۱۷ آذر ۱۳۸۶، ۱۳:۵۷

با امضای تفاهم نامه ای؛

بافتهای فرهنگی و تاریخی شهرها شناسایی و بهسازی می شوند

بافتهای فرهنگی و تاریخی شهرها شناسایی و بهسازی می شوند

تفاهم نامه همکاری سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری و سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور برای همکاری مطلوب در خصوص شناسایی ، حفظ ، احیا ، مرمت و بهسازی بافتهای ارزشمند فرهنگی و تاریخی شهرها به امضا رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر ، این تفاهم نامه به امضای مهندس اسفندیار رحیم مشایی رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و مهندس سید مهدی هاشمی معاون هماهنگی امور عمرانی وزیر کشور و همچنین رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور رسید.

بر اساس این تفاهم  نامه و مطابق بند ب ماده 115 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور ، سازمان میراث فرهنگی مکلف است آخرین فهرست شهرهای دارای بافت ارزشمند فرهنگی ، تاریخی را حداکثر دو ماه پس از امضای این تفاهم نامه به سازمان شهرداریها اعلام نماید.

اولویت اول فهرست مذکور می بایست به تفکیک استان و در بر گیرنده وسعت بافت های تاریخی شهرها، تعین محدوده، تعداد و تنوع بناها ، محوطه ها، گذرها، عناصر با ارزش و ویژگی های بافت ، باشد و همچنین مقرر گردید آخرین نقشه وضع موجود شهرهای مشمول این تفاهم نامه ( در صورت وجود ) توسط سازمان شهرداریها در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گیرد و در همین راستا سازمان میراث مکلف گردید محدوده بافت های تاریخی هر شهر را به صورت رقمی و بعنوان یک لایه اطلاعاتی جدید بر روی نقشه های مذکور مشخص نموده و نقشه های مربوطه را به همراه محدوده مشخص شده به سازمان شهرداریها عودت نماید.

مطابق یکی دیگر از مواد این تفاهم نامه ، سازمان شهرداریها موظف است با همکاری سازمان میراث فرهنگی حداکثر تا پایان برنامه چهارم در شهرهای دارای بافت ارزشمند فرهنگی ، تاریخی ساختار تشکیلاتی متناسب با بافت های تاریخی ، ایجاد نماید و شرح  وظایف ، اختیارات، مسئولیت ها و نیروی انسانی لازم در ساختار تشکیلاتی واحدهای سازمان یاد شده، توسط سازمان شهرداریها، پیش بینی و تعیین خواهد شد.

همچنین به موجب این تفاهم نامه به منظور اجرایی شدن ماده 115 قانون برنامه چهارم توسعه در هر استان شورای بافت تاریخی تحت نظارت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری تشکیل می گردد.

در یکی دیگر از مواد این تفاهم نامه آمده است باتوجه به شدت آسیب پذیری بافت های تاریخی کشور و هم پوشانی آنها در بسیاری از مناطق با بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری ، سازمان میراث فرهنگی ضمن تعریف مشخص از بافت  ارزشمند تاریخی ، به استناد بند 1 ماده 2 آئین نامه اجرایی ماده 115  برنامه چهارم، ضوابط و معیارهای حفظ و احیا مناطق تاریخی ارزشمند را به تناوب و اولویت و حداکثر تا پایان  سال 86 اعلام می نماید.

به موجب این تفاهم نامه ، به استناد ماده 3 آئین نامه اجرایی ماده 115 برنامه چهارم ، سازمان شهرداریها در قالب دستورالعمل بودجه سنواتی  شهرداریها، تاکید می نماید که با تصویب شورای شهر حداقل دو برابر نسبت سطح بافت تاریخی به سطح زیر پوشش خدماتی شهر، از درآمدهای شهرداری در اختیار مدیریت ذیربط این تفاهم نامه قرار گیرد.

همچنین به استناد ماده 4 آئین نامه اجرایی ماده 115 برنامه چهارم، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری علاوه بر اعتبارات در اختیار شهرداری ها که با تصویب شوراهای شهر بدین منظور اختصاص می یابد، سایر اعتبارات لازم را برای اجرای این آئین نامه بنا به پیشنهاد سازمان میراث و وزارت کشور ، در بودجه سالانه دستگاه های ذیربط پیش بینی خواهد کرد.

به موجب تفاهم نامه مزبور ، با همکاری سازمان شهرداریها و سازمان میراث فرهنگی ، شرح خدمات همسان طرحهای حفظ و احیا بافتهای ارزشمند فرهنگی تاریخی ، تهیه و جهت الحاق به شرح خدمات طرحهای توسعه شهری به مراجع ذیصلاح ارائه می گردد.

همچنین با همکاری سازمان شهرداریها و سازمان میراث فرهنگی نشست های تخصصی ،همایش های علمی ، کارگاههای آموزشی ، انجام طرحهای پژوهشی و همچنین بازدید از تجارب موفق داخلی و خارجی برای شهرداران و مدیران بافتهای تاریخی برنامه ریزی و اجرا خواهد شد.

