۳ آذر ۱۳۸۶، ۱۰:۱۱

فتاح اعلام کرد:

پیشنهاد ایران برای تشکیل بازار منطقه ای آب

پیشنهاد ایران برای تشکیل بازار منطقه ای آب

وزیر نیر در پنجمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری پیشنهاد تشکیل بازار منطقه ای آب را ارائه کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، سید پرویز فتاح صبح امروز در پنجمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری در تهران گفت: منطقه ما علاوه بر کمبود شدید منابع آب با مشکلات متعددی از جمله مدیریت صحیح و پایدار منابع آب مواجه است به نحوی که استفاده بیش از 90 درصد از منابع آب تجدید شونده در بخش کشاورزی با راندمان بسیار پایین، افت شدید در آبخوان های زیرزمینی به دلیل استفاده بی رویه از منابع آب موجود و نیز خطرات ناشی از این پدیده همگی نشان از اهمیت و حساسیت مدیریت آب و ضرورت ارتقای سطح کیفی و کمی فعالیت های ذیربط را دارد.

وزیر نیرو افزود: آلودگی منابع آب به دلیل عدم توسعه مناسب سامانه های دفع فاضلاب در مناطق شهری و صنعتی به مخاطره افتادن اکو سیستم های آبی و بروز مشکلات عدیده در این زمینه، عدم وجود تعادل و توازن بین هزینه های تامین ، انتقال وتوزیع آب برای مصارف مختلف با نرخ های آب بها و تحمیل یارانه های بزرگ از این طریق به دولت ها افزایش شدید هزینه های نهایی طرح های تامین و توسعه منابع آب جدید به لحاظ اینکه اکثر طرحهای توسعه منابع آب با هزینه های قابل قبول قبلا به اجرا در آمده اند نیز نشان از اهمیت مدیریت آب دارد.

وی با اشاره به آثار نگران کننده تغییر اقلیم، تصریح کرد: هر چند مطالعات سیستماتیکی در منطقه به لحاظ ارزیابی تغییرات اقلیم در مدیریت منابع آب صورت نگرفته لیکن بررسی های پراکنده نشان دهنده تشدید دوره های خشکسالی و فراوانی سیلاب ها و شدت آنها است که بدون تردید در آینده مشکلات ومسائل مدیریت منابع آب را مضاعف خواهد کرد.

فتاح مواجه و مقابله با چالش های مذکور را سبب سنگین شدن مسئولیت کشوری منطقه دانست و اظهار داشت: ضرورت ارتقا سطح همکاری های منطقه ای برای مواجه و مقابله با این چالش ها، اندیشه تاسیس یک نهاد منطقه ای که بتواند با استفاده از پتانسیل های منطقه وجلب همکاری بین المللی مسیر حل و فصل مسائل و مشکلات مدیریت آب را فراهم کند برای اولین بار از سوی ایران مطرح و بر این اساس مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری مشکل گرفت.

وی افزود: به منظور مقابله با چالش های یاد شده منشور همکاری کشورهای منطقه از طریق تشکیل یک کارگروه رسمی پیشنهاد می شود ضمن اینکه نقش سازمان ها ونهادهای غیر دولتی در زنجیره یافتن انتقال و مصرف آب در کشورهای منطقه باید مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهای عملی جهت افزایش این نقش ارائه گردد.

وزیر نیرو پیشنهاد داد: با لحاظ نمودن وضعیت عرضه و تقاضای آب ابعاد اقتصادی ، اجتماعی ، زیست محیطی و سیاسی ، امنیتی موضوع انتقال آب برای کشورهای منطقه مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد و راهکارهای عملی جهت اتخاذ تصمیم مقامات سیاسی کشورها به منظور تشکیل بازار منطقه ای آب فراهم گردد.

فتاح با تاکید بر ضرورت انجام مطالعات سیستماتیک درباره اثرات تغییر اقلیم برجنبه های مختلف مدیریت آب منطقه، تصریح کرد: در این راستا باید راهکارهای لازم جهت تدوین برنامه های بلند مدت مدیریت آب در کشورهای منطقه ارائه شود.

