۲۴ آذر ۱۴۰۲، ۱۳:۰۷

میراث فرهنگی و گردشگری در هفته‌ای که گذشت؛

از ماجرای غار هستیجان تا لغو روادید با ۳۳ کشور

از ماجرای غار هستیجان تا لغو روادید با ۳۳ کشور

نمایشگاهی از آثار غار هستیجان و همایشی درباره غارت یافته های آن، لغو روادید یک طرفه با ۳۳ کشور، ثبت جهانی مضیف به نام عراق از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در هفته‌ای که گذشت بود.

خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته خبر رسید که هیأت دولت با لغو روادید یک طرفه با ۳۳ کشور موافقت کرده است. معاون گردشگری درباره لغو روادید ایران با کشورهای دیگر گفت: فهرست ۶۸ کشور پیشنهادی وزارت میراث‌فرهنگی در هیأت دولت مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با لغو روادید یک طرفه با ۳۳ کشور موافقت شد.

علی‌اصغر شالبافیان به پیشنهاد وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی موضوع لغو روادید یک طرفه با کشورهای منتخب همسایه، حوزه تمدنی، اسلامی و دارای اقتصاد نوظهور در دستور کار دولت قرار گرفت. این اقدام در راستای تکالیف قانونی مشخص شده در سند تحول و انتظار دولت سیزدهم به وزارتخانه متبوع و همچنین در راستای رویکردهای دولت به منظور بهبود تعاملات و همکاری‌ها با کشورهای همسایه، منطقه و سازمان‌های بین‌المللی همچون بریکس و شانگهای انجام شد.

توضیحات معاون گردشگری درباره لغو روادید با ۳۳ کشور/ شالبافیان: ایران عزم جدی خود را برای تعامل با کشورهای مختلف دنیا نشان داد

بنا به گفته معاون گردشگری جزئیات لغو روادید یک طرفه با ۳۳ کشور به شرح ذیل است:

الف) عربستان، قطر، امارات، بحرین، کویت و لبنان از کشورهای حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه به تعداد ۶ کشور

ب) ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان و روسیه (فقط به صورت گروهی) کشورهای همسایه و حوزه تمدنی قفقاز به تعداد ۴ کشور

پ) تونس، تانزانیا، موریتانی، زیمباوه، موریس، سیشل به عنوان کشورهای آفریقایی و مسلمان به تعداد ۶ کشور

ت) ژاپن، اندونزی، مالزی، سنگاپور، ویتنام، کامبوج، برونئی به عنوان کشورهای شرق آسیا به تعداد ۷ کشور

ث) برزیل، مکزیک، پرو، ونزوئلا و کوبا به عنوان کشورهای قاره آمریکا به تعداد ۵ کشور

ج) کرواسی، صربستان، بوسنی و هرزه گوین و بلاروس به عنوان کشورهای اروپای شرقی به تعداد ۴ کشور

چ) هندوستان به عنوان کشور دارای اشتراکات فرهنگی و عضو سازمان بریکس

 رهاشدگی آثار به قاچاقچیان فعال چشمک می‌زند

رهاشدگی آثار به قاچاقچیان فعال چشمک می‌زند

احسان قاضی‌زاده هاشمی در نشست تخصصی «میراث در خطر ایران در پرتو اسناد نوشتاری و مدارک نویافته از غار هستیجان» که در محل سالن آمفی‌تئاتر موزه ملی ایران برگزار شد، اظهار کرد: تبدیل سازمان میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به وزارتخانه برای این بود که بتواند نقش حاکمیتی داشته باشد و نیز اعتبارات مستقل دریافت کند و همچنین نظارت پذیر باشد. این وزارتخانه ساختارها و تشکیلات متنوعی دارد.

نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در شرایط فعلی نیازمند این هستیم که از آثار و اشیا و محوطه‌های تاریخی به صورت جدی صیانت کنیم. وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی البته با کمبودهایی اعتباری مواجه است.

