به گزارش خبرگزاری مهر، هم اندیشی موضوع شناسی فقهی و اخلاقی در بیوتکنولوژی با حضور استادان و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی کشور و با ابتکار انجمن بیوتکنولوژی ایران، پژوهشکده فناوری های نوین زیستی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله(عج)، معاونت پژوهشی وزارت بهداشت ، درمان وآموزش پزشکی وپژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درمرکز همایش های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد.
آیت الله رضا استادی دانشمندان کشور را مایه افتخار دانست و گفت: چنین اساتید و دانشگاهیانی که علیرغم پیشرفت علوم به مسایل دینی و شرعی پایبند بوده و در تحقیقات خود این مسایل را لحاظ میکنند مایه مباهات و افتخار هستند.
وی پاسخگویی به مسائل روز را وظیفه حوزه علمیه دانست و افزود: دینی که جامع است و تمامی شیون زندگی را در بر میگیرد نمیتواند از پاسخ به سئوالات روز بیتفاوت باشد.
وی ادامه داد: مسائل جدید باید کاملاً برای فقهای ما روشن شوند زیرا اگر موضوعی بخوبی تحلیل و تبیین نشود نمیتوان حکم درستی برای آن بیان کرد.
استاد حوزه علمیه قم گفت: اندیشمندان دانشگاهی باید در طرح موضوع کلیه پیامدهای مثبت و منفی آن را در اختیار فقیه قرار دهند.
وی ادامه داد: اندیشمندان در طرح یک موضوع علمی نباید از آغاز جواز قضیه را از نظر اسلام مسلم بدانند بلکه باید به دور از گرایشها و جو سازیها مطلب را در اختیار فقها قرار دهند تا حکمی متناسب با آن صادر شود.
وی با انتقاد از اینکه گاهی در مباحثات علمی، مبانی فقها نادیده گرفته میشود افزود: مسائل باید با در نظر گرفتن مبناهای موافق و مخالف مطرح شوند و اگر نظری را از دیدگاه خود سست میدانیم به بحث در مورد آن بپردازیم.
امام جمعه موقت قم تصریح کرد: مردم به مراجع تقلید اعتماد دارند و نباید اگر نظری را نپسندیدیم به جوسازی بپردازیم و از مردم سلب اعتماد کنیم زیرا این امر باعث سست شدن اعتقادات مردم میشود.
آیت الله استادی با انتقاد از کسانی که مجتهد نیستند اما وارد مباحث فقهی می شوند گفت: شرط مؤثر بودن کار، درست انجام شدن آن است و کسانیکه در مسائل فقهی و علمی اهلیت ندارند نباید وارد بحث شده و بیجهت اظهار نظر کنند.
دکتر تولایی رییس پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه بقیه الله نیز با اشاره به تعریف بیوتکنولوژی گفت: امروز استفاده از موجودات زنده، اندامها، بافتها، سلولها وحتی اجزای زیر سلولی موجودات زنده برای تولید یک فراورده یا ارائه خدمات برای بهبود رفاه بشری بیوتکنولوژی یا زیست فناوری نامیده میشوند.
وی اهداف این نوع هماندیشیها را تبیین فلسفی و کلامی حد تسخیر دانشمندان در موجودات زنده، مبانی و حد منفعت مشروع و قواعد شرع در کار با حیوانات و گیاهان آزمایشگاهی دانست گفت: تلاش وهمفکری تا مرحله وصول به راههای منطقی تبدیل نیازهای توسعه علم در کنار اخلاق و مراعات ارزشها، زمینهسازی تدوین قوانین عملی و قابلاجرا در جامعه از اهم اهداف این نشستهاست.
وی بیوتکنولوژی مدرن را درمتون حقوقی والزام آور بینالمللی معادل مهندسی ژنتیک دانست وگفت: نباید دستگاههای اجرایی کشور از ورود به مباحث علمی جدید دورری کنند.
جانشین رییس انجمن بیوتکنولوژی ایران با برشمردن بخشی ازدستآوردهای کشور دراین دانش جدید، گفت: تولد اولین جانورشبیهسازی شده درخاورمیانه، انتشار نخستین مقاله کاملاً ایرانی درنشریه نیچر و تولید داروی تقویت سیستم ایمنی داروی ضد ایدز و درمان ضایعات نخاعی با پیوند سلولها از دستاوردهای سال گذشته دانشمندان ایرانی در این عرصه بودهاند.
رییس پژوهشکده فناوریهای نوین دانشگاه بقیه الله تولید حیوانات ترا ریخته وساخت وعرضه داروی سینووکس و راه اندازی مجتمع بزرگ تولید داروهای نوترکیب و ادامه تولید برنج تراریخته را از جمله دهها موفقیت علمی دیگر دانشمندان کشورمان در بیوتکنولوژی عنوان کرد.
دکتر تولایی با این حال به چالشهای مداخلات گسترده درشرایط زیست محیطی، اکوسیستم و طبیعت موجودات زنده اشاره کرد و گفت : چالشهای جدی در حوزه های اخلاق و مذهب، از برخوردهای بسیارافراطی بعضی مکاتب که پیشرفت علم در این حوزهها را به کلی حرکت در مسیر شجره ممنوعه تلقی مینمایند تا تفریط گسترده دربعضی مکاتب مبتنی براومانیسم وماده گرائی که هرگونه مداخله در جهت رفع نیازانسان را مجاز میشمارند، دانشمندان این حوزه را با بحران فکری مواجه نمودهاند.
رییس پژوهشکده فناوریهای نوین دانشگاه بقیه الله تأکیدکرد: با این حال مبانی دین پویا و مبتنی بر اجتهاد دراسلام، ایجاب مینمایند که فقها، فلاسفه و دانشمندان حوزه علوم اسلامی در تعامل با متخصصین حوزه سلولی، مولکولی، ژنتیک وفناوریهای زیستی به تبیین موضوع پرداخته و با اتکا به قرآن و سنت سئوالات کلیدی در این زمینه را پاسخ گویند.
نظر شما