۱۴ فروردین ۱۴۰۳، ۱۲:۴۳

پرونده «رمضان در جهان عرب»/۴؛

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

ماه رمضان در تمام کشورهای عربی و اسلامی با رنگ و بوی خاصی همراه است که بسته به نوع آداب و رسوم فرهنگ‌های مختلف شکل‌های متفاوتی در این کشورها پیدا می‌کند.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: با فرارسیدن ماه مبارک رمضان بار دیگر به آداب و رسوم کشورهای مسلمان برای استقبال از این ماه مبارک و مراسم‌های مختلفی که در این ماه توسط روزه داران انجام شده توجه می‌شود؛ در این میان خوراکی‌ها و غذاهای مختلف در کنار شیرینی جات جایگاه ویژه ای در سفره‌های خانواده‌های روزه دار دارد.

خرید ظروف جدید برای آشپزخانه

شهروندان تونسی نیز مانند دیگر کشورهای عربی و اسلامی با حال و هوای خاصی به استقبال ماه مبارک رمضان می‌روند. تمیز کردن و در برخی موارد رنگ آمیزی آشپزخانه، سروسامان دادن به وسایل آشپزخانه به ویژه ظرف و ظروف‌ها و خریداری ادویه‌های مختلف از جمله کارهایی است که خانواده‌های تونسی در این ماه انجام می‌دهند.

روزه داران تونسی قبل از آغاز ماه مبارک رمضان مبلغی را برای تهیه وسایل و خوراکی‌های لازم در این ماه کنار می‌گذارند که بیشتر از هزینه‌های ماه‌های دیگر سال است.

انواع غذاها و شیرینی جات مخصوص ماه رمضان

در استان‌های شمالی که تولید کننده غلات هستند از چند هفته قبل از آغاز ماه رمضان سوپ فریکه آماده سازی می‌شود که ماده اولیه آن گندم یا جو سبز است. برای تهیه آن باید خوشه‌های جو یا گندم قبل از آنکه به صورت کامل برسند چیده شوند و بعد از آنکه با وسایل مختلف از خوشه جدا شدند بر روی آتش برشته می‌شوند و در چند کیسه دسته بندی و نگه داری می‌شوند تا ماه مبارک رمضان فرا برسد. این غلات با آسیاب های سنتی تبدیل به آرد شده و بعد از پاکسازی برای پخت و پز در آشپزخانه به همراه گوشت مرغ یا ماهی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

استان باجه واقع در شمال غرب تونس در ماه مبارک رمضان تبدیل به مقصد تمام تونسی‌ها می‌شود چرا که شهرت این استان به پنیرهایی است که تولید می‌کند. البته شیرینی جات و حلواهای استان باجه به ویژه شیرینی المخارق نیز در میان مردم این کشور بسیار معروف است.

میوه‌های خشک نیز در ماه مبارک رمضان جایگاه ویژه ای در میان شهروندان تونسی دارد به طوری که در این ماه برای تهیه شیرینی جات سنتی از آن‌ها استفاده می‌شود. در کنار آماده سازی انواع غذاها و شرینی جات در تونس طی ماه مبارک رمضان روزه داران تونسی برای غبارروبی مسجدها با یکدیگر همکاری می‌کنند.

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

از دیگر خوراکی‌های ماه مبارک رمضان در تونس می‌توان به خرماهای روغنی و کره ای، سالادهای مختلف، بریک که شبیه سمبوسه است اشاره کرد. در برخی محله‌های تونس نیز کودکان از نخستین روز ماه مبارک رمضان در تهیه نوعی شرینی به اسم کردیانه که با سفیده تخم مرغ و شکر آماده می‌شود با یکدیگر رقابت می‌کنند.

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

برخی از خانواده‌های تونسی نیز در شهرهای شمالی شیرینی‌هایی با نام‌های عصیده یا مدموجه با روغن و عسل تهیه می‌کنند که مخصوص پذیرایی از مهمانان و یا توزیع میان فقرا است.

ماه مبارک رمضان بر ذائقه خانواده‌های تونسی نیز تاثیر می‌گذارد به طوری که اکثر آن‌ها به سمت خوراکی‌ها و غذاهای چرب‌تر و سنتی گرایش پیدا می‌کنند. روزه داران تونسی ترجیح می‌دهند از لبنیات تازه و تخم مرغ استفاده کنند و در مقابل مصرف نان‌های معمول یارانه ای کاهش یافته و جای خود را به نان‌های خاص غیر یارانه ای می‌دهند.

حال و هوای خاص بازارهای تونس در ماه رمضان

بازارهای تونس در آستانه ماه مبارک رمضان شاهد ازدحام مردم این کشور برای خرید مواد اولیه پخت غذاهای مختلف و لوازم مورد نیاز در آشپزخانه است و به همین دلیل فروشنده‌ها تلاش می‌کنند با تزیین بازارها شور و شوق بیشتری به این فضا بدهند. خیابان‌های نزدیک به بازارها نیز با فانوس‌ها و چراغ‌های رنگی تزیین می‌شوند.

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

عدنان العلانی که تاجر بازار مس استان قیروان واقع در مرکز تونس است در خصوص حال و هوای بازارها در ماه مبارک رمضان می‌گوید: این ماه شور و حال خاصی به بازارهای شهر می‌دهد و تاجران مس از این فضا بسیار بهره می‌برند چرا که خانواده‌های تونسی ظرف و ظروف مسی آشپزخانه را پیش از آغاز ماه رمضان نو می‌کنند. این کار یکی از آداب و رسوم اصیل استان قیروان تونس است به طوری که پیش از آغاز این ماه مبارک هزاران تونسی برای سفید کردن ظروف مسی خود به این استان می آیند. این در حالی است که صنعت تولید ظروف مسی در اکثر استان‌های تونس رو به افول رفته است.

شهروندان تونسی در ماه مبارک رمضان بیش از ماه‌های دیگر هزینه می‌کنند به طوری که روزانه ۵۰۰ هزار دینار برای ماه مبارک رمضان کنار می‌گذارند. بدین ترتیب می‌توان گفت که هزینه‌های خانوارهای تونسی در این ماه ۳۴ درصد نسبت به ماه‌های دیگر افزایش پیدا می‌کند.

مردم این کشور خانه‌های خود به ویژه سالن‌های پذیرایی را برای استقبال از مهمان‌های ماه مبارک رمضان آماده سازی کرده و تزیین می‌کنند زیرا طی ماه مبارک تا روزهای نخست عید فطر شب نشینی‌های فامیلی و خانوادگی برگزار می‌شود و ادامه دارد.

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

خرید لباس‌های نو نیز یکی از آداب و رسوم مردم تونس برای استقبال از ماه مبارک رمضان به شمار می‌رود. شب قبل از آغاز ماه مبارک رمضان در تونس که «لیله القرش» نام دارد برای خانواده‌های تونسی از جایگاه خاصی برخوردار است. برخی از خانواده‌ها شیرینی‌هایی مانند رفیسه و یا رشته تهیه می‌کنند و به آن‌ها آجیل، خرما و کشمش اضافه می‌کنند.

رمضان در تونس؛ توجه ویژه به خرید ظروف و لباس‌های نو

در فرهنگ مردم کشور تونس شخصی با عنوان بوطبیله در سحرهای ماه مبارک رمضان به همراه طبل خود در خیابان‌ها می‌گردد و همگان را به بیداری در سحرهای این ماه عزیز دعوت می‌کند.

کد خبر 6058829

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • DE ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۴
      0 0
      رمضان در واقع نوروز عرب هاست.