به موجب این تفاهم نامه ، سازمان شهرداریها و سازمان میراث به مظور احیا بافت های تاریخی شهرها، جهت فراهم نمودن اعطای تسهیلات به اهالی ساکن در این بافتها ، جذب اعتبارات فاینانس و نیز ایجاد و جذب تسهیلات بانکی کم بهره از طریق بانکها و دولت، برنامه ریزی و اقدام خواهند نمود.

نماینده سازمان شهرداریها در اجرای این تفاهم نامه ، مدیر کل دفتر عمران و توسعه شهری و نماینده سازمان میراث  نیز مدیر کل دفتر حفظ و احیا بافت های تاریخی می باشد.

همچنین به موجب این تفاهم نامه دستورالعمل تشکیل شورای بافت های تاریخی استان ها ( موضوع تبصره ماده 3 تفاهم نامه ) نیز با هدف ارتقاء نظام مدیریت حفاظت از بافتهای تاریخی شهرها از طریق تحقق ماده 115 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور وایجاد هماهنگی و همکاری بین دستگاههای اجرایی به منظور اتخاذ تصمیم و نحوه اقدام در بافتهای تاریخی به پیوست این تفاهم نامه تهیه و ابلاغ شد.

تعداد اعضای اصلی شورا 7 نفر و شامل استاندار یا معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری به عنوان رئیس شورا، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان به عنوان دبیر شورا، رئیس سازمان مسکن وشهرسازی استان ، رئیس سازمان نظام مهندسی استان و دو نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه ( ترجیحا شهرساز و معمار ) ، نماینده شورای استان، شهردار مربوطه و رئیس شورای شهر مربوطه این تفاهم نامه به عنوان اعضای شورا می باشند.

بنا به تشخیص دبیر شورا از کارشناسان ذیصلاح و متخصص همچنین نماینده سازمان های مردم نهاد جهت شرکت در شورا بدون حق رای دعوت به عمل می آید. در صورتیکه شهر مورد بحث در دستور کار شورا ، دارای پایگاه میراث فرهنگی باشد، مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی مورد نظر نیز در شورا حضور خواهد داشت.

در صورتی که تصمیم گیری در خصوص اراضی و ابنیه موقوفه در دستور کار شورا قرار گیرد. مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان بدون حق رای در جلسه حضور خواهد داشت.

شرح وظایف شورای بافت های تاریخی استان ها عبارتست از: بررسی و اظهار نظر بر کلیه طرح های مطالعاتی ، پژوهشی و اجرایی در مناطق تاریخی و ارجاع آن به کارگروه مربوط به شورای برنامه ریزی و توسعه استان جهت تصویب و ابلاغ به دستگاههای ذیربط ، برنامه ریزی و سیاستگذاری در ارتباط با تدوین طرح های توسعه ای برنامه های حفاظتی ، تشویقی با هدف تقویت، حفاظت و احیا هویت مناطق تاریخی و تقویت جایگاه آن در شهر معاصر در قالب سیاست های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و همچنین تدوین و پیشنهاد راهبردها و راهکارهای لازم به منظور جذب سرمایه گذاری و مشارکت های مردمی و بخش خصوصی با هدف حفظ و تقویت جایگاه و باز زنده سازی مناطق تاریخی .

برخی دیگر از وظایف شورای بافت های تاریخی استانها نیز عبارتست از : مدیریت و نظارت برحسن انجام ضوابط مقررات و دستورالعملهای مصوب سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری ناظر بر بافت های تاریخی، تشکیل کمیته های تخصصی به تشخیص شورا، شناسایی خلا های قانونی واجرایی در خصوص حفظ و احیا بافت های تاریخی و پیگیری الزامات و اقدامات لازم در خصوص اصلاح قوانین و مقررات، ساختار تشکیلاتی کنترل  کامل امور اجرایی بافت تاریخی شهرها و نظارت مستمر بر حسن اجرای این تفاهم نامه در استانها.

شورای بافت تاریخی استانها حداقل هر ماه یکبار، جلسه عادی خواهد داشت و جلسات فوق العاده بنا به تقاضای کتبی از اعضا و با دعوت قبلی دبیر شورا میسر خواهد بود و دبیرخانه شورا زیر نظر دبیرشورا اداره می شود و محل آن در سازمان میراث فرهنگی استان خواهد بود.

گزارش و صورتجلسات بلافاصله پس از امضای کلیه اعضا توسط دبیرخانه به دبیرخانه شوراهای بافت تاریخی کشور واقع در دفتر حفظ و احیا بافت های تاریخی معاونت میراث فرهنگی سازمان ارسال خواهد شد. دبیرخانه شوراهای بافت تاریخی کشور موظف است حداکثر ظرف پانزده روز از تاریخ وصول صورتجلسات نظر نهایی خود را  اعلام نماید.

کد خبر 600665

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha