۱۰ اسفند ۱۳۸۶، ۱۱:۴۰

آهنی در گفتگو با ب اف ام:

گزارش البرادعی بیانگر صداقت و جدیت ایران است

گزارش البرادعی بیانگر صداقت و جدیت ایران است

سفیر ایران در فرانسه گزارش جدید البرادعی را بیانگر صداقت، شفافیت و جدیت ایران در حل مسئله هسته ای خواند و بار دیگر تاکید کرد قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی هیچگاه کشوری را از حق غنی سازی اورانیوم منع نکرده است .

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر "علی آهنی"، سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاریس سه شنبه گذشته با حضور در استودیوی خبر شبکه "ب اف ام تی وی"، به سوالات "اولیویه مازرول"، مجری این شبکه پاسخ داد: 

*اولویه مازرول: محمد البرادعی ، دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی جمعه گذشته متن گزارش خود در مورد فعالیتهای هسته ای ایران را منتشر کرد.  واکنش ایران به انتشار این گزارش چیست؟

- دکتر علی آهنی: ما بارها گفته ایم که فعالیتهای هسته ای ما صلح آمیز است و صلح آمیز خواهد ماند. این مطلبی است که قبلا هم آن را در عالی ترین سطح اعلام کرده ایم.

* آری اما عده کمی این را باور می کنند.

- آژانس بین المللی انرژی اتمی تنها مرجع ذیصلاح برای تایید ماهیت فعالیتهای هسته ای ایران است. به اعتقاد ما آژانس صلاحیت این کار را دارد و باید به آژانس اجازه داد تا در کمال آرامش فعالیت خود را انجام دهد. در خصوص برنامه کاری نیز باید بگویم که در اوت گذشته ما توافقی با آژانس امضا کردیم زیرا در آن زمان نکات مبهمی از سوی آژانس اعلام شده بود.

* بله اما این ابهامات هنوز هم پابرجاست... در گزارش آژانس که جمعه گذشته توسط محمد البرادعی، برنده جایزه صلح نوبل منتشر شده آمده است که نمی توان احتمال این که برنامه هسته ای ایران دارای بعد نظامی است را رد کرد .

- من گزارش آژانس را به طور کامل خوانده ام. در برخی پاراگرافهای این گزارش به صراحت تاکید شده که فعالیتها و تاسیسات مربوط به غنی سازی همچنین مواد هسته ای ایران تحت کنترل و نظارت دقیق آژانس می باشد. معنای این چیست؟ این بدین معناست که جای نگرانی وجود ندارد. آژانس به تاسیسات ایران دسترسی دارد و در گزارش اخیر نیز بدان اشاره شده است و حتی از ماه مارس گذشته آنها 9 مورد بازرسی سرزده از این تاسیسات داشته اند. بعد از این دوره نیز آنها اعلام کردند که تمام فعالیتهای ایران تحت کنترل آژانس است. تا قبل از ماه اوت 6 مورد باقی مانده بود که باید روشن می شد، بعد از امضای توافق با آژانس در مورد برنامه کاری ما تلاش کردیم آنها را پاسخ دهیم و ابهامات را روشن کنیم و به این مرحله رسیدیم. نتیجه این توافق و تحقق آن در موعد مقرر برای ما موفقیت بزرگی است زیرا این گزارش صداقت، شفافیت و جدیت ما را برای همکاری نشان می دهد.

* موفقیت بزرگ آری، اما دوستان شما و سفیر ایران در آژانس ظاهرا از آن چه که روز جمعه منتشر شد شدیدا ناراحت به نظر می رسید.

- آنچه که در این گزارش آمده است نشان می دهد ابهامات موجود برطرف شده است. در پاراگرافی که در پایان توافق ما آمده بود تصریح شده است که اگر ما به شش سوال باقی مانده آژانس پاسخ دهیم موضوع هسته ای ایران شکل عادی خود را در آژانس خواهد داشت.

* وقتی شما هیچ نیروگاه هسته ای برای مصرف اورانیوم ندارید، چرا باید این همه اورانیوم تولید کنید؟ این حجم به چه کاری می آید ؟ بدیهی است که بسیاری بگویند اگر ایرانیها چنین می کنند دلیلش این است که آنها برنامه ای نظامی دارند.

-  شما می دانید که سانتریفوژهای ایرانی تحت نظارت دوربینهای آژانس به کار مشغولند و البرادعی نیز در گزارش خود آورده است که اورانیوم غنی شده بعد از تولید تحت مهر و موم آژانس قرار می گیرد. اما در مورد علت تولید اورانیوم غنی شده دلیلش این است که ما مجبوریم در 20 سال آینده 20 هزار مگاوات برق مورد نیاز کشور را از طریق انرژی هسته ای تامین کنیم. برای این منظور ما مجبوریم که نیروگاههای هسته ای متعددی را بسازیم و به همین دلیل نیز ما مجبوریم از تامین سوخت این نیروگاهها اطمینان داشته باشیم، زیرا ما اعتمادی به کشورهای هسته ای برای تامین سوخت خود نداریم.

* حتی به روسیه هم اعتمادی ندارید ؟ روسیه که به شما پیشنهاد این کار را داده است ؟

- روسیه سوخت مورد نیاز برای تنها یک سال نیروگاه بوشهر را تامین کرده است. شما بهتر می دانید که در دنیای سیاست همواره ملاحظات سیاسی وجود دارد. ما کشوری هستیم که می توانیم اورانیوم غنی شده تولید کنیم چرا باید این کار را خودمان نکنیم. در کجای آژانس این کار برای اعضا منع شده است.

* شورای امنیت سازمان ملل متحد که از کشورهای امریکا، انگیس، فرانسه و البته روسیه و چین تشکیل می شود تهدید کرده است که مجازاتهای جدیدی علیه شما به تصویب می رسانند. در این شرایط رئیس جمهوری شما می گوید که اگر قطعنامه تنبیهی جدیدی تصویب شد پاسخ قاطعی از سوی ایران صورت خواهد گرفت. این یعنی چی ؟

- آیا شما انتظار دارید مردم ما که محکوم به تحمل تبعات این قطعنامه ها هستند باید برای آنها دست بزنند و ابراز شادی کنند.

* می خواهم بپرسم این پرونده چگونه ختم خواهد شد؟ چگونه می توان گزینه حمله امریکا یا اسراییل را دور کرد ؟ کشور شما در نظر دارد چگونه از انزوای تدریجی که در آن قرار می گیرد‌ خارج شود ؟

- اولا باید به استقبال جهانی و افکار عمومی دنیا که از ایران می شود توجه کرد. ایران احساس انزوا نمی کند و خود را منزوی نمی بیند. ممکن است گفته شود که برای انزوای ایران تلاش می شود اما این چیز دیگری است. ایران منزوی نیست. اهمیت ایران در جهان،‌ منطقه و جهان اسلام مشهود است. ما کشوری مسئول هستیم و الزامات و تعهدات بین المللی خود را رعایت می کنیم و بر این باوریم که برای حل این مسئله باید منطقی بود و تلاش کرد از طریق مذاکره راه حلی یافت .

* تا چند سال؟ الآن شش سال است که این مذاکرات ادامه دارد.

- بله بدیهی است زیرا همیشه در مواجهه با پیش شرط تعلیق غنی سازی بوده ایم. آنها به فعالیتهای هسته ای ایران تردید داشتند. اما البرادعی و آژانس در گزارش اخیر خود صراحتا گفته اند که فعالیتهای ایران تحت کنترل است و ما نیز به عنوان یکی از اعضای آژانس آماده ایم برای حل مشکلاتی که وجود دارد مذاکره کنیم. ما به طور دقیق به سوالات آژانس جواب دادیم و تنها مسئله ادعاهایی است که از سوی امریکاییها طرح شده اند. شما به خوبی با روشهای شانتاژ آمریکاییها آشنایید. ارائه و حتی ساخت مدارک دروغین کار سختی نیست. شما مسئله مدارکی را که وزیر خارجه امریکا قبل از حمله به عراق در شورای امنیت ارائه کرد را به خاطر دارید، حتی وزیر امور خارجه آمریکا در شورای امنیت مدعی بود که رژیم عراق سلاحهای کشتار جمعی و اتمی در اختیار دارد.

کد خبر 647060

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha