۱۱ اسفند ۱۳۸۶، ۹:۴۵

آهنی: مطالعات ادعایی در حیطه کار آژانس نیست/ شورای امنیت ایران را در مسیر دشوار انتخاب نحوه همکاری با آژانس قرار ندهد

آهنی: مطالعات ادعایی در حیطه کار آژانس نیست/ شورای امنیت ایران را در مسیر دشوار انتخاب نحوه همکاری با آژانس قرار ندهد

سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاریس گفت: طبیعی است که ایران در برابر قطعنامه تحریمهای جدید واکنش نشان می‌دهد، البته امیدواریم که ما را در مسیر دشوار قرار ندهند زیرا علاقمند به تداوم همکاری با آژانس هستیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکترعلی آهنی سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاریس روز سه شنبه با شرکت در یک کنفرانس مطبوعاتی با حضور خبرنگاران فرانسوی و غیر فرانسوی مستقر در پاریس با ارائه توضیحاتی در مورد گزارش اخیر البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.

دکتر آهنی ابتدا اظهار داشت : مبنای گزارش البرادعی برنامه کاری توافق شده در ماه اوت 2007 بین ایران و آژانس است، از سال 2003 تاکنون نکات مبهم زیادی که در مورد برنامه هسته ای ایران مطرح بود با همکاری آژانس حل و فصل شده است ، با اینحال قبل از اوت گذشته 6 موضوع مهم هنوز باقی مانده بود لذا با آژانس توافقی را امضا کردیم تا بتوانیم این مشکلات را نیز حل کنیم تا بعد از حل این مباحث پرونده اتمی ایران در آژانس عادی شود.

سفیر ایران در فرانسه تاکید کرد : گزارش البرادعی برای ما پیروزی مهمی است زیرا ما توانستیم تا ماه نوامبر به 3 موضوع جواب دهیم هر چند که کار آسانی نبوده زیرا افراد آژانس بسیار دقیق و سخت گیر هستند.

وی افزود : بعد از ماه نوامبر نیز 3 مشکل دیگری که باقی مانده بود کاملا حل شد ، این کاری بود بسیار دشوار اما اجرای توافق بین ما و رعایت زمانبندی آن برای ما بسیار مهم بود ، این امر نشان داد که جمهوری اسلامی ایران کشوری مسئولیت پذیر بوده و در مقابل آژانس به تعهدات خویش پایبند است.

دکتر آهنی ادامه داد آقای البرادعی در این گزارش اظهار داشته که ایران به تمام سئوالات پاسخ داده و اطلاعات جمع آوری شده و یافته های آژانس کاملا با اطلاعات و پاسخ های ایران انطباق دارد و این نمایانگر صداقت، شفافیت و جدیت ما در قبال تعهداتمان می باشد.

وی افزود : در گزارش آمده که ایران بازدید بازرسان از مراکز هسته ای و دسترسی آنها را به افراد مورد نظر تسهیل نموده و علاوه بر بازدیدها و بازرسی های عادی، از مارس گذشته تاکنون 9 بازدید سرزده و اعلام نشده نیز صورت گرفته است و این امر موجب تحسین آژانس است.

سفیرایران در فرانسه تصریح کرد : طبق گزارش البرادعی کلیه تجهیزات و مواد هسته ای ایران زیر نظر و تحت کنترل دقیق آژانس است و بر طبق گزارش هیچگونه شواهدی در مورد بازآوری مواد اتمی در ایران وجود ندارد، در نتیجه ایران دیگر نمی تواند یک تهدید معرفی گردد زیرا ایران کاملا زیر نظر آژانس عمل می نماید.

آهنی افزود: در نتیجه برنامه هسته ای ایران از این پس در شرایط عادی است و ما در چارچوب ان پی تی و موافقتنامه پادمان کاملا مسئولیت پذیر هستیم.

 

وی در ادامه به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد .

شبکه 2 فرانسه : تعبیر شما از این گزارش با تعبیر کشورهای غربی متفاوت است. موضوع مینیاتوری نمودن ، شک و تردید و ابهاماتی را در مورد ابعاد نظامی فعالیت های هسته ای ایران بوجود آورده است. اگر قطعنامه جدید و مجازاتهای جدید تصویب شود چه می شود و عکس العمل ایران چه خواهد بود؟

آهنی : ما به تمام آنچه در صلاحیت کار آژانس بوده پاسخ داده ایم. در مورد چاشنی انفجاری و موشک، اینها ارتباطی به کار آژانس ندارد. متاسفانه برخی کشورهای غربی حتی ساعاتی قبل از انتشار گزارش البرادعی سعی نمودند با عجله متن قطعنامه ای را علیه ایران نهایی کنند. باید دید هدف بانیان قطعنامه چیست ؟ آیا آنها دنبال حل مشکل هستند یا درصدد بهانه گیری می باشند. اگر غرب صادق باشد ما کماکان برای هر نوع همکاری آمادگی داریم.

مجله اکسپرس : برخی مفاد قطعنامه به نگرانی شدید، ابهامات، غیر منسجم بودن و عدم توانایی ایران به پاسخگویی برخی ابعاد طرح اتمی خود اشاره دارد. حتی سئوالاتی در زمینه کار آژانس وجود دارد که نتوانسته در مورد ماهیت غیرنظامی برنامه هسته ای ایران اعلام نظر نهایی کند.

آهنی : آژانس در این زمینه تاکنون با چند کشور توانسته به نتیجه برسد؟ تاکنون 121 کشور از جمله 9 کشور اروپایی با آژانس مشکل دارند و این کشورها از نظر آژانس زیر سئوال هستند. زیرا حل شدن این موضوع نیاز به زمان دارد. ایران هم مثل سایر کشورها. ما در چارچوب ان پی تی و موافقتنامه پادمان با آژانس به طور جدی همکاری می کنیم.

العالم : آیا امید دارید که پرونده ایران از شورای امنیت خارج شود؟ زیرا فرانسه می خواهد بطور یکجانبه ایران را مجازات کند.

آهنی: از دید ما موضوع هسته ای ایران باید در چارچوب آژانس بررسی شود و اگر برخی کشورهای عضو دائم شورای امنیت بدنبال تحمیل مشکلاتی به ملت ایران باشند، این امر بسیار باعث تأسف خواهد بود.

خبرگزاری کویتی کونا : آیا تمام تجهیزات ایران زیر نظر آژانس است؟ آیا ایران در زمینه های دیگر اتمی مثل فرآوری فعال نمی باشد؟

آهنی : آیا شما حرف آژانس را قبول دارید یا خیر؟ بایستی به آژانس به عنوان ذیصلاح ترین نهاد بین المللی مسئول در این زمینه اعتماد کرد. بر طبق متن گزارش آژانس نکته ای که گفتید تائید شده است. اگر آژانس با بازدیدهای دائمی و سرزده و مصاحبه با افراد و ... به نتیجه ای می رسد و اعلام می کند که برنامه هسته ای ایران تحت نظارت کامل آژانس است بایداعتماد نمود. البته ما به سمپاشی برخی کشورها در افکار عمومی خود عادت داریم.

خبرگزاری کویتی کونا : آیا غنی سازی حق ایران است؟

آهنی : بله در هیچ جای NPT غنی سازی اورانیوم توسط کشورهای عضو آژانس ممنوع اعلام نشده است. از طرف دیگر بر طبق گزارش آژانس تمام مواد هسته ای و اورانیوم غنی شده  تولید شده در ایران زیر نظر آژانس است و اورانیوم غنی شده بلافاصله پس از تولید توسط آژانس پلمب می شود و تحت نظارت آژانس است.

شبکه تلویزیون خبری ال سی ای : آقای احمدی نژاد گفتند ایران در صورت تصویب قطعنامه جدید و تحریم های جدید واکنش نشان می دهد. واکنش ایران چه خواهد بود؟ آیا قطع همکاری ها با آژانس متصور است؟

آهنی : امیدوارم که در این مسیر نرویم. قبلاً نیز به کشورهای بانی قطعنامه هشدار داده بودیم که اگر در این مسیر بروید ما واکنش نشان می دهیم. لذا با صدور قطعنامه قبلی براساس مصوبه مجلس دولت مجبور شد از اجرای داوطلبانه و دوفاکتو پروتکل الحاقی جلوگیری کند. طبیعی است که اگر این گونه عمل نمایند ما واکنش نشان می دهیم. البته امیدوارم که ما را در مسیر دشوار قرار ندهند. زیرا ما علاقمند به تداوم همکاری با آژانس هستیم.

شبکه 3 تلویزیون فرانسه : آقای احمدی نژاد گفته است قطعنامه و مجازاتهای جدید چیز مهمی برای ایران نیست، منظور چیست ؟ از طرفی آیا از انفجار در تبریز خبر دارید؟

آهنی : حرف آقای احمدی نژاد این است که با صدور قطعنامه و مجازاتهای جدید از حق ملت ایران صرفنظر نخواهیم کرد. اطلاعی از انفجار در تبریز ندارم.

شبکه 2 فرانسه : آیا ممکن است علیرغم خواست جامعه بین المللی ایران از همکاری با آژانس صرفنظر نماید. آقای جواد وعیدی گفته است که غرب می خواهد در مسیر نادرست برود و باید از اشتباهات قبلی خود تجربه کسب کند.

 

آهنی : جامعه بین المللی فقط چند کشور غربی عضو دائم شورای امنیت نیست، بلکه 146 کشور غیر متعهد را نیز در بر می گیرد که دیدگاه های خیلی متفاوتی به نسبت اعضای دائم شورای امنیت دارند. ما هنوز تصمیمی نگرفته ایم و داریم اوضاع را بررسی می کنیم.

شبکه تلویزیون خبری ال اسی ای : آیا ایران در نظر دارد از نظر سیاسی یا اقتصادی بر علیه کشورهایی که پیشرو مجازات بر علیه ایران هستند مثل آمریکا، انگلیس یا فرانسه تحریم هایی را وضع کند؟

آهنی : امریکا وضعیت خاص خود را دارد و همیشه علیه ایران عمل نموده و با اعمال تحریم علیه ایران، شرکتهای خود را از بازار ایران محروم کرده است و شرکت های آمریکایی از این وضعیت شدیداً عصبانی هستند. در مورد فرانسه امیدوارم در این مسیر نرویم زیرا شرکت های بزرگ فرانسوی تمایل به حضور فعال در بازار ایران دارند و از طریق ایران دسترسی به بازارهای منطقه ای برایشان تسهیل خواهد شد.

المنار : اگر مجازات های دیگری علیه ایران به تصویب برسند، آیا ایران در همکاری های خود در عراق و لبنان تجدیدنظر خواهد کرد ؟

آهنی : این ها موضوعات مستقلی از یکدیگر هستند. ایران اصلاً قصد ندارد مسائل لبنان و عراق را به مسئله هسته ای پیوند زند. ما در قبال این کشورها همواره سیاستی مبتنی بر ایجاد صلح و ثبات داشته ایم و به همکاری هایمان با این کشورها ادامه خواهیم داد.

المنار : ایران گفتگوهای خود با ایالات متحده در زمینه مسئله عراق را متوقف کرده است آیا این مسئله به موضوع هسته ای ارتباط دارد ؟

آهنی : خیر، چرا که این گفتگوها، که چند مرحله از آن به درخواست عراقی ها انجام شد، به دلائل فنی به بعد موکول شده است. عراقی ها بطور جدی پیگیر انجام آن هستند و حال باید دید چه شرایط و تاریخی برای آن تعیین خواهد شد.

