به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور که برای دفاع از لایحه بودجه 87 کل کشور صبح امروز درمجلس حاضر شد، اظهار داشت: اگرچه درست است که رسم نیست رئیس جمهور در زمان بودجه مورد بررسی مجلس در محضر نمایندگان به دفاع بپردازد اما ویژگی های بودجه امسال و ویژگی های مشترک دولت و مجلس باعث شد تا توضیحاتی را نسبت به بودجه در محضر نمایندگان ارائه کنم.
وی افزود: نگاه اصلاح ساختاری و تحول در بخش های مختلف کشور نگاه غالب دولت و مجلس کنونی است که از جمله تصمیمات مهم آن می توان به کانون جامع مسکن، حمل و نقل و حرکت شتابان در سیاست های ابلاغی اصل 44 قانون اساسی و مدیریت خدمات کشوری اشاره کرد.
رئیس جمهور ادامه داد: بودجه امسال نقطه آغاز طبقه بندی روابط اداری و دستگاه های اجرایی خواهد بود که با همان نگاه تحولی به سمت شفاف سازی بودجه گام برداشته است.
احمدی نژاد بودجه غیر شفاف و ارائه صفحات، جدول ها و متن های پیچیده و تو در تو را مانع تصمیم گیری درست و پیشبرد کشور دانست و اظهار داشت: در خود دولت و مجلس کمتر افرادی هستند که به بودجه غیر شفاف گذشته احاطه داشته باشند که این حاکی از نظام اشتباه بودجه ریزی است.
وی خاطر نشان کرد: اگرچه مهمترین کار کار دولت و مجلس تنظیم بودجه است اما باید توجه داشت که بودجه گذشته نزدیک به شش ماه برای تنظیم وقت می گرفت و سه ماه باید برای تصویب و پیگیری آن وقت گذاشته می شد اما با مطالعاتی که انجام دادیم به اشکال در نظام بودجه رسیدیم.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه بعضا برخی موارد بودجه گذشته آنقدر بی ارزش بود که ارزش وقت گذاشتن نداشت گفت: به دلیل پیچیدگی هایی که بودجه های گذشته داشت باعث وقت گیری بعضا 9 ماهه و کارهای مازاد اداری می شد.
وی با اشاره به ارائه نوع جدیدی از بودجه ریزی در بودجه سال 87 تصریح کرد: اتفاقی که برای بودجه در این سال می افتد قانون بودجه را شفاف تر می سازد و امکان نظارت را با تعیین حوزه های مسئولیتی افزایش می دهد.
دکتر احمدی نژاد اضافه کرد: متاسفانه در گذشته این همه زحمت صرف بودجه می شد اما جایی برای نظارت و حسابکشی در برخی موارد وجود نداشت اما خوشبختانه برای اولین بار رئیس دولتی پیدا شده که به دنبال آن است که اختیارات خود را توزیع کند.
رئیس جمهور با اشاره به نظارم بودجه ریزی در 40 سال گذشته که باعث افزایش اختیارات رئیس جمهور می شد، خاطر نشان کرد: در بودجه جدید حوزه وظیفه وزیر و سایر سازمان ها مشخص شده و برخی اختیارات به استانها واگذار می شود که علاوه بر توزیع اختیارات رئیس جمهور امکان نظارت را افزایش می دهد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر به جایی رسیده ایم که دولت و مجلس باید با جهت گیری های کلان توزیع اساسی بودجه سازوکار درست و هدفمندی را برای آن سامان دهند. طبیعی است که اگر مجلس وقتش را صرف ساخت دبستان یا جاده کند چطور به کار خود بپردازد.
احمدی نژاد ادامه داد: بارها شده مطلبی در بودجه تصویب می شود اما نماینده و وزیر از آن اظهار بی اطلاعی می کنند که این نشان می دهد بودجه آنقدر پیچ در پیچ بوده که مسئولان نسبت به برخی از بندها و موارد آن بی اطلاعند.
رئیس جمهور بودجه 87 را بودجه تحولی خواند و گفت: بنده شخصا حدود 100 ساعت برای این بودجه وقت گذاشته ام و بیش از 60 ساعت آن را با کارشناسان زبده مدیریت و برنامه ریزی در مورد شفاف سازی و تسهیل انجام امور در بودجه صرف کرده ام.
دولت نمیتواند تبعات عملکرد 270 دستگاه را بپذیرد
دکتر احمدی نژاد با اشاره به دستگاههایی که از بودجه دولتی استفاده میکنند اما به دولت پاسخگو نیستند، گفت: اینکه مجلس ردیف های بودجه را از 610دستگاه به 270 دستگاه رسانده کار بزرگی است.
به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، دکتر احمدی نژاد در ادامه سخنان خود اظهار داشت: نظارت مجلس بر دولت یک موهبت است چرا که امکان ندارد یک دولت بتواند در همه امور مسلط باشد لذا چشم بیدار نمایندگان مجلس باید در این راه دولت را همراهی نماید.
وی با بیان اینکه به هیچ عنوان دولت رضایت به هیچ گونه ضعفی در کشور نمی دهد، خاطر نشان کرد: چطور دولتی مردمی است اما خواهان نظارت نمایندگان مردم بر امور نیست بالاخره دولت هم توان محدودی دارد.
رئیس جمهور لایحه جامع حمل و نقل را یکی از مترقی ترین لوایح و از افتخارات دولت و مجلس دانست و افزود: ما به هیچ عنوان نخواسته ایم پول را در کیسه بریزید و به دولت بدهید مگر ذیحسابی و دیوان محاسبات وجود ندارد. در کجا ما خواسته ایم قانونگذاری کنیم؟ بسیاری از موارد قانون دارند و همه چیز در آن مشخص شده است. من می دانم نظر مردم تحول است و مشی مجلس را هم می دانم.
وی با اشاره به اینکه دولت و مجلس از افزایش تورم در رنج هستند، تصریح کرد: بالاخره اگر می خواهیم تورم را کنترل کنیم باید برخی از بخش ها که از حوزه نظارتی فاصله گرفته اند را تحت نظارت بگیریم.
رئیس قوه مجریه با تاکید بر اینکه دولت در تنظیم بودجه به خصوص در بخش جاری بسیار در فشار است اظهار داشت: سال آینده امکان آن وجود دارد که اصلاحیه بدهیم اما تا جایی که بتوانیم کشور را جلو خواهیم برد و هر گاه توان ادامه نداشتیم اصلاحیه خواهیم داد.
احمدی نژاد افزود: باید بودجه جاری را محدود کرده و کنترل کنیم.
وی با اشاره به پیش بینی 2 هزار و 100 میلیارد تومان درآمدهای جدید در بودجه 87، اذعان داشت: بخشی از این درآمدها شامل ارز است که ما کف آن را 890 تومان پیش بینی کردیم که الان این مبلغ به 930 تومان رسیده است و این یعنی افزایش قیمت ها.
رئیس جمهور با اشاره به توزیع سهام عدالت در کشور اظهار داشت: در حال حاضر ما حدود 18 میلیون کد ملی داریم که سهام عدالت در بین دهک های پایین و افراد تحت پوشش را توزیع می نماید.
احمدی نژاد ادامه داد: هم اکنون 4 میلیون و 500 هزار نفر از افرادیکه تحت پوشش سهام عدالت هستند سود خود را دریافت نموده اند.
وی با بیان اینکه دولت نهم تنها دولتی است که از خود انتقاد می کند، خاطر نشان کرد: رقمی که در حوزه پژوهش اختصاص می یابد 50 درصد صرف افرادی می شود که در این حوزه قرار ندارد لذا در بودجه امسال بنابراین شد که افراد پروژه بدهند و بودجه بگیرند تا مشخص شود چه مقدار از بودجه پژوهشی صرف این بخش می شود.
رئیس قوه مجریه گفت: ما از دولت می زنیم تا مسائل اصلاح شود. به عنوان مثال برای لایحه جامع حمل و نقل که دولت و مجلس کار بسیاری روی آن انجام دادند، دو ردیف غیر متمرکز شهری و غیر شهری در بودجه پیش بینی کرده ایم، بنابراین باید نقطه تعادلی را در نظر بگیریم تا در دو بخش 5 هزار و 600 میلیارد تومان در نظر گرفته شده به بهترین شکل هزینه شود.
احمدی نژاد افزود: در این بخش باید مدیریت کنیم تا به بهترین جایی که بیشترین نتیجه را می دهد و باعث صرفه جویی و کاهش سوخت می شود بودجه در نظر گرفته شده را اختصاص دهیم.
وی اتصال کل کشور به شبکه راه آهن پرسرعت را از دیگر کارهای ماندگار دولت و مجلس کنونی برشمرد.
رئیس جمهور در ادامه با انتقاد از ساختار بودجه نویسی، قانونگذاری و اجرا تصریح کرد: باید ببینیم که ساختار مد نظر قانون اساسی برای دولت و مجلس چه شکلی است که مجلس و دولت صد برابر دولت ها و مجالس دنیا وقت می گذارند اما یک دهم نتیجه می گیرند.
احمدی نژاد ادامه داد: قانون اساسی حوزه های کاری را مشخص نموده و باید در این بین تعداد دستگاه ها مشخص شود آیا می توان گفت که دستگاهی مستقل است و امکان نظارت ندارد بالاخره این دستگاه باید زیر نظر یکی از قوا یا رهبر معظم انقلاب باشد.
وی گفت: دولت 610 دستگاه را تحت نظارت آورده تا شما به راحتی بتوانید بر آن نظارت کنید. ابراز اعمال سیاست هم همین بودجه است به عنوان مثال آقای وزیر آموزش و پرورش از 30 دستگاهی که از طریق این وزارتخانه بودجه می گیرند خبر ندارد پس چه پاسخی می تواند به مجلس در قبال آن بدهد.
رئیس قوه مجریه اظهار داشت: وقتی یک دستگاه بتواند خود را از مجموعه مدیریتی بیرون بکشد سایر دستگاه ها نیز برای این کار فشار خواهند آورد.
رئیس جمهور با اشاره به تقسیم 610 دستگاه زیر نظر رئیس جمهور و معاونان آن خاطر نشان کرد: مگر رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور می توانند 610 دستگاه را به طور مستقیم زیر نظر داشته باشند باید این دستگاه ها بین وزرا تقسیم شود اما این به معنای در دست گیری همه مقولات توسط دولت نیست.
وی تصریح کرد: در حال 270 دستگاه مستقل اند که بیش از 8 هزار میلیارد تومان بودجه دارند.
احمدی نژاد با اشاره به تلاش دولت های مختلف برای نظم دادن در حوزه نفتی گفت: در حوزه نفت که بزرگترین سرمایه کشور است دولت های مختلف تلاش زیادی را برای به کنترل در آوردن آن از طریق دولت و مجلس کردند اما موفق نشدند.
رئیس جمهور افزود: در مجلس دو لایحه ارائه شد و بر اساس آن دولت با تصمیمی انقلابی وزارت نفت و مجموعه های نفتی را مکلف کرد که تمام دریافتی های خود غیر از فروش نفت خام که به صورت مستقیم به صندوق ذخیره ارزی وارد می شود را به صندوق امانی خزانه واریز کنند.
احمدی نژاد تاکید کرد که بر این اساس هرکس بودجه ای می خواهد باید طرح را ارائه کند و برابر آن بودجه دریافت کنند این کار باعث می شود تا ما متوجه باشیم که طی یک سال چقدر پول به این بخش می آید.
وی اظهار داشت: هر معدن و استعدادی در هر نقطه ای باشد مردم آن خطه انتظار مضاعفی نسبت به آن دارند لذا در 4 استان نفت خیز که 2 استان آن در جنگ تحمیلی علاوه بر خرابی ها 8 سال از روند ساخت وساز عقب افتادند توقع مضاعفی نسبت به مقوله نفت از دولت و مجلس انقلاب دارد.
رئیس جمهور اظهار داشت: لایحه اختصاص 2 درصد درآمد نفتی به چهار استان نفت خیز کشور متاسفانه اجرایی نشده و دو سوم آن برای سایر موارد و یک سوم برای گاز کشی اختصاص یافته است که باید در این بین جواب مردم را نیز بدهیم.
برخی درآمدهای بودجه محقق نمیشود/ مجلس منتظر کسری بودجه و لایحه متمم باشد
رئیس جمهور با اشاره به برخی اصلاحات بودجه 87 توسط مجلس گفت: اگر مجلس درآمدهایی را پیش بینی کرد و محقق نشد که من اکنون به عنوان امین شما می گویم محقق نمی شود، آخر سال این "کسری و تورم و لایحه متمم" می شود.
به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، دکتر محمود احمدی نژاد، در ادامه سخنرانی خود با اشاره به اهمیت و تاثیر بودجه بر زندگی مردم گفت:4 ملییون نفر بطور مستقیم از این بودجه متاثر می شوند که با خانواده هایشان حدود 15-16 میلیون نفر می شوند.
احمدی نژاد تصریح کرد : ساختار بودجه باید متحول شود، دولت هرچیزی را شما تصویب کنید، صادقانه اجرا می کنیم، ولی جوری نباشد که اصل قضیه آسیب ببیند، هرردیفی را خواستید تصویب کنید، هر ردیفی را خواستید بردارید، رئیس جمهور اصلاح قوانین ثابت را تقدیم مجلس کرده که هروقت مجلس تصمیم گرفت، آن را عملی کند.
وی گفت: می خواهیم وقت مجلس و دولت در پیچ خم های زائد که گره ای از گره های کشور را باز نمی کند، تلف نشود، باید در اصل موضوع باهم کار کنیم.
وی با اشاره به مصوبه مجلس برای سهمیه بندی بنزین در دولت نهم گفت: شما نوشتید و تصویب کردید که دولت بنزین را سهمیه بندی کند، این سنگین ترین تکلیفی بود که برعهده دولتی گذاشته شده بود، عرض دو ماه ، بنزین را در سراسر کشور کوپنی کردیم، اما چون اعتقاد داریم مجلس و دولت در یک سنگر هستند، دولت با همه توان به میدان آمد و آن را اجرا کرد.
احمدی نژاد خطاب به نمایندگان مجلس گفت: ولی آیا باید تبعاتش را هم باید ما پاسخ دهیم؟
رئیس جمهور با اشاره به برخی اصلاحات بودجه 87 توسط مجلس گفت: اگر مجلس درآمدی هایی را پیش بینی کرد و محقق نشد که من الان به عنوان امین شما می گویم محقق نمی شود، آخر سال این "کسری و تورم و لایحه متمم" می شود.
وی از نمایندگان خواست که در تصویب درآمدهای بودجه دقت کنند و گفت: ما همه می خواهیم کشور را بسازیم و به بهترین شکلا هم بسازیم و جلو ببریم، من استدعایم از دوستان این است که در بررسی بودجه و جزییات آن به این نکاتی که گفتم، توجه کنید
احمدی نژاد اظهار داشت : من از شما خواهش می کنم وارد ردیف ها هم بشوید، این بالاترین چیزی است که یک دولت از مجلس می خواهد.
وی گفت: وزرا و معاونین رئیس جمهور موظف هستند در مورد بودجه توضیح شفاف بدهند، ولی دولت از کلیات بودجه دفاع می کند.
احمدی نژاد بودجه 87 را نقطه آغاز در تحول بودجه ریزی کشور توصیف کرد و گفت: البته لازمه اصلاح این است که کسانی اشکال بگیرند و کسانی هم به آن پاسخ دهند.
رئیس جمهوردر هنگام ترک تریبون مجلس خطاب به نمایندگان گفت: این آخرین بودجه ای است که به نام مجلس هفتم ثبت می شود، مطمئنم که با تصویب بودجه نقطه جدیدی را به عنوان افتخار این مجلس ثبت می کنید.
نظر شما