دکتر محمد کیارشی، نماینده سابق جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی ، در ارزیابی اقدام اخیر روسیه در تحویل نخستین محموله سوخت نیروگاه اتمی بوشهر به ایران، اظهار داشت: با توجه به اتفاقاتی که در جریان رایزنی های تهران - مسکو در خصوص نیروگاه اتمی بوشهر رخ داده و مشکلات بی شماری که در خلف وعده روس ها با آن مواجه بودیم، به نظر می رسد که اقدام اخیر روسیه را باید رویکردی قابل توجه از سوی کرملین نسبت به فعالیت های هسته ای ایران ارزیابی کرد.
وی با اشاره به تغییرات اساسی که طی ماه های اخیر در سیاست های روسیه نسبت به مسائل مهم بین المللی ایجاد شده است، افزود: نباید فراموش کرد که تغییراتی که در سیاست های روسیه مشاهده می شود صرفا به مسائل مربوط به ایران منحصر نیست و این روندی کلی است که به سیاست های کلان مسکو در مواجهه با مسائل جاری در نظام بین الملل باز می گردد.
کیارشی تغییرات جاری در سیاست های روسیه را مثبت دانست و ادامه داد: روند تحولات سیاسی در روسیه که برگرفته از مواضع جدید ولادیمیر پوتین است، موجب تقویت مناسبات مسکو با بسیاری از بازیگران قدرتمند منطقه ای چون ایران شده و به نظر می رسد که تحویل سوخت نیروگاه اتمی بوشهر در شرایط کنونی نیز در همان چارچوب قابل ارزیابی باشد.
نماینده اسبق کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین در تحلیل مواضع اخیر جورج بوش مبنی بر اینکه در پی تحویل سوخت نیروگاه اتمی بوشهر، ایران دیگر نیازی به غنی سازی اورانیوم نخواهد داشت، گفت: توجه داشته باشید که موقعیت کنونی آقای بوش همچون غریقی است که برای غرق نشدن به هر حشیشی دست می اندازد! و در شرایط فعلی کاخ سفید هر واقعه ای که در جریان مسائل هسته ای ایران رخ می دهد را به سود خود تفسیر می کند که این چیز تازه ای نیست.
وی یادآوری کرد: ایالات متحده در روند ساماندهی اقدامات غیرقانونی خود علیه ایران از هیچ تلاشی فروگذار نمی کند اما از سوی دیگر نباید از یاد برد که روابط بین الملل چیزی نیست که بتوان بر وقایع آن قسم خورد؛ به هر حال در شرایط کنونی و پس از جنگ دیپلماتیک طولانی که ایران با روسیه داشته، موفق به دریافت حق مان از روس ها شده ایم و قطعا این بخش ماجرا نکته ای مثبت است.
کیارشی با اشاره به بدقولی های مکرر روسیه در تحویل سوخت مورد نیاز نیروگاه اتی بوشهر، افزود: روند مذاکرات هسته ای ایران و روسیه به وضوح نشان می دهد که ایران باید در تولید سوخت هسته ای خودکفا شود و البته بهترین توجیه برای این موضوع نوع رفتار مسکو در تحویل سوخت این نیروگاه به تهران است.
نماینده اسبق کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه داد: از سوی دیگر باید توجه داشت که به هر حال روسیه نیز دریافته که با توجه به آخرین تحولات جاری در نظام بین الملل همکاری و همسویی با ایران به عنوان یک شریک استراتژیک بیش از هر کس منافعی را عاید او خواهد کرد و لذا تحویل سوخت بوشهر در این چارچوب نیز قابل ارزیابی است.
وی در خصوص موضع روسیه مبنی بر لزوم تعلیق غنی سازی اورانیوم از سوی تهران همزمان با تحویل سوخت نیروگاه بوشهر به کشورمان نیز گفت: در این خصوص ابتدا باید یادآور شد که درخواست از ایران برای تعلیق غنی سازی، درخواستی غیرقانونی است که در قطعنامه های ناثواب شورای امنیت علیه ایران گنجانده شده است.
کیارشی همچنین اظهار داشت: از سوی دیگر روسیه نیز یکی از اعضای دائم شورای امنیت و کشوری است که به هر حال به قطعنامه های این شورا علیه ایران رای مثبت داده و لذا باید مواضع خود را نیز درآن چارچوب اعلام کند اما با توجه به عدم وجود هر گونه مبنای عقلانی و قانونی برای این قطعنامه ها از سویی و ایستادگی ایران بر حقوق قانونی اش از دیگر سو، این قبیل مواقع روسیه را نباید جدی گرفت.
نظر شما