خبرگزاری کویتی کونا : آقای سفیر، آمریکایی ها همواره می گویند که مایلند همه موضوعات مورد اختلاف خود با ایران را تجمیع کنند، از جمله مسئله هسته ای ایران، مسئله لبنان، مسئله ایران و عراق و نیز دیگر مسائل منطقه ای. آیا دولت ایران تمایل دارد این پرونده ها بصورت کاملاً جدا از هم مورد رسیدگی قرار گیرند ؟

آهنی : شما به خوبی وضعیت روابط ما با ایالات متحده را می دانید. روابط ما به خاطر رویکرد دولت آمریکا  پر تنش است. آنها مشکلاتی در منطقه دارند و سعی می کنند از برخی فرصت ها برای حل این مشکلات بهره ببرند. ما قصد نداریم مسائل را با هم مخلوط کنیم. چرا که آنچه در عراق حائز اهمیت است درد و رنج ملت عراق است. ما هرآنچه در توان داریم برای کمک به آنها بکار می گیریم و در این راستا، در صورت ضرورت، گفتگوهایمان را با حضور دولت عراق با آنها ادامه خواهیم داد.

ال سی ای : آقای سفیر، لحظاتی قبل از تعلیق احتمالی فعالیت شرکت های فرانسوی در ایران صحبت کردید. آیا منظور شما تحریم ایران از سوی فرانسه بود و یا به تحریم شرکت های فرانسوی از جانب ایران اشاره می کردید ؟

آهنی : هر دو گزینه ممکن هستند. ولی مایلم به شما بگویم که با شرکت های فرانسوی در تماس هستم و آنها اصلاً از اختلاط مسائل سیاسی با موضوعات اقتصادی خرسند نیستند و بسیار تمایل دارند همکاری های مفید خود با ایران را گسترش دهند و ما امیدواریم که دولت فرانسه نیز این فرصت را مغتنم شمارد و شرکت های فرانسوی را از بازار ایران محروم نکند.

 شبکه 2 فرانسه : به نظر شما امروز رفتار دولت فرانسه خصمانه است. روابط ایران و فرانسه را چگونه ارزیابی می کنید؟

آهنی : خیر، من نمی توانم این روابط را خصمانه قلمداد کنم. ما روابط بسیار قدیمی، متنوع و حتی سمپاتیک با فرانسه داریم و من خوشبین هستم که بتوانیم این دوره را با هشیاری دو طرف سپری کنیم تا بتوانیم کلیه عوامل بالقوه موجود را در جهت تقویت روابط میان ایران و فرانسه بکار گیریم و حرکت در جهت تخریب پل های ارتباطی میان دو کشور مایه تأسف خواهد بود و من امیدوارم که ما در این راستا حرکت نکنیم، بویژه که شخصیت های سیاسی جناح های مختلف فرانسه اهمیت روابط با ایران را می دانند و بر گفتگو با ایران تأکید می کنند گفتگویی که می تواند زمینه ساز همکاری جدی تر و پرثمرتری باشد.

اکسپرس : آیا شما معتقدید که از زمان انتخابات ریاست جمهوری ماه مه فرانسه دچار نوعی انحراف "آتلانتیست" و یا حتی همسویی با مواضع آمریکا شده است ؟

آهنی : این برداشت حتی در میان افکار عمومی فرانسه نیز وجود دارد. بعضاً مقالات و سخنانی مبنی بر نارضایتی از این همسویی دیده و شنیده می شود. البته به نظر می رسد سعی در ایجاد نوعی تعدیل نیز شده است. لیکن آنچه که واضح است این است که نسبت به قبل شاهد همسویی بیشتر فرانسه با ایالات متحده هستیم که باید نسبت به آن هشیار بود چرا که افکار عمومی فرانسه همواره به استقلال فرهنگی و سیاسی خود می بالیده است و ما امیدواریم این افتخار و بالندگی استمرار داشته باشد.