به گفته وی جمهوری اسلامی ایران مانند بسیاری از کشورهای منطقه با مشکل کمبود آب روبروست و نزدیک به 85 درصد مساحت کشور دارای اقلیم خشک بیابانی ، نیمه خشک و فراخشک است.

فتاح افزود: متوسط نزولات جوی ایران بیش از 400 میلیارد متر مکعب در سال است که در این میان سهم تبخیر و تعرق نزدیک به 270 میلیارد متر مکعب و سهم منابع آب تجدید شوند در حدود 130 میلیارد متر مکعب است.

به گفته رئیس شورای حکام از این مقدار نزدیک به 92 میلیارد متر مکعب به صورت جریان های سطحی در کشور جاری شده و سالانه به میزان حدود 38 میلیارد متر کعب سفرهای آب زیرزمینی را تغذیه می کند. برآوردها حاکی است که سرانه منابع آب تجدید شونده در ایران نزدیک به 25 درصد متوسط جهانی است.

وی اظهار داشت: علاوه بر مشکل کمبود سرانه آب در ایران ، توزیع نامناسب منابع آب نیز معضلی دیگر است به نحوی که نزدیک به 67 درصد از جریان های سطحی فقط در 16 رودخانه کشور با آبدهی سالیانه 62 میلیارد متر مکعب جاری است.

فتاح با بیان اینکه بیش از دو سوم منابع آب تجدید شونده در کشور در یک سوم مساحت قرار دارد، گفت: بر این اساس ایران ناگزیر است با اجرای پروژه های بزرگ و کوچک نسبت به کنترل و مهار آب در این مناطق اقدام نموده و امکان مصرف بهینه را در این حوضه ها و یا دیگر حوضه های کشور به وجود آورد.

وی آلودگی منابع آب کشورهای منطقه را به دلیل عدم توسعه مناسب ساماندهی دفع فاضلابق عنوان کرد و گفت: از طریق مطالعه ، تعدادی از حوضه های شاهد در این کشورها مورد ارزیابی قرار گیرد.

فتاح تامین 85 درصد از اعتبارات مورد نیاز جهت انجام فعالیت های مرکز را از طریق ایران ذکر و تصریح کرد: لازم است در صورت تمدید فعالیت های مرکز برای 5 سال آتی تدبایری ، اتخاذ شود تا موضوع تامین منابع مالی پروژه ها و طرح ها از سوی کشورهای عضو بررسی و راهکاری لازم ارائه گردد.

وی افزود: ارزیابی های به عمل آمده نشان می دهد  علیرغم عضویت 12 کشور و 5 سازمان و نهاد بین المللی دولتی وغیر دولتی در شورای حکام  ، مرکز تنها از حمایت مادی و معنوی چند عضو شورا برخوردار بوده و سایر اعضا علیرغم انتظارات و تعهدات اعلام شده در جلسات شورای حکام مشارکت قابل قبول و مورد انتظاری در برنامه ها نداشته اند.

وزیر نیرو پیشنهاد داد: مرکز در 5 سال آتی فعالیت خود موضوع گرد آوری نتایج مطالعات و تحقیقات انجام شده در زمینه مدیریت آب شهری را در دستور کار قرار داده و زمینه تبادل تجارب کشورهای منطقه در این راستا را با انتشار این مطالعات فراهم نماید.

رئیس شورای حکام مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری - تهران گفت: توسعه و تبادل دانش و تجربیات در سطوح مختلف کارشناسی در بخش آب از طریق افزایش کمی و کیفی سمینارها و کارگاههای آموزشی در کشورهای منطقه از طریق مرکز از دیگر پیشنهادات است.

پنجمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری - تهران صبح امروز با حضور وزرای آب و انرژی کشورهای عمان، هندوستان، افغانستان و ایران و نمایندگان وزرات آب و برق کویت، عمان ، افغانستان و تاجیکستان ، آلمان و سازمان یونسکو، آکادمی علوم آب نروژ و مرکز تحقیقات آب قاهره در تهران آغاز به کار کرد.

به گزارش مهر، رضا اردکانیان مدیر کل مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری نیز گزارشی از روند فعالیت های این مرکز ارائه داد و گفت: فعالیت های این مرکز در حال گسترش است.

کد خبر 592000

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha