به گزارش خبرگزاری مهر، اسفندیار رحیم مشایی در خصوص بازگشت اشیای تاریخی جیرفت به ایران ، افزود: گالری برکت تنها یک ماه فرصت دارد تا اعتراض خود را به دادگاه عالی لندن اعلام کند.
وی با تاکید بر اینکه گالری برکت در صورت اعلام اعتراض به این حکم در دادگاه عالی لندن باید 400 تا 500 هزار پوند هزینه کند، اظهار داشت: همچنین حکم دادگاه لندن نسبت به برگشت اشیای تاریخی جیرفت به ایران حکم دادگاه استیناف بوده و شانس گالری برکت در دادگاه نهایی بسیار اندک است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه در ابتدا دادگاه انگلستان با استناد به این موضوع که در قوانین ایران به صراحت اعلام نشده که دولت مالک اشیای تاریخی است حکم را به نفع گالری برکت صادر کرده بود، تصریح کرد: پس از این حکم، ایران با وجود پرداخت هزینه های بسیار زیاد تصمیم گرفت به دادگاه استیناف شکایت کند، ضمن آنکه وکیل ایران نیز تغییر داده شد و با همکاری کارشناسان حقوقی ایران و انگلستان، دادگاه انگلستان در مرحله استیناف خواهی ، حکم را به نفع ایران صادر کرد.
به گفته مشایی، دستهای پنهانی در خارج از مرزهای ایران از قاچاق اشیای تاریخی حمایت می کنند و در صورتی که در مرحله استیناف حکم به نفع ایران صادر نمی شد، بسیاری از سوداگران و قاچاقچیان آثار تاریخی دوباره کار قاچاق و حراج اشیای تاریخی ایران را در خارج از مرزهای ایران به ویژه کشور انگلستان شروع می کردند.
وی ادامه داد: با حکم دادگاه انگلستان خرید و فروش اشیای تاریخی ایران بازار و رونق خود را در انگلستان از دست داد. همچنین از سوی دیگر قاچاقچیان آثار تاریخی به این موضوع آگاهی دارند که در صورت حراج یا خرید و فروش آثار تاریخی ایرانی به طور قطع دولت ایران اقدامات قضایی لازم را در جهت بازپس گیری این آثار انجام می دهد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به ایجاد رویه جدید در دستگاه قضایی انگلستان در مورد پرونده های مشابه قاچاق آثار تاریخی، تصریح کرد: استدلال دادگاه انگلستان در مورد پرونده حراج اشیای تاریخی ایران این بود که در قوانین ایران به صراحت اعلام نشده که دولت مالک اشیای تاریخی است . به همین دلیل سازمان میراث فرهنگی در دور جدید لایحه ای به دولت پیشنهاد داد تا متن آن به صورت تفسیر تلقی شود. این پیشنهاد از سوی دولت به مجلس ارائه شد و مجلس نیز تصویب کرد که اشیای تاریخی همواره در مالکیت دولت ایران بوده و خواهد بود.
طرح ملی توسعه و صیانت از حریم پارسه و پاسارگاد موضوع دیگری بود که مشایی به آن اشاره کرد و گفت: با توجه به ثبت جهانی پاسارگاد و بازدید سالانه تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی از این منطقه جهانی ، حفاظت و صیانت از حریم آن یکی از ضروریات است.
وی همچنین تصریح کرد: هیئت دولت در سفرهای استانی خود ردیف بودجه خاصی را برای حفاظت و صیانت از مجموعه پارسه و پاسارگاد در سال 1387 در نظر گرفته است. اقدامات فیزیکی، جابه جایی روستای مادر سلیمان که در 500 متری مقبره کوروش قرار دارد، ساماندهی ورود به مجموعه پارسه و پاسارگاد و راه اندازی موزه پاسارگاد از جمله برنامه های طرح حفاظت و صیانت از حریم پارسه و پاسارگاد در سال آینده است.
همچنین همواره تخت جمشید بدون یک برنامه حفاظتی روشن مورد بازدید گردشگران قرار می گرفت، اما قرار است از سال آینده برنامه حفاظتی آشکار برای این مجموعه جهانی تدوین شود.
وی درباره جابجایی روستای مادرسلیمان، گفت: در فاصله کمتر از 500 متری مقبره کوروش سوله های صنعتی وجود دارد که حریم منظری منطقه را بر هم زده، همچنین در این محدوده روستایی است که ساخت و سازهای اهالی روستا چهره منطقه را مخدوش کرده و به همین دلیل سازمان درصدد جابجایی روستا است.
مشایی ادامه داد: طرح جابجایی روستا، همانند طرح های ملی توس و هگمتانه از جمله طرح های مهم سازمان میراث فرهنگی در سال جاری خواهد بود.
هماهنگی میان سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ، فرمانداری و استانداری موضوع دیگری است که معاون رئیس جمهور به آن اشاره کرد و گفت: قرار است سازمان با هماهنگی استانداری فارس هزینه های جابجایی روستا را به غیر از خرید زمین های روستا تامین کند. همچنین با توجه به هماهنگی های صورت گرفته قرار است فرمانداری مرودشت نیز زمین های معوضی را با اهالی روستا بدهد.
مشایی در پاسخ به این پرسش که آیا طرح خرید زمین های کشاورزی روستائیان در دستور کار سازمان میراث فرهنگی است، افزود: با توجه به اینکه زمین های کشاورزی و فعالیت کشاورزان در این منطقه به عنوان یک جاذبه طبیعی و سنتی برای گردشگران است، طرح خرید زمین های کشاورزی در دستور کار سازمان نیست.
به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری همچنین هیئت دولت برای ساماندهی مجموعه سعدیه و حافظیه در سال 1387 ردیف بودجه مشخصی را برای این دو مجموعه تاریخی و فرهنگی اختصاص داده است.
مشایی همچنین درباره وضعیت عبور قطار از کنار نقش رستم، افزود: در ابتدا قرار بود قطار از فاصله 350 متری نقش رستم قطار عبور کند ، اما با توجه به وظیفه سازمان نسبت به نگهداری و صیانت از آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی با هماهنگی وزارت راه، مطالعات تخصصی و کارشناسی خود را شروع کرد.
وی در پایان تصریح کرد: بعد از مطالعات کارشناسان ، سازمان اعلام کرد که قطار باید از فاصله هزار متری نقش رستم عبور کند و خوشبختانه با توجه به هماهنگی میان سازمان و وزارت راه قرار است قطار حداقل از فاصله هزار تا 1200 متری نقش رستم عبور کند . ضمن آنکه عبور قطار از کنار این اثر تاریخی باعث می شود این منطقه تاریخی بیشتر به گردشگران معرفی شود.
نظر شما