ماشاء الله شمس الواعظین، حجت الله جودکی، سید هادی خسروشاهی و حسن هانی زاده با شرکت در میزگرد بررسی آخرین تحولات مناسبات تهران - قاهره در خبرگزاری مهر به بررسی جدیدترین تحولات روابط دو جانبه دو کشور و چشم اندازهای پیش روی آن پرداختند.
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه در این میزگرد با بیان اینکه سیاست خارجی مصر متأثر از سیاست های منطقه ای این کشوراست، اظهارداشت: حقیقت آن است که مصر درموضوع برقراری روابط سیاسی با ایران، نگاهی ابزاری به کشورمان دارد.
وی افزود: مصری ها اگر در برقراری این رابطه حسن نیت داشتند در دوران ریاست جمهوری خاتمی این حسن نیت خود را در عمل اثبات می کردند؛ آنها در آن زمان نه تنها تحت فشار از سوی آمریکایی ها نبودند بلکه قدرت بین المللی و منطقه ای قابل توجه تری نسبت به امروز داشتند.
مصری ها به دنبال هم پیمانی برای مقابله با این تهدیدات باشند؛ در این موقعیت و در حالی که نگاه آنها هم چنان به کشورهای غربی و آمریکا دوخته شده، ابراز تمایل قاهره برای تماس بیشتر با ایران ولو به طور سطحی بیشتر به نگه داشتن یک پلاکارد شعاری شبیه است |
این کارشناس مسائل جهان اسلام تصریح کرد: امروز مشاهده می کنیم که آمریکایی ها حمایت های مالی خود از مصر را کاهش داده و پارلمان اروپا هم اعلام کرده که حقوق بشر در مصر نقض می شود و از سوی دیگر اسرائیلی ها نیز با طرح این ادعا که مصر سلاح در اختیار حماس قرار می دهد، با قاهره دچار مشکلاتی شده اند.
هانی زاده یادآور شد: مجموع مسائل مذکور باعث شده که مصری ها به دنبال هم پیمانی برای مقابله با این تهدیدات باشند؛ در این موقعیت و در حالی که نگاه آنها همچنان به کشورهای غربی و آمریکا دوخته شده، ابراز تمایل قاهره برای تماس بیشتر با ایران ولو به طور سطحی بیشتر به نگه داشتن یک پلاکارد شعاری شبیه است.
وی با بیان اینکه امروز مسابقه ای پنهانی بین مصر وعربستان برای زعامت جهان عرب شکل گرفته است، گفت: در این رقابت، مصری ها از فتح حمایت می کنند اما سعودی ها حماس را مورد حمایت قرار می دهند. ضمن اینکه عمروموسی که دبیر کلی اتحادیه عرب را نیز برعهده دارد حمایت مالی کشورش از فتح را برای قطع دست سعودی ها از منطقه ادامه می دهد، حال باید به بررسی نقش ایران در این میدان درگیری های دیپلماتیک پرداخت.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه مصر به دلیل اینکه ریاست اتحادیه عرب را برعهده دارد هر گاه نیاز باشد از این سازمان استفاده ابزاری می کند، تصریح کرد: با اینکه مصری ها بارها جنایت های اسرائیلی ها را در سرزمین های اشغالی محکوم کرده اند اما شعارهای آنها عملاً منتهی به حل مسئله فلسطین نشده و این نیز موضوعی است که قطعا نهادهای تحلیلی کشور به آن توجه داشته اند.
هانی زاده با بیان اینکه روابط ایران و مصر ازدوران طاغوت تحت تأثیرمتغیرهای خاصی بوده است، گفت: درزمان انور سادات روابط ایران و مصر تقویت شد اما با پیروزی انقلاب اسلامی این روابط به طور کامل قطع شد. حتی در دوران جنگ تحمیلی نیز شاهد بودیم که مصری ها توانمندی های نظامی خود را در اختیار رژیم بعث عراق قرار داد و از این طریق ضربات سنگینی را به کشورمان وارد ساختند.
وی با تأکید بر اینکه نباید از بروز علائمی مبنی بر اتصال روابط سیاسی ایران و مصر ذوق زده شویم، تصریح کرد: باید دقت داشته باشیم که مشکلات ما با مصری ها هم چنان پابرجاست و امروز مصری ها به دنبال چماقی برای مواجهه با تهدیدات آمریکا می گردند و لذا ما نباید به عنوان برگ برنده آنها در تقابل با آمریکا تبدیل شویم.
باید دقت داشته باشیم که مشکلات ما با مصری ها هم چنان پابرجاست و امروز مصری ها به دنبال چماقی برای مواجهه با تهدیدات آمریکا می گردند و لذا ما نباید به عنوان برگ برنده آنها در تقابل با آمریکا تبدیل شویم |
این کارشناس مسائل جهان اسلام در خصوص تأثیرات روابط ایران و مصر بر جهان اسلام نیز گفت: مصر از ظرفیت های انسانی بالایی برخوردار است و بعد فرهنگی این کشور بر ابعاد اقتصادی اش غلبه دارد. به هرحال مصر امروز سردمدار اتحادیه عرب است و ظرفیت های موجود در ایران می تواند در خدمت جهان عرب نیز قرار گیرد.
هانی زاده ادامه داد: نکته مهم در اینجاست که مصر هم اکنون جایگاه خود را در جهان اسلام از دست داده است. ضمن اینکه به لحاظ اقتصادی نیز بسیار وابسته به آمریکاست. کمک های اقتصادی آمریکایی ها به این کشور باعث شده تا حدودی و در مواردی خاص حتی به عنوان ژاندارم منطقه و حافظ امنیت اسرائیل عمل کند.
وی با اشاره به اینکه حرکت سیاسی نظام مصرمتأثر از غرب و آمریکا است و تصمیمات نهایی در موارد مهمی چون ارتباط قطعی با ایران در قاهره اتخاذ نمی شود، اظهار کرد: مصری ها نسبت به ایران بسیار بدبین هستند و این بدبینی همچنان ادامه دارد و علیرغم تمایل گسترده رابطه با ایران در بدنه اجتماعی مصر، حتی نخبگان لائیک این کشور نیز نسبت به ایران بدبین هستند.
نظر شما