مرحوم حجتالاسلام سید احمد خمینی در24 اسفند 1324 دومین فرزند ذکور امام خمینی (ره) درشهر مقدس قم پا به عرصه وجود نهاد، دورههای تحصیل ابتدایی و متوسطه را در قم به پایان رساند، در دوره جوانی نیز به دلیل علاقه خاص به ورزش حتی در تیم های دسته دوم فوتبال آن زمان هم به بازی حرفه ای پرداخت.
پس از طی دوره مقدماتی و متوسطه حوزه، سطوح عالی را نزد استاتید بزرگی همچون آیتالله سلطانی (پدر همسر مکرشان)، آیتالله حاج مرتضی حائری و ایتالله شبیری زنجانی سپری کرد.
سالهای پایانی دوره دبیرستان سید احمد خمینی مصادف با قیام تاریخی 15 خرداد شد و همین قیام، مسیر زندگی وی را تغییر داد، پس از تبعید امام (ره) به ترکیه و عراق در سال 1343، حاج احمد آقا دوسال مخفیانه در ایران زندگی کرد و در سال 1345 مخفیانه برای دیدار پدر عازم نجف شد و در همان جا به دست امام راحل، به لباس روحانیت درآمد.
حاج احمد خمینی(ره) از بدو خروج از ایران به سرحلقه اصلی پیوند امام و یاران امام و امت تبدیل شد، نقشی که تا آخرین لحظات حیات پدر آن را ادامه داد، در سال 1356، برخی از همرزمان ایشان توسط ساواک دستگیر شده و ارتباط آنان با وی آشکار شد، فاجعه رحلت برادر بزرگوار ایشان آیتالله سید مصطفی خمینی در همین سال به وقوع پیوست که باعث شد نقش حاج احمد آقا در تحولات سیاسی بعدی پررنگ تر شود.
مرحوم سید احمد خمینی همراه با پدر در 12 بهمن 1357 به میهن بازگشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز ایشان، نقش انقلابی و اجتماعی حساسی را ایفا نمود و در طول ده سال پس از انقلاب و دوران دفاع مقدس نیز به بهترین وجه برای خدمت به ملت ایران و رهبر کبیرانقلاب کمرهمت بسته و بیت امام را به بهترین وجه اداره نمودند و همواره مطمئنترین و امینترین مشاور امام بودند.
حفظ سلامت امام و مراقبت همه جانبه از جان بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی وظیفه ای بود که فقط از مرحوم حاج احمد آقا برمی آمد؛ سرانجام پس از تحمل چند سال غم جانکاه دوری پدر که مهلکترین خبر به جسم و روح ایشان بود، در شامگاه 25 اسفند 1373 ندای حق را لبیک گفت، رهبر معظم انقلاب پیامی را به مناسبت ارتحال یادگار امام (ره) صادر کردند که خود گویای نقش بازر مرحوم سیداحمد خمینی است، متن این پیام تاریخی بدین شرح است :
" سرانجام پس از هفتهاى اندوهبار و سرشار از اضطراب و نگرانى، بار سنگین مصیبت فرود آمد و دل امت وفادار دستخوش طوفان غم و محنت شد، یادگار امام و فرزند دلبند و عزیزترین کس او دنیاى فانى راوداع گفت و چهره محبوب و آشناى مردم و غمخوار کشور و انقلاب و خدمتگزارى صدیق براى هدفهاىامام عظیم راحل و اندیشهاى روشن و چشمى تیزبین در خدمت نظام اسلامى، کشور و ملت و دوستان ودوستداران خود را ترک کرد و ایران اسلامى را به عزاى خویش نشانید.
در دوران پر حادثه انقلاب مرحوم حجةالاسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینى یکى از مؤثرترینعناصر در جریانات کلى کشور و انقلاب بود، او براى رهبر کبیر انقلاب فرزندى مهربان و در عین حالمشاورى امین و یارى دیرین و سربازى فداکار و مریدى گوش بفرمان و کارگزارى لایق و کارآمد بود.
امام بزرگ ما بارها محبت پرشور و اعتماد عمیق و تحسین قلبى خود نسبتبه این فرزند خاضع و مطیع خود را بر زبان آورده بود و نزدیکترینها گواهى صادق آن چنان پدرى را در حق پسر یگانهاش ازآن زبان پرهیزگار شنیده بودند.
در طول سالهاى انقلاب چه بسیار گرهها که بدست او گشوده شد و چه بسیار کارهاى بزرگ که به تدبیراو انجام گشت از اینها برتر نقش این عنصر پرتلاش و پرتوان در حراست عاشقانه از سلامتى جسمى وآرامش خاطر امام بزرگوار بود، بىشک سلامتو توان جسمى و قدرت کارى آن قائد عظیمالشان دردوران پر مخاطره ده ساله با وجود کهولتسنى و بیمارى قلبى در میان عوامل و اسباب عادى از همه بیشتربه ابتکار و مراقبت و پىگیرى دلسوزانه این فرزند مهربان وابسته بود، ملت ایران از این بابتبسى مدیوناین عزیز فقید است.
در طول سالهاى انقلاب چه بسیار گرهها که بدست او گشوده شد و چه بسیار کارهاى بزرگ که به تدبیراو انجام گشت از اینها برتر نقش این عنصر پرتلاش و پرتوان در حراست عاشقانه از سلامتى جسمى وآرامش خاطر امام بزرگوار بود |
تاریخچه خدمات ارزنده آن مرحوم به دوران پس از پیروزى منحصر نمىشود، نقش ایشان در دورانمبارزات ملت ایران نیز برجسته و فراموش نشدنى است و هر چه زمان به مقطع پیروزى انقلاب اسلامىنزدیکتر مىشود این نقش و سهم، صاحب آن بزرگتر و روشنتر مىگردد و چون فاصله زمانى میان فقدانفاجعهآمیز مرحوم آیتالله حاج سید مصطفى خمینى فرزند بزرگ و نامآور امام و روزهاى بازگشت رهبرکبیر انقلاب به کشور فرا مىرسد نقش مرحوم حاج سید احمد خمینى در قضایاى انقلاب وضعى استثنایى ومنحصر بفرد مىیابد.
بىشک در آخرین ماههاى دوران نهضت هیچکس در رابطه با امام بزرگوار نقشى تا بدین حد بزرگ ومؤثر از خود بروز نداده است. تلاش بىوقفه و پروانهوار ایشان در کنار مشعل فروزان وجود امام عزیزرضوانالله علیه بسى برکات را منشا گشته و بسى دشوارها را آسان نموده است.
اکنون این یادگار امام از میان ما رفته و ما را در فقدان خود مهموم و مغموم برجا گذاشته است. شکوه این غم جانکاه را به پیشگاه صاحب و مولاى خود حضرت بقیةالله الاعظم مىبریم و از او دعابراى صبر و تسلى مىطلبیم و در عین حال نخستین تسلیت را هم به او مىگوییم.
تسلیتبعدى به مادر داغدار و محنت کشیدهاى است که بار سنگین مصائب بزرگ بر دل او سنگینىمىکند و نیز همسر گرامى و فداکار ایشان و نیز به خانواده معظم و بیت معزز حضرت امام راحل بویژهفرزندان گرامى این عزیز و بالاخص به یادگار برومندش جناب حجةالاسلام حاج سید حسن خمینى و نیز بهعموى بزرگوارشان جناب حجةالاسلام والمسلمین آقاى پسندیده و دیگر خاندانهاى وابسته و به همه ملتبزرگ ایران و به همه مسلمانان جهان تسلیت مىگویم. "
به گزارش مهر، مرحوم حاج سید احمد خمینی در سالهای پایانی عمر به ریاضت و سیر و سلوک عرفانی روی آورده بود و با چله نشینی های مدام سعی در تزکیه نفس داشت، وصیت نامه ای که ایشان دوسال قبل از ارتحال آن را نوشته اند حاکی از همین حالات معنوی است:
با امید برحمت واسعه حضرت حق جل جلاله و ایمان به حقانیت آنچه حضرت خاتم الانبیاء محمدمصطفىصلى الله علیه وآله آورده است و با اقرار به تبعیت محض از معصومین بزرگوار بخصوص مولاى متقیانامیرمؤمنان و خلیفه بلافصل رسول اکرمصلى الله علیه وآله.
اینجانب احمد خمینى فرزند حضرت امام خمینىقدس سره در تاریخ 30 شهریور 71 هجرى شمسى مطابقبا 23 ربیعالاول 1413 قمرى چند سطرى به عنوان وصیت مىنویسم تا به این اصل اسلامى عمل کردهباشم.
1- وصى خود فرزندم حسن خمینى را قرار دادم تا در صورت امکان به آنچه مورد نظرم است عملنماید انشاءالله خداوند به ایشان پاداش خیر دهد.
2- مرا حتىالمقدور نزدیک پدر عزیزم و مراد و امامم دفن کند تا شاید به حساب حضرت امامفاتحهاى هم نصیب من سراپا گناه گردد و خداوند به خاطر آن حضرت مورد لطفم قرار دهد.
3- بعد از من کار مرقد حضرت امام با ایشان است تا با کمک و هدایت برادر عزیزم جنابحجةالاسلام آقاى انصارى که با در نظر گرفتن تمامى جهات بهترین فرد و دلسوزترین شخص نسبتبهحرم حضرت امام است کارهاى آنجا را بعد از من دنبال کند. بعد از من حسن خمینى تولیت آن مزارشریف را عهدهدار باشد.
4- کلیه اعلامیهها و کتابها و نوشتجات حضرت امامقدس سره بعد از من در اختیار حسن خمینى است کههر گونه مىخواهد چاپ و منتشر کند و در صورتى که وضع مالى خانوادهام خوب نباشد از درآمد آنبراى گذران زندگیشان استفاده کند و الا بهتر است پول حاصل از آن به فقراء و یا خرج حرم امام گردد.درآمد آن مال همه افراد خانواده است. کار مؤسسه نشر امام نیز با صلاحدید حسن آن گونه که تشخیصمىدهد است.
5- کتابهایى که در دفتر فرهنگى است و متعلق به من است در صورتى که خانوادهام (فاطى) احتیاج مادى داشته باشد بفروشند و پولش را در اختیار او بگذارند ولى بهتر است همه بچهها از آنها استفادهکنند در صورتى که نه احتیاج مادى باشد و نه بچهها از آن استفاده مىکنند به کتابخانه آیتالله العظمىآقاى نجفى سپرده شود تا طلاب از آن استفاده کنند و اگر حرم امام داراى کتابخانه شد در آنجا گذاردهشود.
بین خود و خداى خود رضایت کامل دارم که تمام تلاشم براى تقویت اسلام و نظام و امام بودهاست و از این جهت در آرامش کامل بسر مىبرم. البته من هم مانند همه کسانى که درگیر کارهاىمختلف مبارزاتى و سیاسى هستند بىاشتباه نبودم و به این اعتراف مىکنم ولى تنها کسانى اشتباهنمىکنند که کارى نمىکنند. در زد و خوردهاى سیاسى ممکن است کارهایى انجام داده باشم که مناسبشان امام و یا یاران امام نبوده باشد |
6-کلیه اثاث منزل که مال من است به همسرم بخشیدم البته اثاثى که مربوط به من است خیلى ناچیز است.
7- من شخصا در هیچ بانک و مؤسسهاى و یا شرکتى و از این قبیل وجهى ندارم و اگر مختصر پولىدر بانک تعاون اسلامى دارم شهریههاى مراجع بزرگوار قم است که باید صرف فقراء گردد.
8- وجوهى که نزد خودم استیا پول شخصى و یا وجوه شرعیه است که جاى هر کدام مشخص وروى هر کدام نوشته شده است اگر به پولى برخورد شد که مشخص نبود از اموال خودم محسوب نگردد.کلیه وجوهى که سهم مبارک و یا خیرات است در اختیار رهبر بزرگوارمان حضرت آیتالله خامنهاىدامتبرکاته قرار گیرد تا در موارد مقررهاش صرف گردد.
9- به فرزندان عزیزم حسن و یاسر (رضا) و على سفارش مىکنم که متدین و با تقوى باشند ودوست دارم در حوزه علمیه قم درس بخوانند و در موقعش ملبس به لباس روحانیتشوند. معتقدماینطور بیشتر محفوظ مىمانند و سفارش مادرشان فاطى عزیزم که زن فاضل و بسیار متدینى است رابه آنها مىکنم او زن عارف مسلکى است که مورد علاقه شدید امام بود نکند خداى نکرده بعد از من بهاو کم محبتى شود نکند خداى ناکرده صداى فرزندان نسبتبه او بلند شود. او لطیف و دانا است و گوشدادن به نصایح او مسلما به نفع فرزندانم است. سفارش مادرم که جان عزیزم فداى او باد را مىکنم اوسختیها و مرارتهاى بسیار کشیده است و همیشه انیس و مونس اماممان بوده است - فرزندانم و فاطىخیلى مواظب ایشان باشند. امروز خدمتبه خانم روح امام را شاد مىکند.
فاطى عزیزم تو خود بهتر از همه مىدانى که دیر یا زود همه رهسپار دیار آخرتیم سعى کن زندگىعادى خود را ادامه دهى و راضى باشى به رضاى حق جل و علا.
10- بین خود و خداى خود رضایت کامل دارم که تمام تلاشم براى تقویت اسلام و نظام و امام بودهاست و از این جهت در آرامش کامل بسر مىبرم. البته من هم مانند همه کسانى که درگیر کارهاىمختلف مبارزاتى و سیاسى هستند بىاشتباه نبودم و به این اعتراف مىکنم ولى تنها کسانى اشتباهنمىکنند که کارى نمىکنند. در زد و خوردهاى سیاسى ممکن است کارهایى انجام داده باشم که مناسبشان امام و یا یاران امام نبوده باشد تقاضایم از خدا و یاران امام این است که مورد عفوم قرار دهند. از همه بخصوص مادر، فاطى، خواهرها و بچههاشان و قوم و خویشانمادرى و پدرى، نسبى و سببى امید عفو و دعاى خیر دارم.
به حسن و برادرانش این توصیه را مىنمایم که همیشه سعى کنند در خط رهبرى حرکت کنند از آنمنحرف نشوند که خیر دنیا و آخرت در آن است و بدانند که ایشان موفقیت اسلام و نظام و کشور رامىخواهند. هرگز گرفتار تحلیلهاى گوناگون نشوند که دشمن در کمین است.
خداوندا عبد تو پیش تو مىآید وتنها امیدش به تو است عبدى شرمگین و گناهکار. او را به رحمت و بزرگوارى خود ببخش یا ارحم الراحمین والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته. »
مرحوم سید احمد خمینی به صداقت و صراحت شهره بود و همین دو خصلت او را حتی نزد مخالفانش هم بسیار دوست داشتنی می کرد، روحش شاد و یادش گرامی باد.
نظر شما