به گزارش خبرگزاری مهر، این کنفرانس که هفته گذشته در شهر آناپولیس در ایالت مریلند و در مجتمع دانشگاه نیروی دریایی آمریکا برگزار شد واکنش های بسیاری را از رسانه ها و صاحب نظران سیاسی در برداشت و از مجموع نظرات اعلام شده می توان گفت که در مجموع این کنفرانس موفقیت آمیز نبود.
"مارتین اندیک"، سفیر سابق آمریکا در مصر و سرزمین های اشغالی که در حال حاضر مدیریت برنامه خاورمیانه در مؤسسه بروکینگز را بر عهده دارد، در این رابطه گفت : "جای تاسف است که انتظارات من از این کنفرانس برآورده نشد. البته بیشترین ناامیدی من از رئیس جمهور بوش و بخصوص سخنرانی او بود. این فرصتی بود که آمریکا تعهد کامل خود را به حل اختلافات موجود میان اسرائیل و فلسطین با ارائه جزئیات پیشنهاد خود نشان دهد، اما من چنین چیزی را در سخنرانی او ندیدم. حتی حالت سخنرانی او شور و هیجانی را در کسی ایجاد نکرد."
اندیک بر این عقیده است که شاید بهتر است آمریکا تمرکز بر شروع مذاکرات دو جانبه میان سوریه و رژیم اسرائیل را درصدر دستور کار خود در خاورمیانه قرار دهد.
"ریچارد هاس" رئیس شورای روابط خارجی آمریکا با بیان اینکه مقام های حاضر در کنفرانس آناپولیس به دلایل متفاوت و شخصی در این گردهمایی شرکت کردند که اکثراً به موضوع اصلی ربطی نداشت، گفت که محمود عباس صرفاً به خاطر نیاز به ادامه حمایت آمریکا و دیگر کشورهای عربی در درگیری های خود با حماس اقدام به شرکت در کنفرانس آناپولیس نمود.
در ضمن رئیس شورای روابط خارجی آمریکا بر این باور است که مشکلات داخلی ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم اسرائیل به ویژه پس از جنگ تابستان سال گذشته با حزب الله از عواملی بود که نخست وزیر را به این گردهمایی کشاند با امید آنکه شاید محبوبیت داخلی او افزایش یابد.
به گفته وی نکته آخر نیز اصرار تعدادی از نظامیان و سیاستمداران اسرائیلی در برقراری رابطه با سوریه می باشد. این عده حضور اولمرت در آناپولیس را فرصتی برای شروع مذاکرات با دمشق می دیدند.
دنیس راس، دیپلمات با سابقه آمریکا در امور خاورمیانه بر این عقیده است که در این کنفرانس هدف اصلی بیشتر در حاشیه بود.
راس که در حال حاضر از صاحب نظران سیاست خارجی در مؤسسه "خاور نزدیک در واشنگتن" است در عین حال تاکید می کند که پس از گذشت 7 سال رکود از اولین قدمهای دولت بوش در رابطه با صلح در خاورمیانه، نشست این تعداد نمایندگان منطقه اقدامی لازم بود.
راس که از کارشناسان یهودی سیاست خارجی آمریکا در امور خاورمیانه می باشد همچنین در پاسخ به سؤالی در خصوص لزوم بی طرفی آمریکا در این مناقشه گفت: در رابطه با منازعه اسرائیل و فلسطین کشوری وجود ندارد که بی طرف باشد و کمتر کشوری است که دارای وزنه لازم برای میانجی گری باشد. مسلماً آمریکا از حمایت خود از اسرائیل دست بر نمی دارد.
وی گفت: در حالی که تا چند سال پیش امکان بررسی ایده کشور مستقل فلسطین بخشی از مذاکرات بود، اما اینک به واقعیتی انکار نشدنی تبدیل شده و این نشان می دهد که به هرحال به بعضی از اهداف نزدیک تر می شویم.
اندیک با اشاره به انتقاد بوش در زمان نامزدی برای ریاست جمهوری از بیل کلینتون رئیس جمهور وقت به خاطر میزبانی "کمپ دیوید" در سال 2000 گفت که بوش در آن زمان آن را اقدام کلینتون در آخرین سال ریاست جمهوری برای حل مشکلی دانست که به گفته وی در مدت زمان کوتاهی حل نخواهد شد، اما حال می بینیم که خود در آخرین سال ریاست جمهوری خود نیز دست به چنین اقدامی زده است.
نظر شما