به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران، روسای راه آهن های ایران وهندوستان در خصوص مواردی همچون آموزش پرسنل راه آهن، علائم پرسرعت، توسعه بندر چابهار و احداث خط آهن چابهار- فهرج، بندر خشک آپرین، تامین لوکوموتیو و قطعات یدکی، برقی سازی راه آهن و تشکیل جلسه گروه مشترک کاری به توافق رسیدند.
بر اساس این تفاهم نامه طرف ایرانی افتتاح آکادمی بین المللی راه آهن های خاورمیانه در تهران تحت سرپرستی UIC را اعلام کرد و خواستار همکاری ریاست هیئت مدیره راه آهن هندوستان که ریاست UIC را نیز بر عهده دارد، شد.
همچنین طرف ایرانی تمایل خود را مبنی بر مشارکت شرکتهایی چون ایرکون در اجرای پروژه های علائم تهران- مشهد، بافق- بندر عباس را مطرح کرد.
در ادامه این یادداشت تفاهم، طرف ایرانی توضیح داد که ساخت خط آهن قزوین- رشت- آستارا از طریق آذربایجان به راه آهن روسیه متصل خواهد شد و خواستار شرکتهای هندی در احداث خط آهن چابهار- فهرج بر اساس روش BOT و روش های دیگر شد.
همچنین طرف ایرانی نسبت به چگونگی مساعدت راه آهن هند به ایران در تامین لوکوموتیو و قطعات یدکی ابراز علاقه مندی کرد.
حسن زیاری مدیر عامل راه آهن ایران نیز در مراسم امضای این یادداشت تفاهم با اشاره به موقعیت راه آهن ایران و ویژگی های آن اظهار داشت: راه آهن هندوستان هم از لحاظ طول شبکه و هم از لحاظ امکانات و تجهیزات قابل اهمیت است و همین سبب ادامه همکاری های دو کشور می شود.
رئیس هیئت مدیره راه آهن هندوستان نیز در ادامه این مراسم خاطرنشان کرد: راه آهن این کشور آمادگی همکاری در تمامی زمینه های ریلی قابل پیشرفت با ایران را دارد.
نظر شما