سوژه
پذیرش دانشجوی پزشکی از دوره کارشناسی
خبر
دانشگاه علوم پزشکی تهران برای اولین بار از دوره لیسانس دانشجوی پزشکی می پذیرد
آیین نامه و ضوابط پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی در دانشگاه علوم پزشکی تهران تدوین شد و ثبت نام برای شرکت در این دوره آموزشی جدید از 5 دی ماه آغاز شد و تا 11 بهمن ماه ادامه خواهد داشت. معدل دیپلم 18 و معدل لیسانس 16 و حداکثر سن 25 سال از جمله شرایط شرکت کننده ها در این دوره است و پس از ثبت نام تمامی گروه ها می توانند در آزمون کتبی شرکت کنند.
رشته های تحصیلی دوره لیسانس مورد پذیرش برای شرکت در آزمون ورودی، شامل رشته های گروه پزشکی مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. علت اعمال محدودیت های سنی و گروه آموزشی نیز ایجاد همگونی میان شرکت کنندگان است.
آزمون ورودی در دو بخش کتبی و شفاهی برگزار می شود که 70 درصد نمره نهایی به آزمون کتبی و 30 درصد به آزمون شفاهی که به صورت پیچیده برگزار می شود، تعلق دارد. آزمون در بهمن ماه است و پذیرش پس از برگزاری آزمون در نهایت تا انتهای بهمن و یا ابتدای اسفند انجام می گیرد. ظرفیت پذیرش این دوره بین 30 تا 50 نفر است.
گفتگو
ورود افراد از علوم پایه پزشکی در آینده موجب تقویت علوم پایه پزشکی می شود
دکتر باقر لاریجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با خبرنگار مهر هدف از تربیت دانشجوی پزشکی به این شیوه را ارزیابی دقیق تر دانشجویان از رشته پزشکی دانست و گفت: این دانشجویان آمادگی فکری بیشتری دارند و افرادی که وارد رشته پزشکی می شوند با شناخت سریعتری وارد این رشته شده اند.
وی اضافه کرد: همچنین این افراد از علوم پایه پزشکی وارد رشته پزشکی می شود و در آینده موجب تقویت علوم پایه پزشکی می شوند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: با توجه به بررسی هایی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفته است تفاوت دیدگاه زیادی نسبت به رشته پزشکی میان تازه واردین به رشته پزشکی و فارغ التحصیلان وجود دارد که این مسئله عزم دانشگاه را برای ایجاد این تغییر جدی کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: فرد پس از قبولی در آزمون های کتبی و شفاهی وارد دوره آموزش پزشکی می شود و به دلیل دارا بودن مدرک کارشناسی یا لیسانس و آزمون کتبی اخذ شده، حدود 4 سال مدت دوره تحصیل وی تا زمان دریافت مدرک پزشکی به طول می انجامد که البته امکان تغییراتی در نحوه تدریس به این دانشجویان نیز وجود دارد.
وی در خصوص ظرفیت پذیرش در این دوره نوین آموزشی افزود: با توجه به اینکه پیش از این دانشگاه علوم پزشکی تهران در دو نوبت مهر و بهمن ماه پذیرش دانشجوی پزشکی داشت، امسال یکبار پذیرش از کنکور در مهرماه صورت گرفته است و پس از آن بخشی از ظرفیت برای دوره پذیرش دانشجوی پزشکی از لیسانس خالی نگه داشته شد. ظرفیت پذیرش این دوره نوین آموزشی بین 30 تا 50 نفر است که البته پس از برگزاری آزمون اصراری به پر شدن تمام ظرفیت نداریم.
تحلیل
هدف طرح، جذب دانش آموختگان مقاطع کارشناسی با توانمندی بالا در رشته پزشکی است
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در پاسخ به انتقادات این طرح در بخشنامه ای اعلام کرده است : "هدف از پذیرش دکتری عمومی پزشکی از مقطع کارشناسی، جذب دانش آموختگان مقاطع کارشناسی سایر رشته های علوم پزشکی با توانمندیهای بالا در رشته پزشکی به منظور ارتقای سطح دانش آموختگان این رشته و افزایش انگیزش در فراگیری پزشکی است".
