در چنين روزي در سال 1329ه ش كميسيون نفت مجلس شوراي ملي پيشنهاد ملي شدن صنعت نفت در سراسر كشور را به تصويب رساند . در بيست و چهارم اسفند ماه همان سال مجلس شوراي ملي پيشنهاد كميسيون را تصويب كرد و در بيست و نهم اسفند صنعت نفت ايران ملي شد .
تقسيم نفت ايران :
در چنين روزي در سال 1332 ه ش و چندين ماه پس از كودتاي بيست و هشت مرداد 1332 ، بين نمايندگان هشت كمپاني نفت براي تشكيل كنسرسيوم بين المللي موافقت حاصل شد دو پنجم سهام كنسرسيوم متعلق به پنج كمپاني آمريكايي، دو پنجم سهام متعلق به شركت (سابق) نفت ايران و انگليس و يك پنجم متعلق به شركت رويال داچ شل و كمپاني فرانسوي خواهد بود. همچنين در اين روز روزنامه اطلاعات نوشت اختلاف آمريكا و انگلستان بر سر چهار درصد سهام مانع اصلي پيشرفت مذاكرات نفت لندن بود. آمريكا نيز پيشنهاد كرد سهم شركت سابق در كنسرسيوم نفت چهل در صد باشد. در عين حال كمپانيهاي نفت متعهد شدند سيصد ميليون دلار به شركت سابق بپردازند.
بر كناري علم از قدرت :
در چنين روزي در سال 1342، محمد رضا پهلوي شاه مخلوع ايران اسدالله علم را بركنار ساخت و حسنعلي منصور به نخست وزيري رسيد. امير اسدالله علم يكي از مهره هاي بر جسته انگلستان در ايران ، پس از درگذشت پدرش ،در بيست و نه سالگي سالگي به وزارت رسيد و در چندين كابينه نيز پست وزارت را نيز احراز كرد. او در به وقوع پيوستن كودتاي 28 مرداد تلاش هاي بسياري كرد و در واقع مي توان وي را يكي از عوامل كودتا دانست . علم در دوران نخست وزيري خود مجري انقلاب سفيد بود . وي در ماجراي قيام مردم در پانزدهم خرداد 1342 به عنوان يكي از عاومل سركوب مردمي ظاهر گشت و در اين حوزه جنايات بي شماري مرتكب شد . وي پس از اتمام دوران دوران نخست وزيري رييس دانشگاه پهلوي شيراز شد . علم در سال 1345 بار ديگر به صحنه سياست بازگشت و به وزارت دربار منصوب گرديد . در اين پست او به مدت دهسال و نهماه با شاه بود .
زلزله در جنوب خاوران :
در چنين روزي در سال 1715 ميلادي زلزله شديدي در جنوب خاوران در منطقه ماهماتان روي داد. بر اثر اين زمين لرزه شماري از افراد اين منطقه كشته شدند و بسياري از آثار باستاني آن نابود گرديد .
تولد سيد ابن طاوس :
درچنين روزي در سال589هجري قمري رضي الدين علي ابن موسي مشهور به سيدابن طاووس ازبر جسته ترين دانشمندان تشيع
در خانه سعدالدين ابو ابراهيم موسي بن جعفر به دنيا آمد . او پس از كسب علوم مقدماتي از پدر ، نزد استادان بزرگي چون شيخ نجيب الدين بن نما، سيد شمس الدين فخار بن معدالموسوي، سيد صفي الدين الحسن الدربي، شيخ سديد الدين سالم بن محفوظ بن عزيزة السوراوي، سيد ابو حامد محيي الدين محمد بن عبدالدين زهرة الحلبي، شيخ نجيب الدين يحيي بن محمد السوراوي، شيخ ابوالسعادات اسعد بن عبد القاهر اصفهاني، سيد كمال الدين حيدر بن محمد بن زيد بن محمد بن عبدالله الحسيني وابن نجار بغدادي تلمذ كرد . وي پس از رسيدن به در جه اجتهاد در فقه و اصول به تدريس پرداخت و در اين مسير شاگردان بسياري را در حله و ديگر شهرهاي عراق پرورد كه از ميان آنها مي توان به شيخ سديد الدين يوسف علي بن مطهر (پدر علامه حلي) ، جمال الدين حسن بن يوسف، مشهور به علامه حلي ، شيخ جمال الدين يوسف بن حاتم شامي و رضي الدين محمد اشاره كرد . از آن عارف فرزانه آثاري چند به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به الامان من اخطار الاسفار و الزمان، انوار الباهره في انتصار العترة الطاهره، الاسرار المودعة في ساعات الليل و النهار، اسرار الصلوات و انوار الدعوات، البهجة لثمرات المهجه، الدروع الوافيه، فلاح السائل و نجاح المسائل في عمل اليوم و الليل، فرج المهموم في معرفة نهج الحلال و الحرام من علم النجوم، فرحة الناظر و بهجة الخواطر، اغاثة الداعي و اعانة الساعي، الاحتساب علي الالباب، الاقبال بالاعمال الحسنه، جمال الاسبوع في كمال العمل المشروع، كشف المحجه لثمرة المهجه، المنامات الصادقات، كتاب المزار، مصباح الزائر و جناح المسافر، مهج الدعوات و منهج العنايات، محاسبة النفس، ربيع الالباب، روح الاسرار و روح الاسمار، الطرائف في مذاهب الوائف، التشريف بتعريف وقت التكليف، اليقين في اختصاص مولانا علي بامرة المؤمنين اشاره كرد . وي در سال 664 هجري قمري در گذشت .
در گذشت استاد حسين قوامي :
درچنين روزي در سال1368هجري شمسي ، حسين قوامي از استادان بر جسته آواز ايران ديده از جهان فروبست .
بسياري از مردم ايران تصنيف «تو اي پري كجايي » ايشان را به عنوان اثر برجسته آوازي مي شناسند و آن را يكي از آهنگ هاي خاطره انگيز مي دانند . استاد قوامي در سال 1367 از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نشان درجه يك هنري دريافت داشت .
در گذشت استاد احمد عبادي :
درچنين روزي در سال1371هجري شمسي استاد احمد عبادي بزرگترين استاد معاصر در حوزه نوازندگي سه تار ديده از جهان فروبست . استاد احمد عبادي در سال 1906 ميلادي در تهران يده به جهان گشود . وي پسر ميرزا عبدالله بود و تنها هفت ساله بود كه پدر موسيقيدان اش را از دست داد . وي و دو خواهرش مولود و ملوك و برادرش جواد تحت آموزش هاي روحي و علمي پدر سه تار را به مهارت بسيار فرا گرفتند . استاد عبادي در هجده سالگي در نواختن سه تار مهارت كامل يافت . وي در طول دوره كاري خويش آثار بسياري را براي راديو به اجرا در آورد كه بر نامه گلها يكي از آنها بود . آخرين آثار وي به همراه استاد حسين تهراني ( از بزرگترين استادان تمبك موسيقي ايران ) در مجموعه اي به نام شهنواز گرد آوري شده است . وي در سال 1371 ه ش در تهران ديده از جهان فروبست . از او آثار پژوهشي و تكنوازي بسياري به جاي مانده است .
شيوه هاي نوين كوك سه تار عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت ارسطو :
بر اساس برخي تواريخ در چنين روزي در سال 322 پپش از ميلاد ارسطو فيلسوف بزرگ يونان و جهان در گذشت. همچنين بر خي زمان مرگ وي را دوم اكتبر همان سال دانسته اند . اين فيلسوف بر جسته در سال 384 قبل از ميلاد مسيح در استاگيرا از شهرهاي مقدونيه يونان ديده به جهان گشود . پدرش پزشك مخصوص پادشاه مقدوني بود و از اجداد اسكندر، كه به واسطه همين نسبت ها ثروت و املاك زيادي هم به دست آورد .ارسطو در نوجواني پدرش را از دست داد .وي بعدها مدتي در ارتش كار كرد و اندكي بعد نيز مشغول تحصيل طب شد.او سي ساله بود كه پزشكي را رها كرد و در آكادمي معروف آتن زير نظر افلاطون به تحصيل پرداخت . ارسطو در عين شيفتگي به افلاطون به بحث و انتقاد از استاد نيز مي پرداخت .نوشته هاي اوليه ارسطو بيشتر در باره بيهودگي دنياست و مدح لذت هاي اخروي . تفاوت عمده او با افلاطون در اين است كه رويكرد افلاطون به دنيا بيشتر ديني و بر پايه ي مفاهيم معنوي است و نگاه ارسطو به هستي علمي و عقلي تر .اساس فلسفه ارسطو مشتمل بر سياست و نظام هاي گوناگون اجتماعي است . اگر افلاطون آرمانگراست ، ارسطو پراگماتيست است . گويند ارسطو استاد اسكندر نيز بوده است و به همين دليل يرخي نظرات عملگرايانه او در مشي ديكتاتوري اسكندر موثر افتاده است . اما به حال ارسطو همواره خشونت را نفي كرده است . علم منطق و استنتاج مديون ارسطوست و نظرات او در سياست و حكومت و اخلاق مدني تا امروز محل بحث و تحقيق بوده است .متافيزيك ، اخلاق نيكوماخوس ، سياست و فن شعر ازجمله كتب معروف ارسطويند كه وي در آنها به بيان نظرات خود در باب جامعه ، اخلاق ، حكومت و ادبيات پرداخته است
اختراع تلفن :
در چنين روزي در سال 1876 ميلادي الكساندر گراهام بل ، دانشمند بر جسته تلفن را اختراع كرد . البته در حال حاضر برخي خبر گزاري ها خبري را مخابره كرده اند و مدعي شده اند كه بر اساس اسناد جديد به دست آمده از موزه علوم لندن يك دانشمند آلماني به نام فيليپ ريس پانزده سال پيش از گراهام بل تلفن را اختراع كرده است.
قدرت در دستان تيتو :
در چنين روزي در سال 1945 مارشال تيتو پس از اتمام جنگ جهاني دوم قدرت را در يوگسلاوي از آن خود كرد .
تولد الساندور ازوني :
در چين روزي رد سال 1785 ميلادي الساندرو مانزوني نويسنده و شاعر مشهور ايتاليايي به دنيا آمد . «نامزد » عنوان مهمترين اثر اوست .
انتشار منشور فلسطين :
در چنين روزي در سال 1959 ميلادي اتحاديه پان عربيست فلسطين ، منشور ملي فلسطين را منتشر كرد .
شكست انگليسي ها :
در چنين روزي در سال 1902 ميلادي بوئرها نيروهاي انگليسي را شكست دادند. بوئر ها مهاجراني بودند كه از هلند به آفريقاي جنوبي آمده بودند و در اين منطقه سكني گزيده بودند .
تولد ژوليوس واينار فون جوارگ :
در چنين روزي در سال 1857 ميلادي جوارگ يكي از بر جسته ترين روانپزشكان استراليايي به د نيا آمد . او توانست در سال 1927 جايزه نوبل پزشكي را از آن خود كند .
تولد ميرچا الياده :
در چنين روزي در سال 1907 ميلادي ميرچا الياده يكي از اسطوره شناسان و مورخان بر جسته جهان به دنيا آمد . «اسطوره بازگشت » مهمترين اثر وي نام دارد . ميرچا الياده انديشمند و محقق تاريخ اديان از دانشمنداني است كه در حوزه اساطير تحقيقات بسياري انجام داده است.
تولد كوبو آبه :
در چنين روزي در سال 1924 ميلادي كوبو آبه نمايشنامه نويس ژاپني متولد شد .« زن » و «تپه هاي شني » عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد آگوست رنوار :
در چنين روزي در سال 1841 ميلادي آگوست رنوار نقاش مشهور فرانسوي به دنيا آمد . او را به عنوان يكي از استادان امپرسيونيسم مي شناسند . «پايان شام» ، « مادام شارپانتيه » و « آسياب كالت » از مشهور ترين آثار اويند .
در گذشت يوري گاگارين :
در چنين روزي در سال 1968 ميلادي يوري الكسايويچ گاگارين فضانورد روس و يكي از نخستين كساني كه به فضا پرتاب شد ، در گذشت . وي به همراه سفينه ووستوك يك به فضا رفت . او در سن 31 سالگي در گذشت .
قرارداد صلح عثماني و ونيز :
در چنين روزي در سال 1573 ميلادي تركيه و ونيز قرار داد صلح امضا كردند .
نبرد گورا :
در چنين روزي در سال 1867 ميلادي نبرد گورا ميان دو كشور حبشه و مصر در گرفت . در اين جنگ سرانجام يوحنا امپراطور حبشه مصر را شكست داد .
اعزام نيرو :
در چنين روزي در سال 1911 ميلادي ايالات متحده آمريكا بيست هزار نيرو به مرزهاي مكزيك گسيل داشت . همچنين انگلستان در اين روز در سال 1941 ميلادي بيش از پنجاه هزار نيرو به مرزهاي يونان ارسال كرد .
نقض معاهده ورساي :
در چنين روزي در سال 1936 ميلادي هيتلر معاهده ورساي را نقض نمود . وي پس از آن به رينلند نيروي نظامي گسيل داشت .
مورخان اين واقعه را به عنوان نخستين تجاوز آلمان نازي عليه ديگر كشور ها ارزيابي مي كنند. بر اساس معاهده ورساي رينلند منطقه بي طرف اعلام شده بود .
حمله به برمه :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي ژاپن به برمه حمله كرد .
قطع رابطه موريتاني و مراكش با الجزاير :
در چنين روزي درسال 1976 ميلايد مراكش و موريتاني روابط ديپلماتيك خود را با الجزاير قطع كردند .
پيروزي مجيب الرحمان :
در چنين روزي در سال 1973 ميلايد حزب شيخ مجيب الرحمان عوامي در انتخابات بنگلادش پيروز شد .
پيروزي علي بوتو :
در چنين روزي در سال 1977 ميلادي حزب مردم پاكستان علي بوتو در انتخابات پيروز ميدان شد .
نظر شما