العالم : آیا فکر می کنید دیپلماسی فرانسه می تواند کماکان در بسیاری موضوعات منطقه ای نظیر مسائل لبنان، سوریه، عراق و غیره خواستار همکاری ایران باشد و بگوید که ایران در برخی موضوعات همکاری می کند و در عین حال از اعمال مجازات های یکجانبه بیشتر علیه ایران حمایت کند؟ موضع شما در قبال تصمیم فرانسه مبنی بر تأسیس یک پایگاه نظامی در امارات متحده عربی چیست ؟

آهنی : آنچه مسلم است اینست که منافع مشترک ایران و فرانسه در زمینه مسائل منطقه ای جنبه های مختلفی دارد و ما تجارب خوبی از همکاری هایمان در گذشته با فرانسه در زمینه مسائل منطقه ای و از جمله موضوع لبنان داریم. همچنین در تماس هایمان با مقامات فرانسوی کاملاً متوجه وجود تمایل به ادامه این همکاری و مذاکرات منطقه ای شده ام که در راستای منافع دو کشور و نیز کل منطقه است. چرا که ایران و فرانسه بواسطه پیوندها و نیز نفوذی که در منطقه دارند می توانند به حل برخی مسائل در منطقه کمک کنند.

در مورد پایگاه نظامی سئوال این است که هدف از تأسیس این پایگاه چیست ؟ این مسئله حتی مورد انتقاد و اعتراض برخی شخصیت های سیاسی فرانسوی قرار گرفته است. همکاری نظامی فرانسه با دیگر کشورها امری کاملاً عادی است ولی تأسیس یک پایگاه نظامی می تواند معانی دیگری داشته باشد. در این باب باید کاملاً شفاف و روشن عمل کرد تا از ایجاد سوءتفاهمات پرهیز شود. چرا که ایران بصورت کاملاً جدی پیگیر این مسئله است.

اکسپرس : آیا در مورد این موضوع خواستار توضیحات مقامات فرانسوی شده اید ؟

آهنی : قاعدتاً بر عهده آنهاست که برای پرهیز از سوءتفاهمات توضیحاتی ارائه کنند.

المنار : آیا ایران خود را هدف این پایگاه احساس می کند ؟

آهنی : تا هنگامیکه توضیحات بیشتری در مورد آن داده نشود نمی توان آنرا تفسیر و تعبیر کرد بخصوص که این مسئله قرار نیست فوراً تحقق یابد.

 

اکسپرس : شرایط ایران برای مذاکره با آمریکا در مورد پرونده هسته ای چیست ؟

آهنی : ماهیت فعالیت های هسته ای ما کاملاً روشن است. ما به هیچ وجه قصد دستیابی به سلاح هسته ای را نداریم. این مسئله در بالاترین سطح و از سوی رهبری انقلاب اعلام شده است. ما قصد داریم تعهداتمان مطابق NPT و موافقتنامه پادمان را بطور کامل رعایت کنیم و این سیاست را ادامه خواهیم داد. در این راستا طرح مذاکره 1 + 5 با ایران وجود داشت و ما همواره آماده مذاکره با همه بوده ایم چرا که در اینجا بحث از همکاری است و حتی ایران می تواند به نوبه خود به برخی کشورهای منطقه که مایل به دستیابی و بهره برداری از این فن آوری هستند، دراین راه و تحت نظارت آژانس یاری رساند.

خبرگزاری فارس : در مورد ارودیف. آیا می توانید وضعیت مشارکت ایران و استفاده از اورانیوم غنی شده تولیدی توسط این شرکت را روشن نمائید ؟

آهنی : ما هنوز سهامدار ارودیف به میزان 10% هستیم ولی در مورد استفاده از اورانیوم غنی شده هنوز با موانع سیاسی مواجه هستیم و علاوه بر آن استدلالی که مطرح می شود اینست که تا زمانی که نیروگاه هسته ای نداشته باشید نمی توانیم اورانیوم غنی شده دراختیار شما قرار دهیم.

خبرگزاری کویتی کونا : در مورد سود سهام آن، فرانسوی ها می گویند که واریز این مبالغ به شما را متوقف کرده اند؟

آهنی  : ما در اینجا یک حساب بانکی داریم که سود سهام به آن واریز می شود. ولی باتوجه به مجازات های اعمال شده برای استفاده از آن با برخی دشواری ها مواجه هستیم.

اکسپرس : آیا شما فکر می کنید تحرکات حول پرونده هسته ای تأثیری بر انتخابات پارلمانی 14 مارس در ایران خواهد داشت ؟

آهنی : می تواند عامل مؤثری در تشویق و مشارکت هرچه بیشتر مردم در انتخابات باشد.

اکسپرس : مشارکت به نفع محافظه کاران یا نه لزوماً ؟

آهنی:  مسئله هسته ای در ایران موضوعی ملی است و همه دولت را در این راه تشویق می کنند و پیشرفت ها را تحسین می کنند و همه جناحهای سیاسی از آن منتفع می شوند.

العالم : در چارچوب ارودیف شما حق استفاده از مقداری اورانیوم غنی شده را دارید ؟

آهنی: قاعدتاً بله.

اکسپرس : آیا در گذشته از این حق استفاده کرده اید، حداقل در بعد فنی ؟

آهنی : خیر، چرا که همانطور که قبلاً گفتم به ما گفته می شود تا زمانی که نیروگاه هسته ای ندارید نمی توانیم اورانیوم غنی شده در اختیارتان بگذاریم.

العالم : آیا در مورد مسئله هسته ای تماسی میان فرانسه و ایران برقرار است ؟

آهنی :  ما همواره با مقامات فرانسوی در این زمینه درتماس هستیم و به گفتگوهایمان در مورد موضوعات مختلف و از جمله مسئله هسته ای ادامه می دهیم چرا که فرانسه به عنوان عضو شورای امنیت و نیز یکی از کشورهای هسته ای نقش مهمی دارد.

ال سی ای : آیا در مورد موضوع تأسیس پایگاه نظامی از مقامات اماراتی خواستــار تــوضیحاتی شده اید ؟

آهنی : شخصاً خیر، ولی با مقامات اماراتی در سطوح عالیه در تماس هستیم. اخیراً نخست وزیر امارات متحده عربی از ایران دیدن کرد. لذا، ما به گفتگوهایمان در زمینه های مختلف با آنها ادامه می دهیم.

اکسپرس : آیا صحت دارد که صرفنظر از مسئله انسداد حساب های مربوط به ارودیف، این روزها منتظر رأی مراجع قضایی فرانسه در مورد دارایی های بانک مرکزی هستید ؟ تا آنجا که می دانم این موضوع هیچ ارتباطی با مسئله ارودیف ندارد.

آهنی : این مسائل کاملاً مجزا هستند. مسئله ای حقوقی است که در دست پیگیری است و به شکایت برخی شهروندان آمریکایی مربوط می شود و مبلغی متعلق به بانک مرکزی در انتظار حکم قاضی موقتاً مسدود شده اند و بحث توقیف آنها در کار نیست.

اکسپرس : پس یک قاضی دراین مورد رأی صادر خواهد نمود ؟

آهنی :بله، آنچه که مهم است اینست که مطابق قوانین فرانسه، حساب های بانک های مرکزی کشورها از مصونیت برخوردارند. لذا این مسئله بزودی حل و فصل خواهد شد.

العالم : شما در مورد گزارش آقای البرادعی بسیار خوشبین بودید ولی آقای البرادعی پیشتر در سخنانی متناقض خاطرنشان کرده بود که گستره برنامه هسته ای ایران با اهداف اعلام شده از سوی مقامات ایرانی توجیه پذیر نیست. یعنی نمی توان بدرستی گفت که این برنامه صلح آمیز است یا نظامی؟ در گفته های آقای البرادعی تناقضاتی بچشم می خورد.

آهنی : آنچه که ما می گوئیم مبتنی بر این گزارش اخیر است و شما بخوبی می دانید که پیش از ارائه این گزارش آقای البرادعی تحت فشار زیادی بوده است.

کد خبر 647453

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha