به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، پیش از ظهر امروز در مراسم افتتاحیه کنفرانس ملی چشم انداز بیست ساله و الزامات سیاست خارجی توسعه گرا، اظهار داشت: یکی از کمبودهایی که لااقل ما پس از پایان دفاع مقدس در کشورمان احساس کردیم خلاء تدوین استراتژی ملی برای کشور بود که تمام استراتژی هایی فرهنگی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی از آن نشات بگیرد.
وی با اشاره به جلسات فراوانی که در مقطع سالهای 69 و 70 در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در این خصوص برگزار شد، افزود: در جریان آن جلسات سه موضوع رشد محوری، حفظ محوری و بسط محوری مورد مباحثه قرار گرفت و در جریان این مباحثات و بحث ها سعی کردیم مشخص کنیم که دغدغه اصلی ما چیست؟
روحانی ادامه داد: ما در آن جلسات تلاش می کردیم به نتیجه ای مشخص برسیم و ببینیم آیا دغدغه اصلی ما حفظ خود و صیانت از نظام و کشور است یا صدور پیام انقلاب و یا موضوعی سوم؟ حقیقت این بود که ما نتوانستیم بین دو بحث حفظ محوری و رشد محوری به نتیجه برسیم و همواره نیمی از ما از حفظ محوری سخن می گفت و نیمی دیگر رشد محوری را مورد تاکید قرار می داد.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به نمونه هایی از کشورهای حفظ محور و رشد محور در منطقه، گفت: از جمله کشورهای حفظ محور می توان به حزب بعث عراق اشاره کرد و در میان کشورهای رشد محور نیز منطقه آسیای جنوب شرقی بهترین نمونه است که دغدغه اصلی کشورهای این منطقه همواره توسعه بوده و به عنوان مثال چین در این روند مسیر خود را از دغدغه های حفظی به دغدغه های رشدی منتقل نمود.
وی ادامه داد: در آن زمان برخی مسئولان سیاسی تاکید داشتند که ما باید حفظ محور باشیم و اساس استراتژی خود را قدرت قرار داده و در پی قدرت باشیم؛ در این میان باید توجه داشت که در پی توسعه بودن با در پی قدرت بودن تفاوت بسیاری دارد و البته شما در شرایطی باید به دنبال قدرت بوده و در شرایطی نیز توسعه را دنبال کنید.
روحانی تصریح کرد: سرانجام مجمع تشخیص مصلحت نظام در اوایل دهه هشتاد و در دوران دولت گذشته تصمیم بسیار مهمی را اتخاذ کرد و اگر بگوییم سند چشم انداز چیزی شبیه به یک استراتژی ملی است در واقع در این روند و منازعاتی که ذکر شد، مجمع تشخیص و رهبری نظام توسعه را برگزیدند.
دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در ادامه پرسید آیا اکنون که چند سال از آن زمان در سال 84 می گذرد آیا واقعا همه ما "توسعه" را قبول داریم؟ آیا به واقع همه این مفهوم مهم را پذیرفته اند یا صرفا روزی در جلسه ای به شکل یک شعار مطرح شد و سپس از میان ما رفت؟
وی تاکید کرد: حرف من این است که مبادا سند چشم انداز به یک شعار تبدیل شود و این خطر اصلی است؛ ما تا حالا هیچ گاه تجربه برنامه ای 20 ساله را نداشته ایم و معمولا برنامه های ما سطحی بوده و گاهی به سال هم نمی رسد و مشکل اصلی ما اینجاست.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: خیلی مهم است که تابلوی ما در همه کارها توسعه باشد امام به اعتقاد من هنوز در اذهان برخی مسئولان تردید پیشین بین قدرت و توسعه وجود دارد و این مشکل ماست؛ درست است که سند چشم انداز مشکل ما را حل کرده اما بسیاری هستند که هنوز به آن ایمان نیاورده اند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: ما برای رسیدن به اهداف سند چشم انداز ابتدا به ایمان نیاز داریم وبعد محتاج عزم ملی هستیم در این زمینه همه باید به صحنه بیایند و اعلام کنند که ما داریم به سال 1404 نگاه می کنیم در واقع باید همه این راه را هموار نماییم.
وی خاطر نشان کرد: باید توجه داشته باشیم که اگر بناست 70 میلیون جمعیت در این عرصه به صحنه بیایند شما نمی توانید کرامت آنها را مورد تردید قرار دهید در این میان نمی توانید با تقسیم بندی های سطحی به نتیجه برسید ما اگر می خواهیم به اهداف سند چشم انداز دست یابیم باید همه دست در دست هم نهیم و حتی یک نفر را از این محیط خارج نکنیم.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه در این روند عزم یک جناح یا تشکل سیاسی نمی تواند توسعه را به همراه داشته باشد، گفت: ما در این مسیر به عزم ملی احتیاج داریم و تحقق عزم ملی نیز لوازم خود را دارد. در این میان همه باید احساس کنند که در این حکومت سهیم بوده و بخشی از این بار بر دوش آنها است.
روحانی تاکید کرد: حقیقت این است که ما در این رود به دولتی کارآمد نیاز داریم و البته مجلس، هیئت وزیران و سایر نهادهای کشور نیز باید در این راستا فعال باشند ما به دولتی احتیاج داریم که بتوانیم هر سال او را مورد سئوال قرار دهیم و از او بپرسیم امسال که قرار بود یک بیستم راه سند چشم انداز طی شود شما چه کرده اید؟ چرا برخی اهداف محقق نشده و چگونه باید آنها را جبران کنیم؟
وی با ابراز تاسف از اینکه گویا در این میان هر کس کار خود را می کند و سند چشم انداز تنها در دور دست ها می درخشد، گفت: ما گفته بودیم بر اساس سند چشم انداز باید رشد 8 درصدی فراهم شود، امروز باید پاسخ دهیم که چرا چنین نشده است؟ قبلا در این موارد همه چیز را بر گردن نفت می انداختیم اما خدا این بهانه را از ما گرفت و اکنون که نفت به 90 دلار رسیده باید ببینیم مشکل ما چیست؟ این مسائل نشان می دهد که مشکلات زیربنایی داریم و باید آنها را حل و فصل کنیم.
روحانی با اشاره به لوازم و مقدمات تحقق اهداف سند چشم انداز، ادامه داد: ما در صورتی به این اهداف می رسیم که تورم یک رقمی باشد؛ بنا است که بیکاری هم تک رقمی و به زیر 10 درصد برسد، رشد سرمایه گذاری ما هم درست شود و اگر تمام اینها محقق گردد انشاء الله به اهداف سند چشم انداز دست خواهیم یافت وهنوز هم ناامید نیستیم .
ادامه دارد.....
نظر شما