به گزارش خبرنگار مهر ، تاتیانا زاکورستوا، کارشناس مسائل بین الملل روس در سخنرانی خود در پانزدهمین همایش بین المللی آسیای مرکزی و قفقاز که با عنوان "گسترش ناتو به اوراسیا ؛ ابعاد و پیامدها" برگزار می شود به تلاش های روسیه برای خنثی کردن ناتو و گسترش آن به سمت شرق اشاره کرد و گفت : ناتو مسئولیتهای خود را در مبارزه با برخی مسایل منطقهای میداند.
وی همچنین یادآور شد: ناتو در حال حاضر با مکانیسمهای بینالمللی سعی دارد منافع آمریکا را حفظ کند ، با این اقدام سلاحهای زیادی نزدیک روسیه مستقر میشود که موجبات نگرانیهای روسیه را فراهم آورده است.
این کارشناس روس مبارزه با تروریسم را اصلی ترین توجیه ناتو برای برخورد نظامی با مسایل خواند .
تاتیانا زاکورستوا گسترش ناتو به سمت شرق این را عاملی برای از مردود شدن دکترین پیشگیری از جنگ عنوان دانست گفت : روسیه در مورد گسترش ناتو به قفقاز واکنش منفی نشان داد و همچنان سعی می کند از این اعمال نفوذ جلوگیری نماید.
به گفته وی امروز ارتباط روسیه با ناتو پیچیده و ترکیبی از رقابت و مشارکت است.
فابریزیو ویلمینی از ایتالیا محقق ایتالیایی دیگر سخنران همایش امروز بود . وی گفت: جامعه بینالمللی همچنین ناتو باید در قرن 21 بر اساس اصول و قوانین بینالملل و منشور سازمان ملل عمل کند .
وی نگرش آمریکا بعد از فروپاشی شوروی، حمله به عراق و تهدید کره شمالی و ایران را ضرری برای واشنگتن خطری برای نظام بینالملل برشمرد.
این اندیشمند ایتالیایی گفت : آمریکا شیفته قدرت نظامی خود شده است که این هم برای آمریکا و هم برای تمام دنیا خطرناک و زیانآور است.
وی چند جانبه گرایی در جهان را ضامن امنیت جهانی خواند .
ویلمینی تاکید کرد : دنیا زمانی آرامش خواهد داشت که آمریکا بفهمد دوران دیکته کردن خواستهها و یکجانبهگرایی به پایان رسیده است و این ابرقدرت حق ندارد کشورهای دیگر را مجبور کند که خواستههای او را اجرا کنند.
وی تصریح کرد: باید استفاده از انرژی صلحآمیز هسته ای برای همه کشورها مجاز شناخته شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد : NPT این فرصت را به وجود آورده است که مسابقه تسلیحاتی از بین برود و NPT میتواند فرصت و قدمی باشد که منجر به خلع سلاح کامل در سطح دنیا شود.
وی عدم احترام به حقوق بشر و ادعای صادرات دموکراسی به کشورهای دیگر را از دیگر نمونههای نقض منشور سازمان ملل متحد خواند .
عنایتالله یزدانی، استاد دانشگاه، نیز در همایش دو روزه آسیای میانه و قفقاز با اشاره به اهداف اصلی ناتو در افغانستان مبنی بر ایجاد امنیت، حفظ حکومت مرکزی و مبارزه با تروریسم، گفت: ناتو در افغانستان از کارآیی لازم برخوردار نبود و این به دلیل چالشهایی است که با آن مواجه شد.
وی گفت : اول اینکه وجود تروریسم که بقایای آن همچنان در افغانستان وجود دارد، دوم چندملیتی بودن ناتو، سوم گروههای مختلفی که در افغانستان مسلح هستند، چهارم ناامنی در مرز شرقی افغانستان یعنی در مرز پاکستان، پنجم وجود قبایل مختلف در افغانستان که برای گرفتن سهم خود از قدرت، درگیریهایی را به وجود میآورند، ششم بازگشت طالبان و در آخر شرایط جغرافیایی افغانستان که محیطی کوهستانی است و انجام عملیات را برای ناتو با مشکل مواجه میکند.
یزدانی با بیان اینکه حضور نیروهای ناتو در افغانستان به تنهایی نمیتواند ثبات لازم را برای روند دولتسازی در این کشور فراهم کند تصریح کرد : دیر یا زود حضور ناتو در افغانستان مورد تجدیدنظر قرار خواهد گرفت.
نظر شما