این وزارتخانه تأکید کرده است : "با توجه به آزمون ورودی این دوره، آزمون کتبی از دروس علوم پزشکی و آزمونهای بررسی توانمندیهای فراشناختی و تفکر انتقادی در دو مرحله کتبی و مصاحبه برگزار می شود و دانشجویانی که در این دوره پذیرفته می شوند از مهارتهای ارتباطی و فراشناختی بالاتری برخوردار خواهند بود".
پذیرفته شدگان برنامه آموزشی، دوره دکتری عمومی را به طور کامل می گذرانند و با توجه به آزمون ورود به دوره که از دروس علوم پایه پزشکی بوده است فقط یک سال از طول دوره علوم پایه آنها کاسته خواهد شد.
نقد
دانشجویان پزشکی : به دلیل مدرک پزشکی وارد این رشته نشوید!
یکی از دانشجویان رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران معتقد است : اگر هدف از این طرح ایجاد پیوندی قوی بین علوم پایه و علوم بالینی در رشته پزشکی باشد، در حال حاضر هم دانشجویان رشته پزشکی حدود 5 ترم در علوم پایه درس می خوانند و پس از آن وارد دوره بالینی می شوند و به دلیل تفاوت این دو بخش با یکدیگر عملاً کمکی به برقراری این ارتباط نمی کند.
وی تأکید می کند : بخش علوم پایه ای که در رشته پزشکی تدریس می شود برای همه رشته ها مرتبط با علوم پزشکی یکسان نیست بنابراین اینکه فارغ التحصیلان رشته های علوم پایه پزشکی در این دوره شرکت کنند به نظر نمی آید چندان موفقیت آمیز باشد.
اما در این میان یکی دیگر از دانشجویان پزشکی معتقد است بسیاری از دانش آموزان پس از قبولی در رشته پزشکی در کنکور با فضایی روبرو می شوند که با تصور آنها از این رشته متفاوت بوده است و پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع لیسانس به بهبود وضعیت کنونی کمک می کند.
وی یاد آور می شود: بسیاری از افرادی در سالهای اولیه رشته پزشکی رشته خود را تغییر می دهند و پذیرش از لیسانس این کمک را می کند که افراد پس از گذراندن دوره اولیه در دانشگاهها و آشنایی کافی با سختی های رشته پزشکی، آن را انتخاب کنند.
از سوی دیگر برخی از دانشجویان پزشکی نیز عقیده دارند که منابعی که برای آزمون کتبی از سوی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام شده است به حدی سخت است که از توان دانشجویان کارشناسی خارج است.
همچنین فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی نیز شروط پذیرش را بسیار سخت و دشوار توصیف کرده اند و یادآور شده اند: به نظر می رسد مسوولان دانشگاه علوم پزشکی تهران شرایط را به گونه ای تنظیم کرده اند که کمتر کسی بتواند در آزمون ورودی شرکت کند و عدم اعلام زمان آزمون نیز برای علاقمندان شهرستانی مشکلات زیادی را فراهم کرده است.
برخی از فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی بر این نکته تأکید کرده اند که ورود پسران با توجه به مدت زمان سربازی و شرط سنی 25 سال عملاً غیر ممکن است و از سوی دیگر اعمال معدل دیپلم هم ناعادلانه به نظر می رسد.
برخی دیگر از این متقاضیان عقیده دارند که این شرایط به تمایز رشته پزشکی از سایر رشته های علوم پزشکی بیش از گذشته دامن می زند و این در حالی است که ارتقاء سلامت جامعه در گرو همکاری درست تیم پزشکی است.
نکته دیگر در مورد این طرح این است که این طرح در کشورهایی همچون آمریکا و کانادا و مدت کوتاهی نیز در پیش از انقلاب در ایران انجام می گیرد اما شرایط ورودی آنها با طرح دانشگاه علوم پزشکی تهران کاملاً متفاوت است.
موضوع دیگر در مورد شرایط ورودی به این طرح این است که در حالی که در کنکور سراسری به طور واقعی چنین سدی به غیر از آزمون ورودی وجود ندارد، باید برآورد شود که چه میزان از دانشجویان پزشکی گذشته و حال همه این شرایط را باهم داشته اند.
نظر شما