طرفین در پایان این اجلاس، سند همکاری مشترک درباره ترویج دموکراسی و تجارت آزاد امضا کردند؛ رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا - آفریقا با وجودی آنکه در برخی مواضع مانند حقوق بشر در نشست دو روزه خود در لیسبون - پایتخت پرتغال- که در حال حاضر ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را نیز بر عهده دارد، اختلاف نظرهایی داشتند، اما توانستند به برخی توافقات دست پیدا کنند .
شرکت کنندگان در این نشست توانستند درباره برخی همکاری های استراتژیک میان دو طرفین به توافقاتی دست پیدا کنند که از جمله آنها می توان به کمکهایی که اتحادیه اروپا در جهت برخورداری آفریقا از انرژی هسته ای صلح آمیز در اختیار آنها قرار می دهد ، اشاره کرد .
" آنجلا مرکل " صدراعظم آلمان که پیش از این ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده داشته و در حال حاضر نیز ناظر بر ریاست کنونی این اتحادیه است در این باره تصریح کرد : اتحادیه اروپا همواره خواهان آفریقایی است که حقوق بشر در آن رعایت شده و به این وسیله زمینه همکاری های لازم با اروپا مهیا شود .
این مقام آلمانی همچنین خاطر نشان کرد که ازهرگونه عقد قرارداد همکاری با آفریقا استقبال کرده و بر لزوم تحقق آن تاکید دارد .
از دیگر اتفاقاتی که در حساس شدن این نشست نقش داشت می توان به حضور"رابرت موگابه" رئیس جمهوری زیمبابوه در این گردهمایی اشاره کرد .
پیشتر برخی از مقامهای اروپایی از جمله "گوردون براون " نخست وزیر انگلیس به علت مخالفتهای موگابه با سیاستهای آمریکا ،حضور خود درنشست اتحادیه اروپا - آفریقا را منوط به شرکت نکردن رئیس جمهوری زیمبابوه دانسته بود .
رئیس جمهوری زیمبابوه نیز این اقدام را نشان دهنده خودخواهی مقامهای اروپایی قلمداد کرده و در نهایت در این نشست مهم شرکت کرد .
از سویی دیگر "خاویر سولانا " مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره نشست اتحادیه اروپا - آفریقا خاطر نشان کرد : اظهارات موگابه به هیچ وجه پسندیده نبوده و نباید آن را به تمام اروپا تعمیم داد .
اتحادیه اروپا علاوه بر قول همکاری های هسته ای به آفریقا درباره همکاری های اقتصادی نیز قولهای مساعدت به آنها داده و تاکید کرده که از این پس کشورهای آفریقایی به عنوان همکار استراتژیک اروپا به شمار آیند .
در توافق اخیر اتحادیه اروپا - آفریقا کمکهای مالی در مواقع ضروری و همچنین حمایتهای غیر مادی نیز نیز تبیین شده است . اتحادیه اروپا خود را موظف دانست که در سایه همکاری با دولتهای آفریقایی، ریشه فقر و گرسنگی را در این منطقه از بین ببرد که " آلفا عمر کناره" رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا نیز در سخنانی تصریح کرد که آفریقا به هیچ وجه قاره فقیر نبوده و دارای منابع طبیعی بسیار است .
وی افزود : آفریقا باید راه استفاده و بهره بری از منابع خود را پیدا کرده و در این زمینه نیازمند برخی حمایتها است .
ناظران سیاسی در عین حال بر این باورند که زمان، تحقق این قراردادها را نشان داده و از حرف تا عمل فاصله زیاد است . آنچه در حال حاضر مهم جلوه می کند اهمیت راهبردی آفریقا برای کشورهای اروپایی است .
نظر شما