این نماینده مجلس با اشاره به اهمیت تقویت اعتبارات وزارت میراث‌فرهنگی، خاطرنشان کرد: در سه سال اخیر بودجه این وزارتخانه جهش بسیار خوبی داشته و ما در مجلس شورای اسلامی آمادگی این را داریم که برای سال ۱۴۰۳ به تقویت و افزایش بودجه این وزارتخانه کمک کنیم.

وی گفت: در حوزه تأمین اعتبار و بودجه ظرف ۳ سال گذشته اعتبارات میراث را چه در موزه تملک و دارایی چه نیروهای حفاظت افزایش دادیم البته کافی نیست، آقای ضرغامی نکته‌ای در مورد تخصیص اعتبار گفته بودند، خود وزارت میراث باید پیگیری کند. معتقدم یک مقداری باید خود مسئولان وزارتخانه کار معرفی میراث فرهنگی کشور را بیشتر کنند. در مورد میراث تاریخی باید یک حرکت فرهنگی با مشارکت خودتان در وزارت میراث صورت گیرد، کسی برای شما کاری نمی‌کند، شما مسئول هستید و باید مرد میدان باشید.

سازه‌ای که در ایران ثبت ملی بود در عراق به ثبت جهانی رسید

سازه‌ای که در ایران ثبت ملی بود در عراق به ثبت جهانی رسید

در این هفته قاسم آل کثیر فعال میراث فرهنگی اظهار کرد: در هجدهمین جلسه کمیته بین دولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس که در شهر کاسان جمهوری بوتسوانا برگزار شد، سازه «مضیف» به عنوان سازه‌ای از نی که مربوط به سبکِ زندگی تالاب نشینان جنوب ایران و عراق است به نامِ عراق در فهرست آثار جهانی قرار گرفت.

آل کثیر توضیح داد: دی ماه ۱۳۹۰ در چهارمین همایش سراسری شورای سیاست‌گذاری ثبت آثار ملی ایران که در جزیره قشم برگزار شد، ۳۲ اثر از آثار تاریخی، معنوی و طبیعی استان خوزستان از جمله فناوری ساخت مضیف به ثبت ملی رسیده بود.

چغازنبیل یک بهشت محیط زیستی در اطرافش دارد

چغازنبیل یک بهشت محیط زیستی در اطرافش دارد

این هفته یک برنامه مفصلی درباره چغازنبیل برگزار شد و مدیر پایگاه میراث جهانی آن از برنامه از غروب تا طلوع خبر داد و گفت اما یک فعال حوزه گردشگری میراث جهانی چغازنبیل را از نگاه محیط زیست اطرافش تشریح کرد و گفت: چغازنبیل تنها یک ساختمان نیست بلکه بهشت خوبی اطرافش دارد.

مجتبی گهستونی راهنما، پژوهشگر و فعال گردشگری در استان خوزستان، در نشست ناگفته‌های زیگورات چغازنبیل که در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد؛ درباره گنجینه‌های طبیعی در منظر این میراث جهانی صحبت کرد و گفت: تنها میراث‌فرهنگی در محدوده شهرستان شوش نبود که موجب نخستین کاوش‌های باستان‌شناسی در آن شد. بلکه میراث طبیعی این کهن شهر و به خصوص ظرفیت‌های نهفته در آن موجب شد تا نخستین اداره محیط زیست خوزستان هم در این شهر شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه خوزستان ظرفیت فوق العاده ای در جذب گردشگر هدفمند برای تحقیق و پژوهش و تولید محتوا بر روی جلوه‌های طبیعی پیرامون چغازنبیل دارد گفت: به همین دلیل منطقه حفاظت شده کرخه از سال ۱۳۴۹ در مجموعه مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست ایران قرار گرفت. ذخایر ارزشمند جنگل ملی کرخه، در زمره مهمترین میراث طبیعی پیرامون مثلت جهانی قرار می‌گیرند.

سوغات ایران در نمایشگاه استانبول معرفی می شود

چغازنبیل یک بهشت محیط زیستی در اطرافش دارد

سومین دوره نمایشگاه سوغات و هدایای گردشگری ترکیه از ۲۳ آذر ماه به مدت چهار روز و با حضور بیش از ۲۰۰ شرکت از کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران، یونان، ترکیه، بلاروس، سوریه و اسپانیا در مرکز نمایشگاه‌های بین المللی شهر استانبول برگزار خواهد شد.

کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، مأموریت دارد به عنوان نماینده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مدیریت و اجرای پاویون ایران را به انجام رسانده و زمینه مناسب برای حضور فعالان حوزه صنایع دستی، صنعتگران و تولیدکنندگان هنرهای سنتی و سوغات کشورمان را فراهم کند.

پاویون جمهوری اسلامی ایران با حدود ۸۰ مترمربع مساحت در سالن شماره ۶ مرکز نمایشگاه‌های بین المللی شهر استانبول قرار دارد.

تبدیل باغ عمارت امین اسلامی به خیابان/عبور خودرو از عرصه اثر ملی

تبدیل باغ عمارت امین اسلامی به خیابان

باغ و عمارت امین اسلامی یکی از مهمترین آثار دوره پهلوی دوم در نیشابور است که به دلیل اهمیت آن در سال ۸۰ به عنوان اثر ملی ثبت شد. این عمارت منزل شخصی فردی به نام ابوالحسن امین اسلامی یکی از خوانین نیشابور در دوره پهلوی اول و دوم بوده است.

اطراف این عمارت باغ بزرگی است که به نام مالک این عمارت نامگذاری شده است و مردم هم آن را باغ امین اسلامی می‌نامند. مساحت این عمارت و باغ حدود ۳۱ هزار متر مربع است و در مرکز شهر واقع شده است. البته تا پیش از این، باغ و عمارت دارای دیوار بود که برداشته و تخریب شد.

تبدیل باغ عمارت امین اسلامی به خیابان/عبور خودرو از عرصه اثر ملی

تخریب این دیوار موجب شده تا تعرض‌هایی به آن شود. از جمله اینکه دیگر این باغ متعلق به عمارت نیست و رفته که این باغ به یک مسیر اصلی برای رفت و برگشت خودروها تبدیل شده است. یک سال پیش تغییراتی در محوطه این اثر ملی انجام شد که به موجب آن ترافیک شهر نیشابور حل شود به همین دلیل اجازه ورود خودرو را به محوطه و عرصه این اثر ملی دادند.

در این راستا تعدادی درخت و یک آب نما قطع شد و به جای آن، برای ایجاد تقاطع، چراغ راهنمایی زدند. تعرض به این باغ و عمارت ثبت ملی توسط احسان زهره‌وند، معاون کل میراث فرهنگی خراسان رضوی مورد نقد واقع شد چون او گفته بود که این اقدام بدون اطلاع میراث فرهنگی انجام شده است.

بیستمین اسکلت انسانی در تخت جمشید کشف شد

بیستمین اسکلت انسانی در تخت جمشید کشف شد

خبر دیگر از حوزه میراث فرهنگی این بود که باستان‌شناسان در ششمین فصل از کاوش‌های مجموعه جهانی تخت جمشید بقایای یک اسکلت انسانی را به دست آوردند این بیستمین اسکلتی است که در تخت جمشید کشف شده است.

احمد علی اسدی با اعلام این خبر گفت: طی شش فصل کاوش‌های باستان‌شناسی در آبراهه‌های مجموعه جهانی تخت جمشید تا کنون ۲۰ اسکلت انسانی شامل اسکلت زن، مرد و کودک به دست آمده که بیستمین آن‌ها در روزهای گذشته و در ششمین فصل از کاوش‌ها به دست آمد.

عضو هیأت باستان‌شناسی دانشگاه هنر شیراز و سرپرست ششمین فصل کاوش در آبراهه‌های تخت جمشید افزود: بررسی‌ها نشان داده که این اسکلت‌ها مربوط به بعد از ویرانی تخت جمشید و متعلق به سال‌های ۱۸۰ قبل از میلاد در دوران حاکمان محلی فارس است.

علی اسدی با اشاره به اینکه کشف این اسکلت‌ها از اهمیت ویژه‌ای در پژوهش‌های باستان‌شناسی برخوردار است، تصریح کرد: کشف این بقایای انسانی می‌تواند تاریخ تخت جمشید پس از ویرانی را روشن‌تر کند.

وی گفت: جنسیت این اسکلت کشف شده تا کنون مشخص نشده و پس از بررسی‌های کارشناسان در روزهای آتی اطلاعات تازه‌ای از آن به دست می‌آید.

درخواست‌های دانشجویی از وزیر میراث فرهنگی

سلسله رویدادهای صد منظر پیرامون گفتگوی صمیمانه دانشجویان صنایع دستی با حضور وزیر میراث فرهنگی و مدیران معاونت صنایع دستی در سالن اجتماعات برج آزادی برگزار شد.

در این برنامه تعدادی از دانشجویانی که در برج آزادی جمع شده بودند از دانشگاه‌های هنر، سوره، پیام‌نور، پارس، علم و فرهنگ، الزهرا، شاهد، جهاد دانشگاهی، تربیت مدرس، فرشچیان به نمایندگی از هر دانشگاه صحبت کرده و درخواست‌هایی را مطرح کردند.

یکی از دانشجویان پیام نور گفت: در رشته هنرهای صنایع دستی و هنر اسلامی هدف دانشجو، عشق مطلق است و هدفی جز این برای دانشجو هنرهای صناعی متصور نیست.

وی افزود: استارت آپی در حوزه دانشجویان هنرهای صناعی ایجاد شود چون دانشجویان این رشته دیده نمی‌شوند. در بازار هم جای کار ندارند. اگر بتوانیم فضای تبادل برای بازار کار و نمایشگاهی برای هنرهای صنایع دستی داشته باشیم اتفاق خوبی است.

این دانشجو گفت: گردشگری صنایع دستی متمرکز را برای دانشجویان این رشته مد نظر قرار دهید.

تاراج بزرگ یافته‌های غار هستیجان/ کاوش بعد از ۷۰ سال بی خبری!

کاوش بعد از ۷۰ سال بی خبری!

یکی از نشست‌های تخصصی پژوهشگاه میراث فرهنگی در هفته پژوهش در سالن اجتماعات موزه ملی ایران برگزار شد. این نشست با موضوع میراث در خطر ایران، درباره یافته‌های غاری به نام هستیجان در شهرستان دلیجان استان مرکزی بود. غاری که ماجراهای عجیبی داشته است.

ماجرای غار هستیجان و اتفاقاتی که برای آن افتاده از این قرار است که چند سال پیش نیما آصفی دانشجوی دکترای زبان‌های باستانی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و پژوهشگر مهمان در دانشگاه لیدن هلند به دنبال یک تحقیق، متوجه وجود آثاری در غار هستیجان شد.

تحقیقات او و یافته‌هایی که به آنها رسیده بود، کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی را بر آن داشت تا به سراغ این غار بروند.

کارشناسان به شناسایی آن غار پرداختند و متوجه وجود آثار تاریخی شدند که خیلی از آنها به غارت رفته و تعداد اندکی از آنها هنوز مانده است. در ماه‌های مهر و آبان امسال محمدرضا نعمتی باستان شناس از طرف پژوهشگاه میراث فرهنگی به کاوش در این غار پرداخت و متوجه اتفاقاتی که در این غار افتاده شد.

تاراج بزرگ یافته‌های غار هستیجان/ کاوش بعد از ۷۰ سال بی خبری!

نعمتی این ماجرا را توضیح داد و گفت: وقتی به داخل غار رفتیم دیدیم طی ۷۰ سال تمام خاک آن زیر و رو شده است. این غار از نوع غار آهکی مُرده است و میلیون‌ها سال قدمت دارد.

وقتی به پای غار رسیدیم با یک صفحه صخره‌ای ۹ متری رو به رو شدیم. با کمترین جا به جایی، گرد و خاک زیادی بلند می‌شد که نشان می‌داد این غار هیچ رطوبتی ندارد و سالهاست کسی آنجا نرفته است. وجود سنگ‌های بزرگ یکی از مشکلات ما بود که باید با پتک و دیلم جا به جا می‌شد.

کد خبر 5966481

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha