محمد رحم دل در گفتگو با خبرنگار مهر با تشریح مراحل تحول معماری در دوران های مختلف در ایران از دوره قاجار به عنوان دوران افول معماری ایرانی نام برد و افزود: با توجه به مقارن بودن دوران قاجار با انقلاب صنعتی اروپا، حاصل فعالیت های صنعتی و معماری اروپاییان بدون توجه به زیرساخت ها و اینکه ایران کشوری با پیشینه و ریشه های عمیق فرهنگی است به صورت طوطی وار و پوسته ای وارد معماری کشور ما شد.
وی اظهار داشت: این ورود یکباره و افسار گسیخته شکلها و عوامل تولید معماری، باعث التهاب معماری ایران شد به نوعی که معماری در این دوران با حرکت پوسته ای بدون نگاه به گذشته های تاریخی خود به صورت ناپخته از تولیدات صنعتی غرب استفاده می کند.
رحم دل با اشاره به اینکه در اروپای دوران انقلاب صنعتی معماری نیز در اوایل قرن نوزدهم دچار تحول شد، خاطرنشان کرد: ورود مصالح جدید (فولاد و بتن) باعث ایجاد ساختمان های پیشرفته تر، عظیم تر و مرتفع تر با شکل صنعتی شد و در نتیجه معماری در این دوران در اروپا به شکل متحدی درآمد که از آن به عنوان معماری مدرن نام برده می شود.
استاد موسسه آفرینش با تاکید بر اینکه پس از دوران مدرن، اروپاییان به این نتیجه رسیدند که معماری صنعتی محصول مناسبی برای بشر نیست، یادآور شد: در اواسط دهه 1960 معماری کلاسیک و پست مدرن دوباره احیا شد.
وی با تاکید بر اینکه معماری در اروپا به مراتب پیشرفت فن و تکنولوژی تحول پیدا کرده است، ادامه داد: متاسفانه در کشور ما در این دوران مشکلات مختلف سیاسی، اقتصادی همچنین سفرهای فرنگ و خارج از کشور، معماری ایرانی را در مقابل کار انجام شده ای قرار داد به نحوی که ایران در حالی که هنوز به طور کامل کشوری صنعتی نبود اما از معماری مدرن در ساختمان هایمان استفاده می کردیم.
رحم دل بیان داشت: در نهایت در دوران پهلوی اول، معماری ایران به صورت بسیار موثر و به طور اساسی در تولید دچار تقلیدات کورکورانه می شود به نوعی که بسیاری از ساختمان ها در این دوران به طور عینی از روی ساختمان های اروپایی و غربی ساخته می شود.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری شهر تاریخی بروجرد تاکید کرد: معماری ایرانی به دلیل اینکه محیای دریافت این جهش در فرهنگ و زیرساخت های فرهنگی خود نبود در این دوران دچار التهاب شد که هنوز هم اشعه و تاثیرات آن در معماری کنونی وجود دارد.
مهندس رحم دل با بیان اینکه معماری کنونی ما دچار نوعی آشفتگی ناشی از ورود بی حساب و کتاب تکنولوژی و فن شده است، عنوان کرد: این التهاب به نوعی است که ما هنوز صنعتی نشده، با معماری مدرن ساختمان هایمان را ایجاد می کنیم و هنوز دوران مدرن را طی نکرده به معماری پست مدرن می پردازیم.
وی با اشاره به اینکه حرکت معماری اروپا به صورت مرحله ای اتفاق افتاده است، یادآور شد: متاسفانه حرکت معماری در ایران در این دوره به مانند دانش آموزی که بخواهد همه مراحل آموزش را با هم و در آن واحد طی کند به صورت هم عرض و همزمان بوده است که این امر باعث گوناگونی و آشفتگی معماری امروزی ایران شده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه این آشفتگی را می توان به صورت مصداقی در ساختمان های ایجاد شده در جامعه دید، گفت: در شهرهای کنونی در کنار یک کار کاملا مدرن یک کار کاملا پست مدرن یا کلاسیک می بینیم که این نوع معماری به لحاظ جمیع جهات فکری، احساسی و عقلی که زیرساخت های هر فرهنگ را تشکیل می دهد با هم قرابت و همخوانی ندارند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه ضعف معماری ایرانی امروز با وجود پیشینه درخشان خود بسیار چشمگیر است، خاطرنشان کرد: این آشفتگی در معماری امروز باعث شده است امروز نتوانیم مدعی داشتن معماری مختص خود در دوره کنونی باشیم که با توجه به اینکه بسیاری از کشورها محصول معماری واحدی برای ارائه دارند، جای نگرانی و چاره اندیشی دارد.
نظر شما