۲۱ فروردین ۱۳۸۷، ۸:۵۸

پاسداشت حقوق کودکان و بزرگداشت ثمین باغچه‌بان و روز جهانی کتاب کودک

پاسداشت حقوق کودکان و بزرگداشت ثمین باغچه‌بان و روز جهانی کتاب کودک

مراسم بزرگداشت روز جهانی کتاب کودک عصر دیروز با حضور هیئت مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و جمعی از نویسندگان و شاعران این عرصه در انجمن برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم که عرفان نظرآهاری اجرای آن را برعهده داشت مهدی حجوانی رئیس هیئت مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان ضمن یادکردی از درگذشتگان اخیر حوزه ادبیات کودک چون حسین ابراهیمی الوند، قیصر امین پور، داوود بختیاری و ثمین باغچه بان، درخصوص انتخابات پیش روی انجمن و نیز بن های الکترونیکی کتاب برای اعضا صحبت کرد.

در ادامه مراسم محسن هجری - نویسنده - بیانیه انجمن نویسندگان کودک و نوجوان را به مناسبت روز جهانی کتاب کودک خواند.

در بخشی از این بیانیه آمده بود: خوش تر آن بود که امسال به مناسبت روز جهانی کتاب کودک سخن از وضعیت کتاب و کتابخوانی و راه های ترویج آن به میان می آمد اما گاهی شرایطی پیش می آید که گذشته از تهدید فرهنگ کتابخوانی میان کودکان خود آنها و حیاتشان را تهدید می کند.

در بخش دیگری از این بیانیه با انتقاد از وضعیت کنونی حاکم بر جهان آمده بود: گرچه یکی از بارزترین نمودهای ستم به کودکان در صحنه های جنگ و خونریزی حادث می شود اما فاجعه دیگر از مرز درگیری های نظامی فراتر رفته و به بردگی مدرن در همه عصرها دامنه گسترده است. گویا قرار است ما بزرگترها برای حفاظت از هر چیز داد و ستد کنیم مگر حفظ حقوق کودکان؛ زیرا هنوز باور نکرده ایم که خردسال بودن چیزی از حقوق کودکان نمی کاهد. گویا ما هنوز این انگاره را در سر داریم که کودک نمونه نوع ناقص انسان است...

پس از آن دکتر علی رئوف نویسنده کودک و نوجوان ضمن یادی از جبار باغچه بان - پدر مرحوم ثمین باغچه بان - درباره سه ویژگی برجسته وی گفت: جبار باغچه بان ابداع گر روش آموزش به ناشنوایان، پایه گذار کودکستان در ایران و از نخستین نویسندگان ادبیات کودک بود.

وی بعد از بیان زندگینامه باغچه بان گفت: زادگاه او ایروان پایتخت کنونی جمهوری ارمنستان بود. او در جوانی خبرنگار روزنامه های قفقاز بود و در روزنامه فکاهی ملانصرالدین مطلب می نوشت. خیلی زود شهرت معلم نمونه را به دست آورد و با همکاری همسرش کلاسهای آموزش به دختران را دایر کرد. در سال 1303 در تبریز کودکستانی با نام باغچه بان تاسیس کرد و از آن پس نام خانوادگی خود را از عسگرزاده به باغچه بان تغییر داد.

رئوف ادامه داد: فرزند وی یعنی زنده یاد ثمین باغچه بان یکی از موسیقی دانان شناخته شده بود که 29 اسفند 86 درگذشت. او کتابی به نام "چهره های پدرم" را نوشت و آلبوم "رنگین کمان" را می توان مهمترین اثر او به شمار آورد.

در پایان مراسم روز جهانی کتاب کودک پیام هوشنگ مرادی کرمانی به مناسبت این روز توسط فرهاد حسن زاده - نویسنده - خوانده شد.

در این پیام آمده بود: چند سال پیش از خیابانی رد می شدم. چشمم به جایی افتاد که پر از پرچم بود. کسی گفت اینجا پرچم دوزی و پرچم فروشی است. فکر کردم پسری شیطان و خلاق آنجا شاگرد است. آرزو دارد به همه سرزمین هایی که پرچمشان را می دوزد برود... فکر کردم می‌شود روی این کار کرد و قصه ای خوب درآورد. می‌خواستم اگر نوشتمش آن را به نویسنده‌ای بدهم که با نوشته‌هایش چنین کاری کرده است و از هر جایی نشانی دارد... بی ‌آنکه حساسیتی به هانس کریستین آندرسن داشته باشم او به ذهنم آمد... پارسال همین موقع سر سفره هفت سین نگاهم به قرآن کتاب آسمانی افتاد. فکر کردم دخترکی سر خود می آید و کتاب شعر و قصه ای که دوست دارد می گذارد سر سفره و برادرش هم کتابش را می آورد و مادر هم کتاب دعایش را می گذارد سر سفره کنار قرآن و حافظ و شاهنامه. دعوا شروع می شود. دعوایی شیرین و پر از کتاب. قصه دوستی کتابها از سر سفره هفت سین شروع می شود. با خود گفتم آیا ملت دیگری هم در دنیا هست که سال نو خود را با کتاب شروع کند؟ زمینه اش را دارد که قصه خوب و نویی شود. اگر نوشته شود بالایش می نویسم سال نویمان را با کتاب آغاز می کنیم. این هم نوشته نشد و ماند. امروز می خواستم چیزی بنویسم درباره سال نو و روز جهانی کتاب کودک و نوجوان. این دو قصه نانوشته یادم افتاد. این قصه های نانوشته و ناتمام را با مهر و دوستی تقدیم می کنم که به شما مهربانها در آستانه سال نو و روز جهانی کتاب کودک و تولد آندرسن. چنانچه هر یک از شما یک آندرسن هستید.

اجرای موسیقی توسط ناصر کشاورز - نویسنده و شاعر - پایان بخش این مراسم بود. 

کد خبر 662046

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha