزگار دوره ابتدایی، گفت: به زودی آزمون استخدامی دیگری برای جذب معلمان متوسطه اول و دوم و فنی و حرفه‌ای و کاردانش برگزار خواهد شد که در این آزمون نیز ۲۸ هزار معلم جذب خواهند شد.

صحرایی با اشاره به برنامه ریزی برای جذب ۲۵ هزار دانشجو معلم از طریق کنکور سراسری گفته بود؛ جذب معلم از طریق شیوه دو مدرکی یکی دیگر از برنامه‌های وزارت آموزش و پرورش در حوزه نیروی انسانی است و بر این اساس دانشجویان مستعد، در دانشگاه‌های مادر شروع به تحصیل می‌کنند و بعد از گذراندن ۲ سال دروس تخصصی و طی کردن فرآیندهای صلاحیت سنجی و رغبت سنجی از سال سوم وارد دانشگاه فرهنگیان خواهند شد.

کمبود معلم؛ زخمی که آموزش و پرورش را رنج می دهد

دبیران خرید خدمت و وعده توخالی استخدام

جذب معلم از طریق دوره‌های مهارتی اگرچه راهکاری نیست که مورد تأیید سند تحول و تصمیم‌گیران آموزشی باشد ولی با شرایط فعلی لازم است کمبود شدید معلم حداقل تا حدی بهبود یابد و آزمون استخدامی شاید مطمئن‌ترین راه برای این مشکل باشد.

البته پیش از این به ادارات کل آموزش و پرورش در استان‌ها این مجوز داده شده بود که به صورت حق التدریس به طور موقت از علاقه‌مندان به معلمی استفاده کنند اما مشکل اینجا بود که در برخی استان‌ها به این افراد وعده داده شده بود که پس از مدتی در استخدام وزارت آموزش و پرورش خواهند شد. وعده‌ای که از ابتدا قرار نبود محقق شود.

یکی از همین نیروهای خرید خدمتی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: من از مهر ۱۴۰۰ به عنوان معلم خرید خدمت وارد کلاس شدم و قبل از آن هم هفت سال پیش دبستانی در مدرسه دولتی مشغول بودم.

از ابتدای سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ نه قرار داد داریم نه بیمه و نه حقوق و در نزدیکی تعطیلات نوروز ۱۴۰۲ حقوق دو تا سه ماه را برای ما واریز کردند اما همچنان حقوق چند ماه واریز نشده و بیمه و سنوات برای ما حساب نشده است.

کمبود معلم؛ زخمی که آموزش و پرورش را رنج می دهد

این نیروی خرید خدمتی افزود: برای سال آینده هم به ما گفتند که دیگر قادر ادامه همکاری با ما نیستند مگر اینکه در آزمون استخدامی قبول شویم. واقعاً با معلمی که ده سال تجربه کاری دارد چرا باید این طور برخورد شود و با کسی که اصلاً تجربه کاری ندارند به یک شکل برخورد شود. ضمن اینکه فردی که معلم است در طول روز مشغول معلمی است و فرصت کافی برای مطالعه منابع آزمون را هم ندارد.

این معلم خرید خدمتی از وعده‌های مکرر ادارات آموزش و پرورش گلایه کرده و گفته بود: حتی ماه پیش و در بهمن ماه ۱۴۰۱ با وعده استخدام ما را به شورای پزشکی فرستادند و قبل از آن هم مدارک متعددی را بردیم و برای تبدیل وضعیت مصاحبه شدیم اما هیچ خبری نیست.

همین وعده‌های بی سرانجام بود که موجب شد تا در بهمن و اسفند ۱۴۰۱ و فروردین ۱۴۰۲ معلمان خرید خدمتی بارها و بارها در مقابل درب اصلی وزارت آموزش و پرورش تجمع کنند.

کد خبر 5766727

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • حمزه IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۰
      2 0
      سلام حداقل چند هزار دانش آموخته دانشگاهای دولتی هستند که می‌توانند دبیر بشوند
    • علی شاهیوند IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۰
      0 0
      به اندازه کشور ۲۷۰ میلیونی ژاپن و کشور کره جنوبی تو ایران معلم هست!!! بازم پول پاشی واسه استخدام نیرو !!! الان که بیکاری و فقر و گرونی بیداد میکنه یسری دارن الکی میگن معلم کمه!!!خب ساعت کار رو اضافه کنید؟
    • ناشناس IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۰
      0 0
      این همه فارغ تحصیل بیکار دانشگاه چرا کمبود معلم چرا ظرفیت استخدام اینقد کمه بعد الان اعلام کردن معلم های بازنشسته درخواست بازنشستگی ندهند همکاری کنند این یعنی بیکاری جوانان
    • متین IR ۲۳:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۰
      0 0
      آخه بی انصافاً خودم هفت ساله مربی پیش دبستانی توریست‌های دورافتاده درس میدم ایثارگری دارم فرزنده بازنشسته دولتم بسیجی ولی هنوزم قراردادی هستم هنوزهم هیچ برنامه برای استخدام مانی مده از ارومیه
    • نهضتی IR ۰۷:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
      1 0
      سلام کلی نیروی غیررسمی هست که دارن شرایط سختی رو میگذرونن چرا این گروه‌های با تجربه رو جذب نمیکنین.فقط قول و وعده الکی.وقتی خودتون نیرو دارین و فکری به حالشون نمیکنین کجا دنبال نیرو میگردین
    • نا شناس IR ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
      0 0
      سلام خواهشا کم از دانشگاه فرهنگیان معلم بگیرید اینا سنشون کمه نمیتونند با بچه های ما رابطه خوبی داشته باشن لطفا نیروهای آزاد استخدام کنید که سنشون بالاست میتونند با زبان بچه های مارا وادار به درسخوندن کنند با تشکر
    • نا شناس IR ۲۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
      0 0
      چرا ساعت اضافی بدن چرا کسی به فکر دانشجویان مقطع دکتری نیست با این مدرک بالا واقعا خجالت آور نیست یه دانشجوی دکتری تو مملکت ایران بیکار باشه و آرزو کنه به کشور غربی بره استخدام بشه اگر مملکت به فکر این عزیزان بود الان این کشور ما این اوضاع و احوال و نداشت
    • عسل IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
      0 0
      سلام از استان سیستان و بلوچستان هستم متاسفانه توی استان ما تمام کسانی بصورت خرید خدمات و حق التدریس مشغول فعالیت هستن از طریق پارتی و ... جذب شدن این خیلی ناعادلانه هست که الانم بدون آزمون یا آزمون داخلی استخدام بشن. اصلا مشخص نیست بر اساس چه قانونی اینارو استخدام میکنن.