به گزارش خبرگزاری مهر،"جان بولتون" در مقاله ای در روزنامه واشنگتن پست نوشت : به ندرت اتفاق می افتد که سندی از سوی جامعه اطلاعاتی تاثیری همچون برآورد اطلاعات ملی آمریکا که هفته جاری منتشر شد، داشته باشد. به ندرت اتفاق می افتد که دولتی برای چنین اتفاقی تا این حد آمادگی نداشته باشد و به ندرت اتفاق می افتد که منتقدان تند از "جامعه اطلاعاتی" درباره مسائلی از جمله سلاحهای کشتار جمعی عراق به این سرعت چرخش داشته باشند.
وی افزود: همه این موارد نشان می دهد که ما نه تنها در تفسیر اینکه مقامهای ایرانی مشغول چه کاری هستند، مشکل داریم، بلکه همچنین یک مشکل اساسی تر این است که بخش اعظم جامعه اطلاعاتی، فرمولبندی سیاست را ارائه می دهند نه تحلیل اطلاعاتی و بسیاری در کنگره و رسانه از این مسئله خوشحالند. ممکن است که "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا در یک سال باقیمانده از دوره ریاست جمهوری خود نتواند سیاست خود را دربرابرایران اصلاح کند،اما وی با بازگرداندن جهان اطلاعاتی به ماموریت مناسب خود، یک میراث جاویدان را از خود بر جای خواهد گذاشت.
بولتون به نواقصی در گزارش اخیر برآورد اطلاعات ملی آمریکا ( NIE ) اشاره کرده و نوشته است: به این نواقص در " قضاوتهای کلیدی" این گزارش توجه کنید؛ گزارشی که علنی شد هر چند تحلیل تقریبا 140 صفحه ای آن محرمانه باقی ماند:
نخست آنکه نتیجه اصلی و عنوان آن مبنی بر اینکه ایران برنامه سلاحهای هسته ای خود را در سال 2003 متوقف کرد، به گونه ای نوشته شده که تضمین می دهد کل نتایج به اشتباه تفسیر خواهد شد. در واقع تفاوت واقعی کمی بین نتایج برآورد اطلاعات ملی آمریکا در سال 2005 درباره تواناییهای هسته ای ایران با گزارش سال 2007 آن وجود دارد.
بولتون ادعا کرد: از سوی دیگر، اختلاف بین برنامه های نظامی و غیرنظامی تا حد زیادی ساختگی است، چرا که غنی سازی اورانیوم برای استفاده های غیرنظامی و نظامی ضروری است.در واقع همیشه این برنامه غیرنظامی ایران بوده که خطر اصلی یک "جهش هسته ای" را تحمیل کرده است.
اختلافهای واقعی بین این دو برآورد در اطلاعات سخت نیست، بلکه در ارزیابی روانشناختی از انگیزه ها و اهداف مقامهای ایران است. این برآورد تایید می کند که تنها اطمینان نسبی درباره ادامه غنی سازی دارد و می گوید که شکافهای مهمی در اطلاعات ما وجود دارد و اینکه تحلیلگران ما از قضاوت اولیه خود درباره تعلیق جدا می شوند.
دوم آنکه، این گزارش در متن خود نیز دارای تناقض است و به اندازه کافی مورد حمایت واقع نشده است. این گزارش به این مسئله اشاره می کند که ایران مستعد مشوق و فشار دیپلماتیک است. من به عنوان معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات در سال 2003 می دانم که ما فشار دیپلماتیک مهمی علیه ایران وارد نکردیم و برآورد اطلاعات ملی آمریکا منطق خود را برای این نکته مهم توضیح نمی دهد. از سوی دیگر، خطرات و نتایج دنبال کردن یک راهبرد دیپلماتیک، محاسبات سیاسی است نه قضاوتهای اطلاعاتی.
سوم آنکه، خطرات دروغ پراکنی از سوی ایران واقعی است! ما بسیاری از منابع مثمر ثمر خود را در عراق طی سالهای اخیر به علت مهارت اطلاعاتی و امنیتی افزایش یافته ایران از دست داده ایم. هر گونه حضور منابع جدید باید با چیزی بیش از یک تردید کم صورت گیرد.مقامهای اطلاعاتی در بخشی از ارائه اطلاعات قبلی گفتند آنها به این نتیجه رسیده اند که "ممکن است " نه اینکه " احتمال دارد" اطلاعات جدیدی که آنها به آن تکیه می کنند یک نیرنگ باشد؛ اینها نتایج بسیار علمی نیستند.
چهارم آنکه، برآورد اطلاعات ملی آمریکا متحمل یک مشکل مشترک در دولت آمریکا نیز می شود و آن ارزشگذاری بیش از حد بر تازه ترین بخش از اطلاعات است. در بوروکراسی، در جایی که دسترسی به اطلاعات عامل درجه و اعتبار است ، ایجاد تغییرات سیاسی داخلی با آخرین خبر داغ خوشایند یک امر معمولی و در عین حال بسیار زیان آور است. این یک بخش از اطلاعات نادر است که اگر بتواند قاطعانه و یا حتی به شکلی قابل توجه متن اطلاعات کنونی را که معلوم است، دگرگون کند، بسیار مهم است. با این وجود به نظر می رسد که گرایش به طرف اطلاعات جدید یک تاثیر نامناسب بر تحلیل اطلاعاتی دارد.
پنجم آنکه، بسیاری که در تدوین و تصویب این برآورد شرکت داشتند کارشناسان و متخصصان اطلاعاتی نبودند، بلکه پناهندگان و آوارگانی از وزارت امور خارجه بوده اند و در بوروکراسی محوری جدید مدیر اطلاعات ملی قرار گرفتند. این مقامها دیدگاه های نرمی درباره تمایلات هسته ای ایران در پنج شش سال گذشته داشته اند و حال آن دیدگاه ها را می نویسند. در واقع اینها عینا طرفداریهای سیاسی است که آنها پیش از این هم داشته اند و به عنوان قضاوتهای کلیدی این نوشته ها را بار دیگر ارائه کردند.
به گزارش مهر، در پایان این مطلب ادعا شده است: در حالی که رئیس جمهور( آمریکا) و دیگران می گویند که ما باید به فشار خود علیه ایران ادامه دهیم، این اژدر اطلاعاتی این تلاشها را از بین برد . این گزارش راه را برای ایران در جهت رسیدن به تمایلات هسته ای خود به شکلی زیانبار و آسیب رسان برای همه ما هموار می کند.
سازمان برآورد اطلاعات ملی آمریکا(NIE) دوشنبه 12 آذر گزارشی را منتشر کرد که در آن به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران اشاره و اعلام شده است که آمریکا از سال 2003 میلادی به خوبی از این مطلب آگاهی داشته که تهران در پی تولید سلاحهای هسته ای نیست
این در حالی است که علاوه بر تاکید ایران بر اینکه هرگز برنامه هسته ای نظامی نداشته، حتی سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به صراحت اعلام کرد ایران حتی پیش از سال 2003 نیز برنامه تسلیحات اتمی نداشته است.
نظر شما