۲۳ دی ۱۴۰۲، ۱۹:۳۴

فعال فرهنگی افغانستان:

تفکر مولانا در ذهن نسل جوان رسوخ کرده است

تفکر مولانا در ذهن نسل جوان رسوخ کرده است

مشهد- یک فعال فرهنگی افغانستان گفت: مولانا جلال‌الدین محمد بلخی یکی از شاخص‌ترین چهره‌های فرهنگی و اندیشمندی سرشناس در عرصه بین‌المللی است و تفکر مولانا در ذهن نسل جوان رسوخ کرده است.

ابوطالب مظفری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مولانا جلال‌الدین محمد بلخی یکی از شاخص‌ترین چهره‌های فرهنگی مشترک ما در این جغرافیای تمدنی و اندیشمندی سرشناس در عرصه بین‌المللی است، اظهار کرد: توجه علمی به آرا و اندیشه‌های او در روزگار کم‌فروغی فعالیت‌های ادبی و فرهنگی، بی تردید از مهم‌ترین کارهایی‌ست که پژوهشگران حوزهٔ ادبیات و فرهنگ می‌توانند مدنظر قرار دهند.

فعال فرهنگی افغانستان به تنش زدایی در زبان فارسی اشاره کرد و گفت: زبان فارسی در طول چند دهه گذشته به یک دعوای سیاسی تبدیل شده است در حالی که نباید تمدن و زبان را با چنین چالش‌های مواجه کرد.

وی افزود: همه اقوام باید توجه داشته باشند که در جهت حفظ زبان فارسی کوشا باشند؛ چرا که اگر زبان فارسی در افغانستان تقویت شود، باعث می‌شود که زبان پشتو و دیگر زبان‌ها هم تقویت شود.

مظفری با اشاره به اینکه امروز درگیر مشکلات قومیتی هستیم که مولانا نیز به آن هشدار داده بود، بیان کرد: متأسفانه مولانا آنگونه که باید در کشور فارسی زبان مورد توجه نبوده است و جامعه زبان و ادبیات فارسی از مشی فکری و سلوک ایشان فاصله گرفتند و آنچنان که شایسته اوست آثار او توجه قرار نمی‌گیرد و حتی در صدد تخریب و نادیده انگاری او هستند.

فعال فرهنگی افغانستان اظهار کرد: افغانستان باید از بحران‌های سیاسی و قومیتی خارج شود و آرامش نسبی پیدا کند تا شایستگی آن را پیدا کند متفکرانی مانند مولانا به اذهان مردم کوچه و بازار و فرزندان ما نزدیک تر شود. پژوهشگران و متفکران باید حرف‌ها و راهکارهای تازه ای برای معرفی مولانا داشته باشند.

وی گفت: متأسفانه بعد از اینکه جهان پارسی دچار انشعاب‌هایی شد و تبدیل به چند واحد جغرافیایی و سیاسی شد، شخصیت مولانا به جای اینکه وحدت بخش باشد، مایه پراکندگی در جهان فارسی زبان شد.

مظفری ابراز کرد: ترک‌ها به شکلی خود را وارث زبان مولانا می‌دانند. افغان‌ها و تاجیک‌ها و ایرانی‌ها نیز به گونه‌ای. زمان آن رسیده که به این خامی‌ها پایان دهیم و بگوییم مولانا مربوط به یک قومیت و اقلیم نیست و مربوط به تمدن گسترده است که هر کدام بخشی را در اختیار داریم.

فعال فرهنگی افغانستان به راهکارهای معرفی مولانا اشاره و ابراز کرد: راهکارهای مختلفی برای معرفی هر چه بیشتر مولانا وجود دارد، بهتر است در نظام درسی کشورهای ما تجدید نظر صورت گیرد و در محیط دانشگاهی و دانشجویان ادبیات را بیشتر به این سمت هدایت کنیم که پایان نامه و تحقیقاتشان در افق تازه‌تری از جهان زبان فارسی باشد و وحدت و گستردگی مدنظر باشد. در صدا و سیما و محافل فرهنگی بیشتر از همدلی ملت‌های جدا مانده از حوزه تمدن فارسی سخن بگوییم.

وی گفت: در ایران خوشبختانه در سال‌های اخیر تحقیقات بسیار خوبی انجام شده و محققان بسیار خوبی پرورش پیدا کردند. ده‌های گذشته را نگاه کنیم عمده ترین شرح‌های مولانا مربوط به هند، شبه قاره هند یا مربوط به کشورهای اروپا و ترکیه بود، اما در این چند دهه هم متفکران بسیاری داریم که شرح‌های خوبی درباره مولانا نوشتند. مقالات و کتاب‌های خوبی نیز نوشته شده است و این نشان دهنده این است که تفکر مولانا در ذهن جوانان امروز رسوخ کرده است و این جای امیدواری است.

کد خبر 5993518

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha